Pargas Svenska Pensionärer

Pargasiterna  BOWLING 

Bowlingens korta historia

Sin nuvarande utformning med spel mot tio käglor ställda i triangel med spetsen mot spelaren har bowling fått i USA, dit det torde ha införts från Europa främst av invandrande tyskar och nederländare.

Den första bowlinghallen öppnades i New York 1840. I Finland  öppnades den första bowlinghallen på Elisabetsgatan i Helsingfors 1924. 1976 installerades de första automatiska poängräknarna. Systemet hade utvecklats av AMF och Brunswick tillsammans.

Vad är bowling? Enligt Nationalencyklopedin 1990 är det ett kägelspel som spelas inomhus på banor av trä eller syntetmaterial där utövaren med hjälp av ett klot försöker slå omkull tio i triangelform uppställda käglor. På engelska kallas det ”ten-pin bowling”. Man tävlar såväl individuellt som i lag.

Klotet måste vara format av en icke metallisk massa och tillverkades ursprungligen av trä, sedermera av bakelit, gummi eller polyester. Klotet har tre olika skikt: ett ytskikt, ett mellanskikt och en tyngre kärna. Käglorna består av laminerat trä med ett yttre plastskikt.

Banan är 1,04-1,07 m bred och 19,2 m lång. Den är täckt av ett lackskikt som oljas till ca. ¾ för att minska klotets friktion och efter det en torr del som möjliggör slag med skruv.

Pargasiterna

Bowlarnas aktiva dragare Seppo Rajamäki är till ursprunget Mänttä-bo. Pargas blev den nya hemorten år 1956 genom att föräldrarna flyttade, som Seppo säger: ”Työn perässä”.

För pargasiterna gick det så lyckligt att bowlinghallen kom till Pargas ungefär vid samma tid som Seppo blev pensionär. Han kunde bowla i Pargas och så småningom blev han dragare för pensionärsgruppens bowlare.

Nu omfattar gruppen 43 personer som möts 2-3 gånger per vecka, ibland upp till fem gånger! Tävlingarna är oftast individuella men dessutom tävlar man i 3-mannalag och s.k. bolagstävling med två deltagare i varje ”bolag”. Tremannalagen har tre deltävlingar på hösten och våren. Den sista för året ordnas i december med avslutande prisutdelning. Bolagstävlingen har fyra omgångar då alla ”bolag” tävlar mot varandra. Finalen i den utkämpas sedan mellan de fem från vartdera blocken.  Det gäller alltså att vara skärpt och komma ihåg vilken sorts tävling det gäller vilken dag!

De som tycker att det behövs ytterligare stimulans kör till Reso, Ekenäs, Åbo, Raumo eller Forssa för att hålla konditionen uppe! Lokalt utkämpas också tävlingar mot Eläkeläisten liiton Paraisten osasto. Det är alltså högst otroligt att aktiva bowlare inte vet vad de skall göra på fritiden. Däremot kan det säkert hända att fritiden tar slut.

Lilla jul firas naturligtvis med en tävling som avslutas med middag! En gång per år ordnas en längre resa, den senaste gjordes i början av sommaren till Tallinn.

Bowlarna kan beskrivas som en social, aktiv och glad grupp människor som inspireras av varandra och av sin hobby!

Alla läsare som blir nyfikna och vill veta mera om bowling och kanske också komma med i gruppen uppmanas ta kontakt med Seppo Rajamäki tfn 0400-469192 eller e-post.

      

Tisdagens morgontidiga grupp har både roligt och jobbigt, ibland går det bra - ibland går det inte alls!

 

Arvo ser nöjd ut - kanske det blev strike

  

 

RESAN SOM AVSLUTADE VÅRSÄSONGEN 2022       

Bowlinggruppen beslöt att som avslutning på säsongen göra en resa till ÅLAND. En sådan resa hör till den årliga traditionen men coronan kom och blandade till allt för lång tid. Senast vi var där var året 2018. 

Med på resan kom 21 personer. Till programmet hörde också en vänskapsmatch mot Mariehamns Pensionärsförenings (MPF) bowlarsektion. 16 spelare från bägge lagen deltog. 

Vi for iväg den 17 maj tidigt på morgonen med researrangören Launokorpis buss från Pargas busstation. I Åbo hamn gick vi ombord på m/s GLORY och framme i Mariehamn for vi direkt till bowlinghallen. Efter tre timmars spel tog vi in på hotell PARK ALANDIA och lite senare avnjöt vi en god middag tillsammans med värdfolket på restaurang CLUB MARIN i Östra hamnen. 

