Pargas Svenska Pensionärer

Golf

En ny grupp Golf har bildats. Dess ledare är 

Johan Nyberg 040 195 48 48   johan.nyberg(ät)parnet.fi

 

Allmänt  Golf är en ypperlig motionsform för alla åldrar. Man rör sig ute i naturen och träffar liksinnade motionärer. En golfrunda (18 hål) räcker ca 5 timmar och är 10 km lång. Det är naturligtvis också möjligt att spela kortare rundor med färre hål.

Svenska pensionärsförbundet har i år gått ut med en önskan att de lokala pensionärsföreningarna skulle starta egna hobbygrupper. Mera om det senare.

Först lite om golf. Historia  Ingen vet egentligen när spelet uppfanns. Många länder vill profilera sig som golfens ursprungsland, men olika spel med käpp och boll fanns redan på romartiden. Rötterna till dagens golf går tillbaka till 1400-talets Skottland. Den första golfföreningen grundades 1744 i Edinburgh och 10 år senare St. Andrews Golf Course, som är den högsta myndigheten inom golfvärlden idag. Olympisk gren blev golfen år 2016.

Världen  Det finns idag ca 35 000 golfbanor i världen, utspridda på 205 länder, hälften i Nordamerika. Antalet golfspelare uppskattas till 80 miljoner. Intresset för golf har markant ökat under år 2020 pga. pandemin. Trenden tycks hålla i sig under innevarande år.

Europa  I Europa finns det ca 7 000 banor. England har flest med 1 870 banor, Skottland kommer fyra med 560 st., Sverige ligger femma med 440 banor och 500 000 registrerade spelare. Det bantätaste landet i världen är otroligt nog Island med 65 banor på 330 000 inv.

Finland  I början av 1900 talet röjdes en liten åker i Virolahti, 20 km öster om Fredriks-hamn, för att tsar Nikolai II skulle kunna öva golf. Finlands första golfklubb grundades i Tali 1932 av Erik von Frenckell, stadsdirektör i Helsingfors.
På 1980 talet exploderade golfintresset i Finland så att vi i dag har 130 banor och ca 150 000 registrerade spelare.

Pargas  År 1980 i oktober grundades i Pargas en golfförening med målet att få en egen golfbana till staden. Detta ledde till att Archipelagia Golf Club kunde öppna en

9-hålsbana år 1988 och fulla 18 hål år 2000.

Tre av de grundande medlemmarna är medlemmar i vår pensionärsförening, Stig Kavander, Sture Laurén och Bo-Erik Palmgren. Ett stort tack till dem.

Senaste år spelades över 38 000 rundor. Gästspelarna stod för 6 000. Åldersmässigt var 45 % av spelarna pensionärer. Bästa resultatet, 180 spelade ronder, uppnåddes av ett pensionärspar från Pargas.

Av de 1600 medlemmarna bor 1/3 i Pargas, 

1/3 i Åbo och 1/3 i St. Karins. Resterande del kommer från övriga Finland.

Pargas pensionärer  Som jag skrev i början önskar SPF att vi grundar hobbygrupper för golf inom lokalföreningarna. Inom vår förening finn det idag ca 20 aktiva spelare och utanför föreningen minst lika många spelande pensionärer, vilka vi bör få med i vår pensionärsförening. 

Johan Nyberg

God middag pensionärsgolfare.

Sommaren närmar sig med stormsteg och golfsäsongen har redan inletts.

Här kommer lite information om hur vi skall komma igång.

 

Våren 2023

1. Vi startar säsongen tisdagen den 9. maj kl. 9.00.
Jag har reserverat utslagstider för hela sommaren varje tisdag kl. 9.00-10.30.

2. Alla som deltar skall anmäla sig direkt till caddie mastern senast måndag förmiddag, så att överloppstiderna blir friställda. Caddie mastern har en lista över alla som hör till gruppen, men jag tar mig friheten att blanda om starttiderna så att spelandet löper smidigt och spelsällskapet blir varierande. På måndag eftermiddag publiceras de verkliga utslagstiderna.

3. Jag hoppas nya spelare, som ännu inte hör till gruppen, anmäler sitt deltagande till mig. Då får jag in dem på caddiemasterns lista. Låt budet gå!

4.  För att med gott samvete kunna delta, bör man vara/ bli medlem i Pargas Svenska Pensionärsförening. Jag vidarebefordrar medlemslistan till pensionärsföreningen.

Väl mött på golfbanan.

Johan

God fortsättning på julen alla  pensionärsgolfare.

Här kommer några bilder från sommarens golfhändelser. Några bilder är från Finlands Svenska Pensionärers (SPF) golftävling på Åland, andra är från avslutningstävlingen i september. Tyvärr blev de lite sammanblandade.
Pargas pensionärer kämpade på Åland åt sig den värdefulla silverpokalen. Affe saknas från bilden. Efter omräkning blev vi degraderade till bronsplats, men vi fick behålla plastbyttan.

Nästa år (2023) går FSPs traditionella golftävling av stapeln i Jakobstad i början av augusti. Mera om detta när säsongen kört i gång. År 2024 är det Pargas tur att arrangera mästerskapen.

Resten av bilderna är från sista övningen i Pargas. Champagnen bjöd Folke på, efter att ha gjort Hole in One på 13. banan, med en pinfärsk klubba köpt för detta hål. Grattis!
Tyvärr gästade vi inte någon golfbana i närheten, men nästa år gör vi ett nytt försök.

År 2023 börjar med den traditionella New Years Challenge 1.1.2023. kl.12.00.
Herrarna Palmgren och Lauren står för arrangemanget. Anmälning via Nexgolf eller senast en 1/2 timme före start. Kom med och lufta två klubbor på den lättsamma tävlingen.

Gott nytt år 
ö
Heli och Johan

Bilder