Vid våra träffar frågar fotografen om det är någon som inte vill synas på fotografierna från våra träffar på vår hemsida. Alla personer, som önskat att inte synas, har hörsammats och skall inte gå att igenkänna på våra fotografier.
Den 16 oktober var det dags att samlas igen i Brankis och lyssna till ett välorganiserat program av Grupp 1 under ledning av Beni von Weissenberg. Vi hälsades alla välkomna av Sverker Engström som berättade lite om hur dagen skulle fortskrida innan ordet lämnades över till vår ordförande Gunnel Jansson som passade på att hälsa vara gäster från Pargas finska pensionärer välkomna! Hon berättade om nästa månadsmöte den 20/11 som också är vårt Höstmöte med sedvanlig medlemsagenda till vilken alla dokument finns på vår hemsida fr o m 15/11. I december kommer vi att få besök av Diabetesföreningen och hon berättade vidare om vårt kvartalsbrev som nu gått ut till alla som lämnat sin epost-adress. Det blev också en påminnelse om Seniorföreläsningarna i samarbete med Kombi varav den första hålls redan nästa vecka av Pia Heikkilä i Pargas stadshus, denna gång i matsalen samt till Magnus Sundman som kommer i November och berättar åter om Pargas – här behöver man anmäla sig så fort som möjligt då han brukar ”dra fullt hus” och endast ett antal får plats i Bryggan. Gunnel berättade också om vårt samarbete med de finska läkarstuderande som besökt och intervjuat våra pensionärer för att bättre kunna förstå och göra sig beredda att möta svenskspråkiga patienter när de kommer ut i arbetslivet. Under 2 dagar var det livliga diskussioner på Seniorpunkten och alla – både studenter och pensionärer – var nöjda och glada över arrangemanget.
Reseinformationen hölls denna gång av Per-Olof Nordin som påminde om Porkala-resan och även om Lilla Julskryssningen den 25-26/11. Till Ekenäs julmarknad kan man åka den 7/12 tillsammans med Åbolands pensionärsförening. Clara Kronqvist-Sundström berättade om ÅST´s stora Julkonsert den 14/12 kl 18.00 samt om vårens teaterföreställning Katriina den 14/2. All info hittar ni på vår hemsida.
Allas vår pigga Tiiti Karlsson mjukade upp våra stela nackar med några lätta rörelser och berättade återigen om Kraft i åren- satsningen på nya PIUG´en och hälsade alla välkomna dit på måndagar för att bättre på den viktiga konditionen.
Förste talare ut var Bibliotekschefen Tapani Häkkinen som innan kaffet informerade om vad biblioteket hade att erbjuda både i form av vanliga böcker, e-böcker, ljudböcker, film och musik samt även tidningar o tidskrifter. Bara att logga in på Blanka.fi och hela världen ligger öppen!
Efter kaffet blev det ny viktig info av Pontus Lindberg, advokat från Advokatbyrån Lindberg & Co i Åbo som informerade om hur viktigt det är för oss att göra en ”Intressebevakningsfullmakt” i god tid dvs redan NU medan vi ännu klarar av att bestämma vem som ska ta hand om ekonomiska och personliga beslut utifall det händer att vi inte klarar av det själva. Han påminde om vikten av åtminstone ett par originalkopior som var o en är bevittnade av 2 utomstående personer samt att också ha en ersättare till fullmaktshavaren – då t ex en advokat eller jurist vilket underlättar om det skulle bli tvister. Den dag fullmakten ev. kommer att träda ikraft behövs ett läkarutlåtande också vilket kan vara bra att lägga in redan från början. Viktigt är att ha förtroende för den du ger fullmakt och att veta att tystnadsplikt råder för alla!
Martina Lindberg från Booklet i Pargas underhöll oss med sitt dragspel under några fina allsånger och hon välkomnade oss alla till Församlingshemmet på lördag kl 17 då Pargas manskör håller en konsert de kallar för ”Morgondimma” varifrån intäkterna går oavkortat till rörelsen ”Håll skärgården ren”. Heikki Inkari tackade å de finska pensionärernas vägnar för inbjudan och så var vi några som ”lyckan stod bi” i lotteriet som avslutade vårt möte!
Yvonne Vestberg Heino
Den 18/9 2024 samlades ungefär 150 pensionärer i Brankis för vår första månadsträff efter en lång härlig sommar! Grupp 10 under ledning av Kaj Johansson bjöd på ett intressant program. Ordförande Gunnel Jansson gavs ordet och hon välkomnade oss alla liksom de 10 inbjudna gäster som kommit från Dragsfjärds pensionärsförening. Under sommaren hade bl a Seniordagen och Pensionärsdansen lockat många besökare. Vi fick också lov att applådera vårt Golf-gäng som i år ”knep bucklan”, dvs vann den prestigefyllda pokalen i årets Förbundsmästerskap – stor bedrift för Pargas!. En online Yoga-kurs för oss pensionärer är också på gång och dessutom kommer vårt samarbete med Läkarstuderande att fortsättai höst. Den 23/9 och 30/9 kommer 10 läkarstuderande tillsammans med deras lärare att ta emot 5 st pensionärer för att höra sig för om hälsa och livsföring och även berätta lite om motion & kosthållning – allt kommer att ske på svenska då de vill öva sig att också arbeta med svenskspråkiga patienter. De som anmält sig kommer att kontaktas för vidare info. Ett samarbete med Närpes pensionärer har initierats. Staden har under namnet ”Deltagande budgetering” beslutat att lägga en pott på 50.000 Euro till olika projekt som föreningar kan ansöka om – röstning kommer sedan att ske i november. PSP ansöker om pengar till Boule-banor till vår aktiva Boule-grupp. Efter sedvanliga skämt gavs ordet till Pia Rantanen som bl a berättade om kommande resor t ex Porkala 29/10 dit man behöver några fler anmälningar och Lilla Juls-kryssningen vars sista anmälningsdag är 25/10. En hemlig resa är också i planeringen. Titta gärna på vår FaceBook-sida och vår hemsida för mer info eller ta direkt kontakt med Pia. Gruppen ”de pratglada” har gett plats för en ”kulturgrupp” dit intresserade kan ansluta sig och tillsammans gå på olika arrangemang som bio, teater mm. Nästa nr av Parentesen handlar om att ”Förena nytta med nöje” – bidrag tas gärna emot! Tiiti Karlsson, har avslutat promenerandet pga för få deltagare men hoppas att fler kommer med till ”Kraft i åren”-projektet som började 2/9 och fortgår varje måndag kl 10.00 i PIUG. Seniordansen fortsätter också 3 ytterligare måndagar kl 11 – 12.30 i Seniorpunkten.
