Pargas Svenska Pensionärer

Frågesportsfinalen 10.12 kl. 13.00

Frågesportsfinalen ordnas på distans 10.12 kl. 13.00. Lagen tävlar på sina hemorter.
Pargas deltar med eget lag: Margaret Blomqvist, Mai Lindblom och Stig Kavander.
Övriga kan följa med frågesporten och svara på frågorna via https://spfpension.fi/sv/fragesport/

Om ni skickar in era svar via formuläret på webbsidan deltar ni i utlottningen av ett pris, vinnaren publiceras i God Tid.

Pargaslaget gjorde bra ifrån sig och kom på en delad tredjeplats.

Nyheter från Pargasiterna 30.11.2020

På grund av yttre omständigheter blir det tyvärr ingen decemberträff eller julfest detta år. Tyvärr.

Några hobbygrupper håller sammankomster och andra har pausat. Styrelsen fortsätter att jobba både digitalt och via möten.

Några nyheter: En ny hobbygrupp med golf som tema startar. Ledare för gruppen är Johan Nyberg.

En storbildsskärm (85”) har Psp inköpt  med bidrag från Leaderverksamheten. Skärmen är placerad i Seniorum och kan användas av alla som möts där nu och senare.

Parentesens julnummer postas till alla medlemmar. Vecka 51 torde den finnas i din postlåda.

Vi återkommer då månadsträffar igen kan ordnas.
Ha en bra adventstid och sköt om dig själv och dina närmaste!

 

Nyheter från Pargasiterna 24.11.2020

Pensionärerna startar en ny hobbyklubb 2021: golf.

En storbildsskärm (85”) har Psp inköpt  med bidrag från Leaderverksamheten. Skärmen är placerad i Seniorum och kan användas av alla som möts där.

Digital Wells

Nu har samarbetet med Folkhälsan avancerat så att vi har ett gemensamt infotillfälle för Pargas och Åbo; platsen är Auriga Business Center där vi har ett så stort auditorium att vi kan ha sociala avstånd för upp till 100 deltagare och där vi har tillräckligt med parkeringsplatser. Vi bjuder på bulla-kaffe.

Kom gärna med och aktivera så många deltagare från Pargas som möjligt; tidpunkten är den 14.1 kl 13-15. OBS tiden ändrad.

Program

 

Parentesen november 2020

Tidningen Parentesen utkommer torsdag 5.11

Den finns att läsa på hemsidan samt att avhämta som papperstidning på olika ställen på Malmen: i butikerna Booklet, Reimari (i vindfånget), Tennby Sale och i S-Market (intill blompaketeringen). Därtill i särskilda postlådor på adresserna: Skräbböle: Hagvägen 6; Parsby: Elmgrenvägen 8. 

Gå en sväng och hämta ditt exemplar!

 

 

 

 

Maskerat styrelsemöte 13.10.2020

 

 

 

 

 

Anmälan om deltagande i höstmöte

Skriv siffran 5 med bokstäver:

 

Ändringar pga coronavirus

Följ också förbundets info om corona 

Förbundetes hemsida

 

 

 

 

 


 

 

Pensionärernas distriktsfinal i frågesport

Pensionärernas distriktsfinal i frågesport gick av stapeln i Åbo på Kåren 12.2.2020. För pargasföreningens lag gick det bra. Laget med Pekka Sörensen, Maria Simberg-Sörensen och Kari Penttinen placerade sig femte. På delad tredjeplats kom laget med Björn Eriksson, Karl-Johan Nylund och Regina Lehtola. Och till landsfinal gick laget med Mai Lindblom, Margareta Blomqvist och Stig Kavander.

Foto Marianne Saanila


Två av pargaslagen med Regina Lehtola   och Margareta Blomqvist i första raden. Bakre raden Stig Kavander, Karl-Johan Nylund, Mai Lindblom och Björn Eriksson.