Efter frukosten den 18 maj styrde vi kosan mot SMAKBYN i Kastelholm som vi också alltid brukar besöka. Där stod borden dukade med kaffe och naturligtvis ÅLÄNDSK PANNKAKA. På väg tillbaka till returbåten tittade vi först in i TAFFEL SNACKS–butiken och fortsatte därefter till PUB STALLHAGEN. Det sista visade sig vara ett välkommet besök – dryckerna släckte törstiga strupar och sedan raka vägen till hamnen. m/s GRACE var på väg till Åbo och det var vi också. Dit anlände vi 20:00 och i Pargas steg 21 nöjda resenärer ut ur bussen glada i hågen.

ETT STORT TACK TILL DELTAGARNA OCH GLAD SOMMAR!

ö. Seppo och Anki

Tremannatävlingen våren 2022

Slutliga resultat efter tävlingen 12.5.2022

Det vinnande damlaget med Seppo: Anna-Stina Herrmansson, Harriet Skärström och Ankki Rajamäki

Det vinnande herrlaget med Seppo:  Kenneth Ramström, Seppo Mattila och Svante Johansson

I samband med tävlingen  firade klubben  Ingmar och Gretel Jungarå som firade jämna år i  dessa tider. De hyllades även med sång  av  de församlade bowlargänget.

Individuell tävling 17.2.2022

Länk till utskriftsbild

Tremannatävlingen hösten 2021

 

länk till utskriftsformat 

 

Bowlingsnyheter 2021

 

Vi bestämde att hålla vår traditionella individuella tävling i februari.

Vi har följt coronarestriktioner så gott vi kunnat. I vanliga fall har ca. 40 personer deltagit men denna gång var vi 26 stycken som deltog i första omgången.

Kvalen skedde i början av februari och finalen spelades torsdagen den 18.2.  Sex damer och sex herrar spelade om pokalerna.

Här är resultaten av tävlingen:

Damerna                                                            Herrarna
1 - Ann-Maj Grönholm                                       1 - Seppo Rajamäki
2 - Anki Rajamäki                                                 2 - Tom Eriksson
3 - Doris Åkerholm                                               3 - Beni von Weissenberg
4 - Harriet Skärström                                          4 - Seppo Mattila

Från vänster: Tom Eriksson, Seppo Rajamäki, Ann-Maj Grönholm, Anki Rajamäki

Hälsningar Seppo Rajamäki

Julannandags bowling 2020

Tävlingen hölls som en slutrond för året 2020 och deltagarantalet var tillräckligt så att tävlingen blev både intressant och rolig vilket gjorde att den tänkta speltiden överskreds ordentligt. Som synes var alla utrustade enligt nuvarande krav och avstånd hölls så gott det gick i den rymliga hallen. Bowlarna tackar Seppo Rajamäki för det gångna året och alla trevliga små tävlingar och övningar som han ordnat för oss.

Damernas finalister: I Ann-Maj Grönholm och tvåan Gurdrun Engman.

Herrarnas finalister: till höger (med blått munskydd) Jan Storing och till vänster tvåan Tom Eriksson.

God fortsättning och så hoppas vi det nya året skall bli betydligt bättre för var och en. 
Beni

Julbowlingen 2020

Till vänster damernas vinnare Harriet Skärström och till höger herrarnas vinnare Torbjörn Engman med varsitt vandringspris tillsammans med klubbens dragare Seppo Rajamäki. I bakgrunden en del bowlare som var på plats.

 

Länk till resultaten

Tremannatävlingen våren- hösten 2020.

Se resultaten från februari , oktober och november nedan

Länk till Program och resultat

De tr bästa lagen:
1. Kenneth Carola Stig                4087p
2. Torbjörn, Maggan, Björn.     3948p
3. Beni, Anki, Lorenz.                   3874p

