Vattengymnastiken börjar i höst vecka 36, torsdagsgruppen 5.9.2024 kl. 14:25-15:10 och fredagsgruppen 6.9.2024 kl. 13:50-14:35. Gympan pågår till 12 resp. 13 december utan höstlov.
Efter nyår börjar vi igen torsdag 9.1.2025 och fredag 10.1.2025 och jobbar på utan sportlov - vi sportar ju - till 8 och 9 maj.
I båda grupperna finns för tillfället plats att komma med. Intresserad? Ta då kontakt:
torsdagsgruppen
• Solveig Nurmela (e-post: solveig.nurmela(ät)abo.fi, tfn 040-723 95 96)
eller
fredagsgruppen
• Annica Forssell (e-post: forssell.annica(ät)gmail.com, tfn 050-553 02 95)
——-
Följ informationen på föreningens hemsida!
Då Folkhälsanhuset i Pargas stod färdigt och föreningar gavs möjlighet att hyra terapibassängen av staden ansökte Pensionärsföreningen om tider för två grupper, torsdagsgruppen och fredagsgruppen.
De flesta kommer i god tid, duschar och värmer upp sig i bastun. Själva gymnastiken består av tre delar, uppvärmning av alla muskler och leder, muskelstärkande rörelser med eller utan redskap och balans- och koordinationsövningar och som avslutning stretchning med avslappningsövningar. Alla rörelser kan göras i egen takt och vattnet gör att rörelserna känns mjuka och behagliga. Rörelserna kan göras i takt med bakgrundsmusiken som ibland är så medryckande att Katja sjunger med. Deltagarna har ibland hjärtligt roligt då man t.ex.försöker hoppa rep i vattnet med en böjlig stång av skumgummi. De flesta rörelserna är dock enkla att utföra och efter några gånger lär man sig hur man går tillväga och man kan anpassa gymnastiken efter sin egen förmåga. Gymnastiken är omväxlande , man använder olika redskap som handskar som ger motstånd, lätta plastkäppar, bollar m.m. Ingen har tråkigt och tiden går fort. Vi har också olika lekar i par och i grupp och någon gång tävlar kvinnorna mot de stackars fåtaliga männen i bollkastning.
Efter simningen blir det igen dusch och bastu och social och kamratlig samvaro. I bastun förs intressanta diskussioner och vi män hör ett ivrigt snackande från dambastun bakom väggen. Efteråt känner man sig ren, uppiggad och stärkt till kropp och själ.
Vattengymnastik är kanske den bästa terapiform för den som på grund av olika åldersrelaterade krämpor inte kan lyfta vikter på ett gym eller löpa motionsrundor i skog och mark. Det är ett angenämt och ofarligt sätt att hålla kropp och själ i trim. För egen del kan jag på det allra varmaste rekommendera vattengymnastik för alla pensionärer. Det är ett utmärkt sätt att kombinera nytta med nöje. Då man gymnastiserar i grupp innebär det också social samvaro med gamla och nya vänner.
Kari Penttinen.
Bassängkoordinatorn meddelar följande:
Innan man går i bassängen ska man
- avlägsna smycken
- tvätta sig noggrant utan simdräkt; hudkrämer och smink tvättas bort, håret ska blötas el. alt. sim/duschmössa används
- simbyxor eller dräkt används (ej badshorts)
- Efter bastubadet/wc-besök alltid via duschen innan man går i bassängen
Bassängskötaren som övervakar vattenkvaliteten nämde också om antalet plåster som flyter i nedre bassängen och som fastnat i filtren. Eftersom det finns babyn, personer som gått igenom större operationer och äldre personer bland användarna som är mycket känsliga för infektioner, tillåts endast plåsterfria personer i bassängen.