Pargaslag nummer två med Kari Penttinen, Maria Simberg-Sörensen och Pekka Sörensen.

Frågor  och svar under följande länkar

frågor
svar

Källsortering

Källsortering är det bästa sättet att garantera att de resurser som finns i avfallet tas tillvara. Men vad skall sorteras vart? Visste du till exempel, att söndriga glaskärl inte hör hemma i glasinsamlingen? Eller att plastämbar inte får läggas i plastinsamlingen? Under oktober seniorföreläsning berättade miljörådgivare Mikaela Sundqvist om hur soporna ska sorteras och vad som händer med dem då avfallskärlet töms.

Se hennes föreläsning och sophanteringsdirektien i följande länkar

Föreläsning

Sopdirektiv

Digital Wells

Digital Wells är ett forskningsprojekt som via en app skall motivera seniorer att motionera. Det riktar sig till yngre äldre i åldern 60 - 75 år. Det förutsätter att du tycker om att motionera och har en smart telefon. Olika motionsformer uppmuntras och du väljer själv.

De som använder motionsappen sätter upp sina egna mål efter egen förmåga. När man gjort ett motionspass för man in data i appen och varje vecka får man en rapport via appen om hur man har skött sig. 

En första grupp startade våren 2019. Uppföljningssystemet har utvecklats en hel del under det gångna året och så småningom skall det efterlängtade rapporteringsystemet börja fungera.

För intresserade som inte hann med 2019 kan nu hoppa på tåget. Ta kontakt med undertecknad för mer information.

Kontaktperson: Carl-Gustav Nygårdas, carlgustav.nygardas(at)gmail.com,  040 5071461

Fågelskådning i Pargas

Föreningen startar en ny hobbygrupp som kallas "Fågelskådning i Pargas". Gruppen leds av Marcus Duncker och avsikten är att under några morgnar och kvällar i april och maj besöka fina fågellokaler på olika håll i Pargas. Klädsel enligt väderlek, kikare och block för anteckningar samt kamera kan vara värt att ta med. Intresserade kan anmäla sej direkt till;  duncker.marcus(ät)gmail.com eller 040-5521100. Om datum för utfärderna meddelas senare, bl.a. på föreningens aprilmöte och i föreningens händelsekalender på webben.
Bästa hälsningar
Marcus

Recycle IT

Hej! 

Vi är fem flickor som studerar första året i Pargas svenska gymnasium. Hösten 2018 deltog vi i en kurs, Recycle IT, och nu är vi utbildade IT-handledare för seniorer. Under året har vi startat ett UF företag, Recycle IT UF. Ung företagsamhet är en av de entreprenörskurser som erbjuds vid Pargas svenska gymnasium. Vårt företag erbjuder en gratistjänst för seniorer, nämligen IT-handledning. Under våra handledningsträffar får seniorerna hjälp med problem och frågor de har gällande smarttelefoner eller surfplattor, vilka är de apparater vi specialiserar oss på. Man behöver inte vara erfaren när det gäller teknologin, utan vi ger individuell handledning på alla nivåer. Vårt företag har sponsorer, vilket möjliggör att vi får lön, trots att denna tjänst är helt gratis för seniorerna. Om man är i behov av handledning eller hjälp kan man ringa till Partels telefontjänst Parcall och boka in en träff med någon av oss. Träffarna äger alltid rum på offentliga platser, exempelvis Folkhälsanhusets matsal eller Seniorum i Pargas. När senioren bokar tiden för mötet, via Parcall, får hon/han också veta var mötet äger rum. Ni kan boka oss genom att ringa Parcalls telefonnummer: 02 454 11 11. Har ni andra frågor kan ni skicka mejl till vår e-post: ufrecycleit@gmail.com. 

Med vänliga hälsningar: Rebecka Nygård, Julia Lastuniemi, Valentina Frank, Ellen Wikman och Saga Rosenlund från RecycleIT UF.