Pargas Svenska Pensionärer

HÖSTEN 2023

Vi inleder hösteäsongen med ett möte/infotillfälle i Seniorpunkten (OBS ändrad mötesplats).

Följande ärenden finns på agendan
- höstens bowlingsresor
- eventuellt andra ärenden

Välkomna
Med vänlig hälsning, 
Seppo
tel 0400 46 91 92

Se bowlingstiderna i händelsekalenderns veckoprogram.
 H.SEPPO

 

Pargasiterna  BOWLING 

Bowlingens korta historia

Sin nuvarande utformning med spel mot tio käglor ställda i triangel med spetsen mot spelaren har bowling fått i USA, dit det torde ha införts från Europa främst av invandrande tyskar och nederländare.

Den första bowlinghallen öppnades i New York 1840. I Finland  öppnades den första bowlinghallen på Elisabetsgatan i Helsingfors 1924. 1976 installerades de första automatiska poängräknarna. Systemet hade utvecklats av AMF och Brunswick tillsammans.

Vad är bowling? Enligt Nationalencyklopedin 1990 är det ett kägelspel som spelas inomhus på banor av trä eller syntetmaterial där utövaren med hjälp av ett klot försöker slå omkull tio i triangelform uppställda käglor. På engelska kallas det ”ten-pin bowling”. Man tävlar såväl individuellt som i lag.

Klotet måste vara format av en icke metallisk massa och tillverkades ursprungligen av trä, sedermera av bakelit, gummi eller polyester. Klotet har tre olika skikt: ett ytskikt, ett mellanskikt och en tyngre kärna. Käglorna består av laminerat trä med ett yttre plastskikt.

Banan är 1,04-1,07 m bred och 19,2 m lång. Den är täckt av ett lackskikt som oljas till ca. ¾ för att minska klotets friktion och efter det en torr del som möjliggör slag med skruv.

Pargasiterna

Bowlarnas aktiva dragare Seppo Rajamäki är till ursprunget Mänttä-bo. Pargas blev den nya hemorten år 1956 genom att föräldrarna flyttade, som Seppo säger: ”Työn perässä”.

För pargasiterna gick det så lyckligt att bowlinghallen kom till Pargas ungefär vid samma tid som Seppo blev pensionär. Han kunde bowla i Pargas och så småningom blev han dragare för pensionärsgruppens bowlare.

Nu omfattar gruppen 43 personer som möts 2-3 gånger per vecka, ibland upp till fem gånger! Tävlingarna är oftast individuella men dessutom tävlar man i 3-mannalag och s.k. bolagstävling med två deltagare i varje ”bolag”. Tremannalagen har tre deltävlingar på hösten och våren. Den sista för året ordnas i december med avslutande prisutdelning. Bolagstävlingen har fyra omgångar då alla ”bolag” tävlar mot varandra. Finalen i den utkämpas sedan mellan de fem från vartdera blocken.  Det gäller alltså att vara skärpt och komma ihåg vilken sorts tävling det gäller vilken dag!

De som tycker att det behövs ytterligare stimulans kör till Reso, Ekenäs, Åbo, Raumo eller Forssa för att hålla konditionen uppe! Lokalt utkämpas också tävlingar mot Eläkeläisten liiton Paraisten osasto. Det är alltså högst otroligt att aktiva bowlare inte vet vad de skall göra på fritiden. Däremot kan det säkert hända att fritiden tar slut.

Lilla jul firas naturligtvis med en tävling som avslutas med middag! En gång per år ordnas en längre resa, den senaste gjordes i början av sommaren till Tallinn.

Bowlarna kan beskrivas som en social, aktiv och glad grupp människor som inspireras av varandra och av sin hobby!

Alla läsare som blir nyfikna och vill veta mera om bowling och kanske också komma med i gruppen uppmanas ta kontakt med Seppo Rajamäki tfn 0400-469192 eller e-post.

      

Tisdagens morgontidiga grupp har både roligt och jobbigt, ibland går det bra - ibland går det inte alls!

 

Arvo ser nöjd ut - kanske det blev strike

  

 

 

Tremannatävlingen våren 2023

Här länk till resultaten

Resultat

Första pris                                                  Andra pris

Tredje pris

Tremannatävlingen våren 2022

Slutliga resultat efter tävlingen 12.5.2022

Det vinnande damlaget med Seppo: Anna-Stina Herrmansson, Harriet Skärström och Ankki Rajamäki

Det vinnande herrlaget med Seppo:  Kenneth Ramström, Seppo Mattila och Svante Johansson

I samband med tävlingen  firade klubben  Ingmar och Gretel Jungarå som firade jämna år i  dessa tider. De hyllades även med sång  av  de församlade bowlargänget.

Slutresuyltat från tre-mannatävlingen i Reso 22.12.2022

   

 pdf länk /Site/Data/703/Files/grupper/Tremanna%20slujtresultat%20Reso.pdfk         

     

                    

RESAN SOM AVSLUTADE VÅRSÄSONGEN 2022       

Bowlinggruppen beslöt att som avslutning på säsongen göra en resa till ÅLAND. En sådan resa hör till den årliga traditionen men coronan kom och blandade till allt för lång tid. Senast vi var där var året 2018. 

Med på resan kom 21 personer. Till programmet hörde också en vänskapsmatch mot Mariehamns Pensionärsförenings (MPF) bowlarsektion. 16 spelare från bägge lagen deltog. 

Vi for iväg den 17 maj tidigt på morgonen med researrangören Launokorpis buss från Pargas busstation. I Åbo hamn gick vi ombord på m/s GLORY och framme i Mariehamn for vi direkt till bowlinghallen. Efter tre timmars spel tog vi in på hotell PARK ALANDIA och lite senare avnjöt vi en god middag tillsammans med värdfolket på restaurang CLUB MARIN i Östra hamnen. 

