Pargas Svenska Pensionärer

Musiklyssnargrupperna Da Capo och Encore 

Våra två musikgrupper har verkat i snart 10 år. De grundades hösten 2010 och det stora intresset gjorde att det blev två grupper på 10-12 medlemmar inkl. två ledare.  Grupperna träffas hemma hos ledarna en gång i månaden, höst och vår, och byter ledare vid årsskiftet. Da Capo var hos mig under hösten 2018 och våren 2019 träffas Encore hos mig. Och vice versa med Rabbe von Weymarn som lett den ena gruppen de två senaste åren. Verksamheten leddes från början av Pia-Gunn och Olle Anckar med tonvikt på klassisk musik, och av Kurre Långbacka med en lättsammare inriktning ss. folkmusik, humor, jazz. Vi har många fina lyssnarupplevelser att tacka dem alla tre för!

Vad lyssnar vi på? Vi har oftast ett tema; någon kompositör som kanske fyller jämna år, musik från ett visst land eller en viss period. Rabbe och jag har mest bjudit på klassisk musik, ex. Camille Saint-Saëns och Gabriel Fauré, Eric Satie, Arvo Pärt. På lyssnarnas begäran hade vi en gång klassisk jazz. Det var riktigt uppfriskande! Förra hösten hade jag en ”Faunin iltapäivä-konsert” med plock från Yle 1:s radioprogram med samma namn, riktiga rariteter som man inte hör så ofta. Någon kväll kan ägnas åt medlemmarnas favoritmusik med deras egna medhavda skivor. 

Vi brukar avsluta höstens och vårens träffar med ett konsertbesök på kortare eller längre håll. En gång for vi ända till Lahtis och dess fina Sibeliussal där vi bjöds på Beethovens nia med CCA-kören från Åbo och fyra solister, bl.a. Camilla Nylund. I december går vi på julkonsert. En oförglömlig upplevelse var a-cappella gruppen Rajatons julkonsert i Logomo för några år sedan – renare sång hör man sällan. 

Man kan också träffas hos någon av medlemmarna. Så blir det för Da Capo denna vår då Rabbe v W slutat som ledare. Om ni vet någon musikintresserad person som kan tänkas leda en grupp, ta kontakt! 

 Maria Simberg-Sörensen

Musikgrupperna kommer att starta försiktigtvis hösten 2020 med att Da Capo träffas i september och november, Encore i oktober och december. Vi håller rekommenderade avstånd, får bära ansiktsmask och deltar frisk men på egen risk. 

Hälsningar, Maria 

Carola, Mai, Elton, Lilu, Maria, Stina, Soli, Pekka, Isse