Bilder: Stig Kavander

Prisutdelning: Seppo, Björn, Torbjörn, Maggan, Carola, Kenneth, Anki och Beni 

Seppo överräcker brons pokalen

Seppo med medaljörerna 

Seppo gratulerar segrarlaget

Prisutdelning

Tammerfors bowlingen 20.2.2020

Pargasiternas Bowling Master och Primus Motor - Seppo Rajamäki hade samlat en full buss glada pensionärsbowlare till en träningsresa till Kauppi-hallen i Tammerfors. Förutom det stora antalet pargasitbowlare så hade också den finskspråkiga pensionärsföreningen kommit med på resan. Samarbete över språkgränsen - vad kan vara bättre? Banorna visade sig vara välinoljade och svåra så den vanliga hooken (skruven) bet inte som den gör i pargashallen. De individuella resultaten var överlag lite lägre än normalt. Men det tog inte alls ned på humöret. Kaffe och semla innan sex serier på hela 22 banor samtidigt är nog sådant dessa bowlare inte var vana vid. En god och mättande frestelse till lunch efter fullbordat två och en halv timmes värv och man kunde lasta in sig och sina klot i bussen igen. Tryggt kunde en och annan sluta ögonen, ty mat och eftermiddag är manna för en pensionär - även för en bowlande sådan - skickliga chauffören Tomas körde så mjukt och försiktigt. Nästan en normal arbetsdag blev det med start kl. 8 och hemma kl. 16:45. Men en mycket givande och rolig arbetsdag tyckte alla. 

 

Föreningens egen bowlingtävling.Pargas Bowlinghall 30.1.2020

.

De fyra damfinalisterna strax innan finalpasset inleds. Från vänster Birgitta Björkroth, Ann-Kristin Rajamäki, Anne-Maj Grönholm och Gretel Jungarå.

De fyra herrfinalisterna. Från vänster Seppo Rajamäki, Kurt Taxell, Seppo Mattila och Tom Eriksson

Seppo Rajamäki överräcker segrarpokalen åt damklassens vinnare Ann-Kristin Rajamäki.

Seppo Rajamäki gratulerar herrklassens segrare Tom Eriksson.

 

Segrarna i vardera klassen koncentrerar sig inför ett av sina finalkast. I bakgrunden Ann-Kristin Rajamäki och i förgrunden bakom pokalerna herrklassens segrare Tom Eriksson.

Tremannatävlingen hösten 2019

Se program och resultat i länken nedan. Länken uppdaterad 5.12.2019

Program och resultat

 

Seppo och Anki Rajamäki flankerar medaljörerna i tremannatävlingen. Från vänster silver Kenneth Ramström och Margareta Söderblom. Guld: Anne-Maj Grönholm, Tom Eriksson och Harriet Skärström. Brons: Torolf Sundqvist, Birgitta Björkroth och Per-Ole Karlsson.

Seppo Rajamäki gratulerar segrarlaget i tremannatävlingen - Harriet Skärström, Tom Eriksson och Anne-Maj Grönholm.

Damklassens segrare i Julbowlingen Doris Åkerholm med prisutdelaren Seppo Rajamäki.

Herrklassens segrare Arvo Björkroth mottar vandringspriset av Seppo Rajamäki

Seppo Mattila i ett stilprov som resulterade i en strike

Bowlingledarna Anki och Seppo Rajamäki har förarats en blomsterkvast av pargasitbowlarnas Marian Vuorinen till rungande applåder. Paret valdes enhälligt att fortsätta sitt värv nästa år.

Julmiddag 2019 och Jultävling

Resultat från tävlingen

Bowlarna firade ästan mangrant julmiddag på Kamu. Glada miner hela vägen.
Foton: Stig Kavander

Tre mannatävlingen våren 2019

Ca 40 personer deltog i tävlingen, som spelades tre gånger under våren 2019. Många glada ansikten såg man i alla tävlingar. Alla var överens om att vi fortsätter med tre-mannatävlingen även i höst. Så kommer det även att bli!

Nedan resultaten och bilder av deltagarna och vinnarna.

länk till resultaten (tydligare)

Från vänster Svante, Gudrun, Jan-Erik, Carola, Torbjörn, Stina, Bo, Birgitta Och Erling

Glada vinnare Carola, Torbjörn och Stina

Seppo med vinnarlaget.

Bowlarna på väg igen

Nytt år (2019) och nya spelresor. Senaste år (2018) gjorde vi en motsvarande resa till Tammerfors. Detta år började vi med en resa till Tali Bowlinghall i Helsingfors, Finlands största hall med 36 banor.

Vändagsmorgonen 14.2–19 kl. 7.30 packade 50 ivriga personer,  både damer och herrar, sina spelgrejor i Launokorpis buss. Vädret var vårligt och  vackert med sol och minus 2 grader.Innan spelet började väntade oss kaffe med semla. Efter kaffet var det tid att ta itu med spelandet i två timmar, 6 serier.