Efter frukosten den 18 maj styrde vi kosan mot SMAKBYN i Kastelholm som vi också alltid brukar besöka. Där stod borden dukade med kaffe och naturligtvis ÅLÄNDSK PANNKAKA. På väg tillbaka till returbåten tittade vi först in i TAFFEL SNACKS–butiken och fortsatte därefter till PUB STALLHAGEN. Det sista visade sig vara ett välkommet besök – dryckerna släckte törstiga strupar och sedan raka vägen till hamnen. m/s GRACE var på väg till Åbo och det var vi också. Dit anlände vi 20:00 och i Pargas steg 21 nöjda resenärer ut ur bussen glada i hågen.

ETT STORT TACK TILL DELTAGARNA OCH GLAD SOMMAR!

ö. Seppo och Anki

Individuell tävling 17.2.2022

Länk till utskriftsbild

Tremannatävlingen hösten 2021

 

länk till utskriftsformat 

 

Bowlingsnyheter 2021

 

Vi bestämde att hålla vår traditionella individuella tävling i februari.

Vi har följt coronarestriktioner så gott vi kunnat. I vanliga fall har ca. 40 personer deltagit men denna gång var vi 26 stycken som deltog i första omgången.

Kvalen skedde i början av februari och finalen spelades torsdagen den 18.2.  Sex damer och sex herrar spelade om pokalerna.

Här är resultaten av tävlingen:

Damerna                                                            Herrarna
1 - Ann-Maj Grönholm                                       1 - Seppo Rajamäki
2 - Anki Rajamäki                                                 2 - Tom Eriksson
3 - Doris Åkerholm                                               3 - Beni von Weissenberg
4 - Harriet Skärström                                          4 - Seppo Mattila

Från vänster: Tom Eriksson, Seppo Rajamäki, Ann-Maj Grönholm, Anki Rajamäki

Hälsningar Seppo Rajamäki

Julannandags bowling 2020

Tävlingen hölls som en slutrond för året 2020 och deltagarantalet var tillräckligt så att tävlingen blev både intressant och rolig vilket gjorde att den tänkta speltiden överskreds ordentligt. Som synes var alla utrustade enligt nuvarande krav och avstånd hölls så gott det gick i den rymliga hallen. Bowlarna tackar Seppo Rajamäki för det gångna året och alla trevliga små tävlingar och övningar som han ordnat för oss.

Damernas finalister: I Ann-Maj Grönholm och tvåan Gurdrun Engman.

Herrarnas finalister: till höger (med blått munskydd) Jan Storing och till vänster tvåan Tom Eriksson.

God fortsättning och så hoppas vi det nya året skall bli betydligt bättre för var och en. 
Beni

Julbowlingen 2020

Till vänster damernas vinnare Harriet Skärström och till höger herrarnas vinnare Torbjörn Engman med varsitt vandringspris tillsammans med klubbens dragare Seppo Rajamäki. I bakgrunden en del bowlare som var på plats.

 

Länk till resultaten

Tremannatävlingen våren- hösten 2020.

Se resultaten från februari , oktober och november nedan

Länk till Program och resultat

De tr bästa lagen:
1. Kenneth Carola Stig                4087p
2. Torbjörn, Maggan, Björn.     3948p
3. Beni, Anki, Lorenz.                   3874p

Bilder: Stig Kavander

Prisutdelning: Seppo, Björn, Torbjörn, Maggan, Carola, Kenneth, Anki och Beni 

Seppo överräcker brons pokalen

Seppo med medaljörerna 

Seppo gratulerar segrarlaget

Prisutdelning

Tammerfors bowlingen 20.2.2020

Pargasiternas Bowling Master och Primus Motor - Seppo Rajamäki hade samlat en full buss glada pensionärsbowlare till en träningsresa till Kauppi-hallen i Tammerfors. Förutom det stora antalet pargasitbowlare så hade också den finskspråkiga pensionärsföreningen kommit med på resan. Samarbete över språkgränsen - vad kan vara bättre? Banorna visade sig vara välinoljade och svåra så den vanliga hooken (skruven) bet inte som den gör i pargashallen. De individuella resultaten var överlag lite lägre än normalt. Men det tog inte alls ned på humöret. Kaffe och semla innan sex serier på hela 22 banor samtidigt är nog sådant dessa bowlare inte var vana vid. En god och mättande frestelse till lunch efter fullbordat två och en halv timmes värv och man kunde lasta in sig och sina klot i bussen igen. Tryggt kunde en och annan sluta ögonen, ty mat och eftermiddag är manna för en pensionär - även för en bowlande sådan - skickliga chauffören Tomas körde så mjukt och försiktigt. Nästan en normal arbetsdag blev det med start kl. 8 och hemma kl. 16:45. Men en mycket givande och rolig arbetsdag tyckte alla. 

 

Föreningens egen bowlingtävling.Pargas Bowlinghall 30.1.2020

.

De fyra damfinalisterna strax innan finalpasset inleds. Från vänster Birgitta Björkroth, Ann-Kristin Rajamäki, Anne-Maj Grönholm och Gretel Jungarå.

De fyra herrfinalisterna. Från vänster Seppo Rajamäki, Kurt Taxell, Seppo Mattila och Tom Eriksson

Seppo Rajamäki överräcker segrarpokalen åt damklassens vinnare Ann-Kristin Rajamäki.

Seppo Rajamäki gratulerar herrklassens segrare Tom Eriksson.

 

Segrarna i vardera klassen koncentrerar sig inför ett av sina finalkast. I bakgrunden Ann-Kristin Rajamäki och i förgrunden bakom pokalerna herrklassens segrare Tom Eriksson.