Pargas Svenska Pensionärer

PARGASBIL TILL UKRAINA-HJÄLPEN

Journalisten Magnus Londen, sommarboare i Pargas och känd bl.a från det populära radioprogrammet ”Eftersnack” , grundade ifjol en förening kallad Karavanen till Ukraina. Avsikten är att understöda Ukraina genom att engagera privatpersoner och företag. Sedan starten har föreningen samlat in närmare en miljon euro. Pengarna används för att förse Ukraina med fordon, terräng- och skåpbilar, som kan användas för att hjälpa militära sanitärer och den civila befolkningen i det hårt krigsdrabbade landet, framför allt vid fronten. Hittills har Karavanen fört 48 bilar till Ukraina, bilar som varit fullt lastade med livsviktiga förnödenheter såsom hjärtstartare, generatorer mm.

Magnus Londen besökte för en tid sedan Pargas Kombi och Pargasiterna och då väcktes tanken om en insamling till en ”Pargas-bil”. Föreningen Karavanens insamlingstillstånd (RA/2024/489) och kontonummer (FI9140550017735560)gäller i hela landet och Pargasinsamlingen får ett eget referensnummer (1261). Man kan också betala med Pargas-bilens eget Mobile-Pay (12677).  Ingen enskild Pargas-organisation står juridiskt för insamlingen utan det är fråga om en medborgaraktivitet som stöder Föreningen Karavanen. För att få ihop till ett fordon (begagnad men alltid servad) med livsviktig I-hjälputrustning behövs 25 000 euro. Nästa gång kör fordonskaravanen till Lviv Ukraina i sommar och då hoppas vi att också ha en Pargas-bil med. Vill du köra den?

Inkommande lördag (27.4) kommer Magnus Londen igen till Pargas. Magnus vill att så många som möjligt kunde söka sig till Motionstrappan på lördagen kl. 11 där han kort berättar mera och svarar på frågor. Vi hoppas på soligt och varmt väder så vi kan ta ett bra foto av ett massivt folkhav i motionstrappan som senare kan användas i kampanjens marknadsföring. Vi är många som säkert känner att vi måste göra något mer för Ukraina. Det här är ett konkret och jordnära sätt!

Karavanen har noll euro i administrationskostnader, alla jobbar ideellt, och föreningen redovisar varje cent offentligt.

Väl mött, gammal och ung, i motionstrappan invid Hundbanan lördagen den 27.4. kl. 11 .

Varhas enkät om svensk service

Varha vill gärna veta hur du anser att tjänsterna inom social- och hälsovården och räddningsväsendet fungerar på svenska inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha).

Klicka på länken och fyll i enkäten. Ju fler som fyller i desto bättre hörs vår röst.

länk till enkäten

Postlåda

Nu har Pargas svenska pensionärer också en fysisk brevlåda. Den är röd och finns i vindfånget/”farstun” i Seniorpunkten på Strandvägen 28.  Om du har idéer, förslag eller något annat du vill framföra till föreningen och föredrar ett traditionellt brev, använd då den här brevlådan. Brevlådan töms regelbundet.

Vår epostadress är: pargassvenskapension@gmail.com

Utegymmet vid Sundet

Idag 25.5. besökte vi igen utegymmet vid Sundet, under ledning av Tiiti K.
Den här gången var vädrets makter på vår sida, ingen snö. Och vi kunde
igen konstatera hur trevligt det är att gympa i grupp och att gymmet vid
Sundet är en riktig pärla. I höst fortsätter vi! Vi ses!

Pargas svenska pensionärers Budkavle

Budkavlen kommer att överlämnas till Distriktet på majträffen och vidare till Staden 30.5.2022

Budkavlen överräckstes av Pargas svenska pensionärsförening till stadsfullmäktige samt ledande tjänstemän i Pargas stad måndag 30.5 kl 17 i fullmäktigesalen, Stadshuset, 

Samtidigt överräckte pensionärsföreningarna i Houtskär, Iniö, Korpo och Nagu sina budkavlar till vår gemensamma fullmäktigeförsamling samt stadsledning.

Härigenom önskar vi pensionärer framföra våra önskemål och tankar kring framtida förbättringar inom vår egen skärgårdsstad.