Pargas Svenska Pensionärer

Maskerat styrelsemöte 13.10.2020

Oktober månadsträff 

Tyvärr är smittoläget sådant att ingen oktoberträff kommer att ordnas i Brankis, där det brukar vara trångt då pensionärerna träffas. 

I november hålls sannolikt ett höst- och valmöte.

Seniorföreläsning

Onsdag 28.10 kl 13 ordnar Pargas svenska pensionärer i samarbete med Kombi en seniorföreläsning i stadshuset, Bryggan. Det är författaren Monika Fagerholm som talar under rubriken: ”Språket och musiken i mina romaner”. 

Författaren Monika Fagerholm berättar om musik och betydelse, språkets melodi och rytm, i sina romaner: från den första "Underbara kvinnor i vatten" som kom 1994, till "Vem dödade bambi?". 

Monika Fagerholm, född 1961, är en av Finlands internationellt mest kända och framgångsrika författare. Hon är uppvuxen i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. För sina böcker har Monika Fagerholm erhållit ett flertal utmärkelser, bland dem Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Hennes senaste roman “Vem dödade bambi?” utkom hösten 2019 och nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Obs! Förhandsanmälan till Kombis kansli, tfn 0400 852596, eller via kombi.pargas.fi
Deltagaravgiften faktureras inte, utan betalas vid dörren.
Seniorföreläsning i samarbete med Pargas svenska pensionärer r.f. Ingen rabatt.

Parentesen utkommer onsdag 16.9.

Den finns att läsa på hemsidan amt att avhämta som papperstidning på olika ställen på Malmen: i butikerna Booklet, Reimari (i vindfånget), Tennby Sale och i S-Market (intill blompaketeringen). Därtill i särskilda postlådor på adresserna: Skräbböle: Hagvägen 6; Finby: i korsningen mellan Marsstigen och Venusgatan; Parsby: Elmgrenvägen 8. 

Gå en trevlig promenad och hämta ditt exemplar! 

Styrelsen tar i månadsskiftet ställning till hur oktoberträffen skall ordnas. Träffen skulle vara 21.10 om den kan hållas.

 

Kallelse till årsmöte

Pargas svenska pensioner r.f.

håller sitt ÅRSMÖTE onsdagen den 16 september 2020  kl 13.00 i Brandkårshuset.

Stadgeenliga ärenden.

Verksamhetsberättelse och bokslut finns till påseende här  på föreningens webbplats. 

Anmälan om närvaro görs senast 10.9 på föreningens webbplats eller till
föreningens sekreterare Vivan Norring-Nyström e-post: ia@norrskata.com eller
tel: 0500 837438 
Styrelsen 

 

Årsmötesmaterial finns i länken nedan

Föredragningslista

Bokslut

Verksamhetsberättelse

Styrelsen förbereder årsmötet

 

Ändringar pga coronavirus

Följ också förbundets info om corona 

Förbundetes hemsida

 

 

 

 

 


 

 

Pensionärernas distriktsfinal i frågesport

Pensionärernas distriktsfinal i frågesport gick av stapeln i Åbo på Kåren 12.2.2020. För pargasföreningens lag gick det bra. Laget med Pekka Sörensen, Maria Simberg-Sörensen och Kari Penttinen placerade sig femte. På delad tredjeplats kom laget med Björn Eriksson, Karl-Johan Nylund och Regina Lehtola. Och till landsfinal gick laget med Mai Lindblom, Margareta Blomqvist och Stig Kavander.

Foto Marianne Saanila


Två av pargaslagen med Regina Lehtola   och Margareta Blomqvist i första raden. Bakre raden Stig Kavander, Karl-Johan Nylund, Mai Lindblom och Björn Eriksson.

Pargaslag nummer två med Kari Penttinen, Maria Simberg-Sörensen och Pekka Sörensen.

Frågor  och svar under följande länkar

frågor
svar

Källsortering

Källsortering är det bästa sättet att garantera att de resurser som finns i avfallet tas tillvara. Men vad skall sorteras vart? Visste du till exempel, att söndriga glaskärl inte hör hemma i glasinsamlingen? Eller att plastämbar inte får läggas i plastinsamlingen? Under oktober seniorföreläsning berättade miljörådgivare Mikaela Sundqvist om hur soporna ska sorteras och vad som händer med dem då avfallskärlet töms.

Se hennes föreläsning och sophanteringsdirektien i följande länkar

Föreläsning

Sopdirektiv

Digital Wells

Digital Wells är ett forskningsprojekt som via en app skall motivera seniorer att motionera. Det riktar sig till yngre äldre i åldern 60 - 75 år. Det förutsätter att du tycker om att motionera och har en smart telefon. Olika motionsformer uppmuntras och du väljer själv.

De som använder motionsappen sätter upp sina egna mål efter egen förmåga. När man gjort ett motionspass för man in data i appen och varje vecka får man en rapport via appen om hur man har skött sig. 

En första grupp startade våren 2019. Uppföljningssystemet har utvecklats en hel del under det gångna året och så småningom skall det efterlängtade rapporteringsystemet börja fungera.

För intresserade som inte hann med 2019 kan nu hoppa på tåget. Ta kontakt med undertecknad för mer information.

Kontaktperson: Carl-Gustav Nygårdas, carlgustav.nygardas(at)gmail.com,  040 5071461

Fågelskådning i Pargas

Föreningen startar en ny hobbygrupp som kallas "Fågelskådning i Pargas". Gruppen leds av Marcus Duncker och avsikten är att under några morgnar och kvällar i april och maj besöka fina fågellokaler på olika håll i Pargas. Klädsel enligt väderlek, kikare och block för anteckningar samt kamera kan vara värt att ta med. Intresserade kan anmäla sej direkt till;  duncker.marcus(ät)gmail.com eller 040-5521100. Om datum för utfärderna meddelas senare, bl.a. på föreningens aprilmöte och i föreningens händelsekalender på webben.
Bästa hälsningar
Marcus

Recycle IT

Hej! 

Vi är fem flickor som studerar första året i Pargas svenska gymnasium. Hösten 2018 deltog vi i en kurs, Recycle IT, och nu är vi utbildade IT-handledare för seniorer. Under året har vi startat ett UF företag, Recycle IT UF. Ung företagsamhet är en av de entreprenörskurser som erbjuds vid Pargas svenska gymnasium. Vårt företag erbjuder en gratistjänst för seniorer, nämligen IT-handledning. Under våra handledningsträffar får seniorerna hjälp med problem och frågor de har gällande smarttelefoner eller surfplattor, vilka är de apparater vi specialiserar oss på. Man behöver inte vara erfaren när det gäller teknologin, utan vi ger individuell handledning på alla nivåer. Vårt företag har sponsorer, vilket möjliggör att vi får lön, trots att denna tjänst är helt gratis för seniorerna. Om man är i behov av handledning eller hjälp kan man ringa till Partels telefontjänst Parcall och boka in en träff med någon av oss. Träffarna äger alltid rum på offentliga platser, exempelvis Folkhälsanhusets matsal eller Seniorum i Pargas. När senioren bokar tiden för mötet, via Parcall, får hon/han också veta var mötet äger rum. Ni kan boka oss genom att ringa Parcalls telefonnummer: 02 454 11 11. Har ni andra frågor kan ni skicka mejl till vår e-post: ufrecycleit@gmail.com. 

Med vänliga hälsningar: Rebecka Nygård, Julia Lastuniemi, Valentina Frank, Ellen Wikman och Saga Rosenlund från RecycleIT UF.