Pargas Svenska Pensionärer

Fågelskådning

Föreningen startade en ny hobbygrupp som kallas "Fågelskådning i Pargas". Gruppen leds av Marcus Duncker och avsikten är att under några morgnar och kvällar i april och maj besöka fina fågellokaler på olika håll i Pargas. Klädsel enligt väderlek, kikare och block för anteckningar samt kamera kan vara värt att ta med. Intresserade kan anmäla sej direkt till;  duncker.marcus(ät)gmail.com eller 040-5521100. Om datum för utfärderna meddelas senare i föreningens händelsekalender på webben.
Bästa hälsningar
Marcus

 

Våren 2020 verksamhet

Föreningens fågelskådare träffas onsdagen den 11.3. kl. 10.00 på Seniorum för att gå igenom lite fågelsång och titta på bilder. Ett bra sätt att komma igång inför vårens fågelexkursioner. Tillfället tar ungefär en timme.
Väl mött!  Också nya skådare skall ta tillfället i akt att få en 'mjukstart' på skådandet.
Marcus

Höstutfärd 15.9
Föreningens fågelskådargrupp gjorde en utfärd till de öppna ängarna kring Tara, Petteby och Skärmola och stannade upp vid sötvattensbassängens sluss för att kolla höstens flyttfåglar. Vädret var klart med en moderat nordlig vind vilket brukar få igång höststräcket. Vi såg flockar av småfåglar som samlades på ängarna inför flyttningen, sädesärlor, sånglärkor, ängspiplärkor och bofinkar. Grågässen drog ut mot kusten i flockar och enstaka trastar syntes. Vi gladdes åt att se ladusvalor på tre lokaler, också de på flyttning. Över Flatskär vid slussen flyttade en vråk på hög höjd söderut. Deltagarantalet var sju.
Marcus

27.5.2019
Fågelskådargruppens nattexcurr genomfördes i fin väderlek, kvällsnatten var alldeles stilla och hörbarheten otrolig. Tyvärr orkade inte de vanligtvis aktiva nattfåglarna höra av sig på normalt sätt. Vi hörde dock sävsångare och rörsångare, vilka sjöng ovanligt dämpat. När skymningen föll hörde man tydligt att näktergalarna började sjunga ivrigare och när vi avslutade sjöng redan fem individer för fullt kring Pettebyviken. En vacker kvällskonsert! Både rördrom och vattenrall föredrog att hålla sig tysta. Hägern sökte sig till sitt nattlogi i skymningen och törnsångaren underhöll oss med upprepade, explosiva sångutbrott.  Vi åtta skådare njöt av dofterna i den stilla kvällen och av trevlig samvaro.
I höst gör vi en utfärd under fåglarnas intensiva flyttning söderut. Väl mött!
Marcus

Lenholmen 14.5.2019
Fågelskådargruppens andra excurr gick till Lenholmen och man hade tur med vädret. I solsken och vindstilla fick vi höra lövsångare, grönsångare och svartvit flugsnappare sjunga i lunden. På fladan framför tornet sågs rödbena, grönbena och gluttsnäppa. Fiskgjusen fångade sitt morgonmål framför oss, hägern flög över och några skedänder visade sig på nära håll. Sångsvanen sågs och hördes.

Några av de fåglar vi såg. Bilderna tagna av Carl-Gustav Nygårdas


Nästa excurr blir en sen kvällslyssning i Petteby med samling vid Bustis kl 21.30. Datumet meddelas senare.
Hälsningar
Marcus

Fågelskådargruppens första utfärd
Fågelskådargruppens första utfärd lyckades bra i perfekt vårväder, med värme och sol. Förutom vanliga arter i Pargas sågs norrut flyttande ljungpipare, med läte och en flock på ca 50 spovar där en tydlig drill avslöjade att också småspovar fanns med i flocken! 
Nästa excurr går till Lenholmslunden och fågeltornet där som vätter ut mot Mattholmsfladan. Ett fint ställe att skåda fåglar på, man ser sjöfåglar och vadare av flera olika arter vid varje besök. Tidpunkten blir tisdagen den 14.5. med träff på Bustis kl. 7.30. Parkeringsplatser finns på Lenholmen så man kan åka dit direkt om man kommer från skärgården. Klädsel enligt väderlek, stövlar behövs inte. Vänligen meddela ditt deltagande till mej ; duncker.marcus@ gmail.com. Utfärden tar ca tre timmar men man kan avbryta när man vill. Välkomna!
Marcus