För många var ifrågavarande resa till hallen den första. Det gjorde resan lite spännande att få pröva spelskickligheten. Efter spelandet väntade oss skinkfrestelse med salladsbord. En tillräcklig måltid. När vi ätit var det dags att vända bussens nos mot Pargas. Hemma var vi kl. 16.00. Nöjda spelare steg ur bussen. Ett stort tack till alla som deltog, samt naturligtvis till Juha Launokorpi, som tryggt och säkert körde oss fram och tillbaka. 

 Seppo Rajamäki

Kurre,Doris, Maje, Tauno och prisutdelaren Seppo.

Lokaltapiola tävlingen 24.1 - 7.2 2019

Seppo redogör för tävlingens resultat  Tryck på resultat.

 Lokal-Tapiola-tävlingens lyckliga vinnare: Ann-Maj Grönholm och Torbjörn Engman gratuleras av Seppo Rajamäki. 

Pargasiternas individuella tävling 17.1.2019

Julbowlingen 2018

 

Resultatet från julbowlingen

Allas Vår Seppo Rajamäki berättar om kommande evenemang.

Tremannalagen. fr.v. Ingmar Jungarå, Doris Åkerholm, Gretel Jungarå, Ann-Maj Grönholm, Harriet Skärström, Anna-Stina Hermansson och Janne Silvander. Björn Lindholm och Kurre Taxell saknas från bilden.

 

Arvo Björkroth med ett av vandringsprisen.

Sami och Anna som sköter bowlinghallens ruljans med Seppo.

Seppo avtackades dessutom av Arvo och Marianne.

Pargasiternas Bowlare på väg igen.

För ungefär tvåmånader sedan gjorde vi en bowlingresa till Tallinn. Info om resan ingick I Parentesens septembernummer samt på våra hemsidor. Den här berättelsen handlar om vår traditionella tävlingsresa till Åland 9-10 oktober. 

Kl.7.00 på morgonen samlades ca.20 deltagare med sitt pick och pack på Holger Bergmans gård ivriga att åka till Åland. Denna gång var "Molle med fru" i bussen för att ta hand om färden. Med AmoreIIa kom vi till Mariehamn och fortsatte direkt från hamnen till "Arenan" för att spela. Våra motståndare var som många gånger förut pensionärer från MPF, d.v.s. medlemmar I Mariehamns Pensionärsförening. MPF-spelarnas ålder låg mellan 65 och 96 år! Här har vi något att sträva till! År 2017 vann vi, detta år blev det förlust, men det viktigaste är ändå att få träffa våra goda vänner varje år.Efter spelen åkte vi till Hotell Pommern där vi övernattade. På kvällen hade vi en gemensam middag med våra värdar. Prisen till bästa spelare delades ut. Efter detta var det sviten som kallade. När morgonmålet var avklarat lämnade vi hotellet och fortsätta färden vidare .Emedan vi var i Mariehamn så var det nästan ett måste att smaka på "Ålands pannkaka". Så vi styrde färden mot Smakbyn och njöt av denna goda delikatess. 

Hemfärden med Molles buss till hamnen började. Grace tog oss till Åbo, och Molle rattade bussen till Pargas. Glada bowlare var hemma ca. 9.00.

En dryg vecka senare var det dags för nästa vänskapsmatch. Då spelade vi mot W-46 Raisio den 18.10 i Pargas.

Hälsningar Seppo. 0400-469192

Resultat från tävlingen I Mariehamn:

Åland.                                                                   Pargas

Lundberg Bert 803                                    Björkroth Arvo 848

Nordberg Doris 799                                  Rajamäki Seppo 767

Johansson Eugen 712                              Engman Torbjörn 761

Bowlingsresa till Tammerfors

Detta hände en kall men vacker dag den 22 februari kl.9.00. 51 medresenärer från de svenska och finska pensionärsföreningarna Pargasiterna och EL-Parainen samt några som var med som publik åkte med Launokorpis buss till Tammerfors för att tillbringa en sportlovsdag i Bowlingens tecken. Vår busschaufför var Thomas Grönholm som körde oss till Kaupin Keilahalli med sina 24 banor. 

se hela repotaget via länken

Tremannatävling våren 2018

Reglerna är som tidigare, 9 serier gånger 3 .Lagen som samlar mest poäng är VINNARE osv. Speldagar: To.08.02—To.08.03—To.12.00 kl.11.00 till kl.14.00.

Länk till program och resultat

Pagasiternas Julbowling 2017

 

länk till resultatet

 

 

Lokal Tapiola turnering 24.1.-7.2.2018

Länk till resultaten

Hösten 2017 Tre-manna Lagtävling 

Länk till program och resultat med tydligare text