Pargas Svenska Pensionärer

Vattenjumpan börjar!

Vattenjumpan börjar vecka 2. Torsdagsgruppen 12.1.2023 kl 14.25 - 15.10. Fredagsgruppen 13.1.2023 kl 13.50 - 14.35

Fredagsgruppen är full, men i torsdagsgruppen ryms tre nya deltagare. Ta kontakt med Kari Penttinen, kari@esnet.fi,  0505119777 om du vill komma med i gruppen.

De som deltagit hösten 2022 skall bekräfta att de vill fortsätta eller meddela att de slutar.

Hälsningar

Kari Penttinen

Följ informationen på föreningens hemsida!

 

VATTENGYMNASTIK I FOLKHÄLSANS TERAPIBASSÄNG

Vattenjumpa i terapibassängen i Folkhälsanhuset torsdagar kl 14.30 och  fredagar kl 13.45. 

Då Folkhälsanhuset i Pargas stod färdigt och föreningar gavs möjlighet att hyra terapibassängen av staden ansökte Pensionärsföreningen om tider för två grupper, torsdagsgruppen och fredagsgruppen.
De flesta kommer i god tid, duschar och värmer upp sig i bastun. Själva gymnastiken består av tre delar, uppvärmning av alla muskler och leder, muskelstärkande rörelser med eller utan redskap och balans- och koordinationsövningar och som avslutning stretchning med avslappningsövningar. Alla rörelser kan göras i egen takt och vattnet gör att rörelserna känns mjuka och behagliga. Rörelserna kan göras i takt med bakgrundsmusiken som ibland är så medryckande att Katja sjunger med. Deltagarna har ibland hjärtligt roligt då man t.ex.försöker hoppa rep i vattnet med en böjlig stång av skumgummi. De flesta rörelserna är dock enkla att utföra och efter några gånger lär man sig hur man går tillväga och man kan anpassa gymnastiken efter sin egen förmåga. Gymnastiken är omväxlande , man använder olika redskap som handskar som ger motstånd, lätta plastkäppar, bollar m.m. Ingen har tråkigt och tiden går fort. Vi har också olika lekar i par och i grupp och någon gång tävlar kvinnorna mot de stackars fåtaliga männen i bollkastning.
Efter simningen blir det igen dusch och bastu och social och kamratlig samvaro. I bastun förs intressanta diskussioner och vi män hör ett ivrigt snackande från dambastun bakom väggen. Efteråt känner man sig ren, uppiggad och stärkt till kropp och själ.
Vattengymnastik är kanske den bästa terapiform för den som på grund av olika åldersrelaterade krämpor inte kan lyfta vikter på ett gym eller löpa motionsrundor i skog och mark. Det är ett angenämt och ofarligt sätt att hålla kropp och själ i trim. För egen del kan jag på det allra varmaste rekommendera vattengymnastik för alla pensionärer. Det är ett utmärkt sätt att kombinera nytta med nöje. Då man gymnastiserar i grupp innebär det också social samvaro med gamla och nya vänner.

Kontaktperson Kari Penttinen. 

 

 

 

 

 

 

Bassängkoordinatorn meddelar följande:

Innan man går i bassängen ska man
- avlägsna smycken
- tvätta sig noggrant utan simdräkt; hudkrämer och smink tvättas bort, håret ska blötas el. alt. sim/duschmössa används
- simbyxor eller dräkt används (ej badshorts)
- Efter bastubadet/wc-besök alltid via duschen innan man går i bassängen

Bassängskötaren som övervakar vattenkvaliteten nämde också om antalet plåster som flyter i nedre bassängen och som fastnat i filtren. Eftersom det finns babyn, personer som gått igenom större operationer och äldre personer bland användarna som är mycket känsliga för infektioner, tillåts endast plåsterfria personer i bassängen.