Pargas Svenska Pensionärer

Perennerna eller Trädgårdsgruppen

Ingen chans att träffas ännu, ser i ett brev från ifjol att konstaterade samma sak. Men vi kan syssla med mycket och förbereda växtsäsongen.
 -Växterna inomhus kan behöva helt ny eller påfyllning av mylla, kanske tvätta krukorna. En del grönväxter kan klippas ner och det går att sätta skott  för nya plantor.
 - Kolla igenom fjolårets och äldre fröpåsar, har de ännu groningstid? Det går bra att göra kryddgrönt , vitaminer av rädisfrön, rödbeta, ärter mfl. Driv upp i en liten låda/ ask i mylla eller på papper. Jag brukar använda de tomma plastlådorna som jag köpt frukt och bär i, de har små hål och måste vara på fat eller bricka . behöver kontinuerlig fuktning.
 -Tomater och paprikor kan man börja driva nu, en del sådde redan i februari. Pumpa ,squash och gurka gror snabbt så dem i maj.
 - Utomhus är det bra att gallra bärbuskarna, så busken blir luftig. Äppelträdens vattenskott kan tas bort , om alla skott avlägsnas kan trädet bli stressat! De kvistar som går alldeles tätt och i kors på varandra klipps.
 Nu kan du också knipsa av de fröställningar som fick torka i fjol på hösten och som varit dekoration i snödrivorna.
 Har vintergäck och snödroppar visat sig och hur är det med julros? jag ska skaffa några Helleborus det ser så fint ut då de sticker upp i snön.
 Ta gärna kontakt, vi får hoppas på att kunna träffas då vi fått vaccin, i höst senast.

Skön Vår.

mvh Amie Nygrén  9.3.2021.