Susanna Landor – första gästtalare och ÅU´s nya VD och Chefsredaktör, talade sig varm om ÅU – en vital 200-åring! Hon berättade också mycket intressant om sig själv och de utmaningar ÅU media står inför i framtiden. I devisen ”Livet är lokalt” vill hon tillägga – ”men alltmer globalt” - då hon menar att vi alla påverkas av vad som händer i världen.
Dragsfjärdsborna tackade för inbjudan, följt av allsång under ledning av Jörgen Hollsten, ackompanjerad av Kurre Långbacka varpå dagens andre gästtalare Rainer Wahtera tog vid och berättade om hur Skröbbel-gåbbarna har gjort det fantastiska Talko-jobbet att tillsammans med Peter Karlsson från Åland, renovera Skräbböle-kvarnen som har anor från 1794. Ett fantastiskt arbete som stod färdigt 21/8 i år.
Kaffe med bullar från Hallonblads och lotteri bjöds vi också på innan vi glada i hågen och fulla av entusiasm vandrade hemåt i väntan på nästa månadsträff.
PS Glöm inte anmäla er till ”Anna & Anna – 2 starka kvinnor” den 23/10 som är den första av höstens seniorföreläsningar i samarbete med Kombi (tel 0400 852596 eller via kombi.pargas.fi)
Runt 130 sommarklädda pensionärer samlades i Brankis för att få ta del av Grupp 9s program som bjöd på allehanda underhållning - under ledning av Tiiti Karlsson och Margareta Westman.
Ordförande Gunnel Jansson välkomnade Västanfjärds pensionärer och delgav oss alla lite info och nyheter! Bridge spelas i sommar på måndagar, likaså Boule på tisdagar i Centralparken samt på Folkhälsan torsdagar, Bowling spelas på onsdagar i Reso och förstås Golfen som kommit igång och förbundsmästerskapet går av stapeln 8/8. Mera om tider och annat på vår hemsida samt på Fb.
Pargas-dagarna närmar sig med stormsteg och även i år har PSP ett eget stånd där vi kommer att visa upp våra hobbygrupper och där trädgårdsgruppen ordnar lotteri för sina sticklingsplantor.
Staden anordnar 22/8 en seniordag i PIUG. Programmet är ännu öppet, så följ med i PK och stadens information. Som arrangörer finns många föreningar med, bl a PSP.
Ukraina karavanen har hittills samlat in drygt 7000Euro – dock ändå en bit kvar till den summa som behövs för att få ihop till en bil utrustad med första-hjälps materiel.
EU-val 9/6 och vi får inte glömma att gå och lägga vår röst på den person vi tycker är lämpligast att representera oss i Parlamentet och göra våra röster hörda!
Efter några uppskattade vitsar gav Gunnel ordet till Mikael Enberg som från stadens sida ansvarar för projektet ”Kraft i åren” där Pargas ingår som en av 27 kommuner i Egentliga Finland. Det handlar om förebyggande arbete för seniorer där fokus är på balans och muskelstyrka hos 75 plussare – viktigt arbete för denna allt äldre befolkning som just nu uppgår till över 56000 personer över 75 och beräknas att stigit till 72000 år 2030. En ekonomisk lösning för alla intressenter i vårt samhälle där även de unga visar brister just i muskelstyrka och i motionerande. Under hösten kommer det att finnas handledd motion i Piugs nya hall 2- 4 ggr/månad dit alla är välkomna. I Centralparken finns nya motionsredskap uppsatta på prov som alla har apparater som visar hur mycket de används och hur intressanta de är för invånarna. Ett perfekt sätt att en solig dag göra lite lätta ben- eller armövningar för att stärka sina muskler! Efter några kritiska inlägg om huruvida målgruppen 75+ skulle innefatta alla pensionärer för att öka aktiviteten och att projektet tar för lång tid ursäktade Mikael både sig själv och staden, och lovade att de nu ska ta tag i saken på allvar.
Pia Rantanen, reseansvarig påminde om Sommarsamlingen i Kimito den 6/6 och en höstresa att lägga på minnet den 29/10 då vi besöker PORKALA som firar 80-år sedan Porkala parentesen. Tillsammans med Åbo pensionärsklubb åker vi både på picknick-konsert till Qvidja och till Örö.
Jörgen Hollstens skönsång ackompanjerad av Kurre Långbacka fick oss alla att stämma in i flera sommarsånger varpå vi serverades gott kaffe med bullar som sponsorerades från K-market Reimari.
Dagens andra program var ett solodansuppträdande av 2 ungdomar från Archipelago dansinstitut – där vi trånade efter flydda tiders muskelstyrka o vighet!
Västanfjärd tackade med alltid uppskattat kaffe och vi avslutade med vårens sista lotteri där många gick hem i solen med fina vinster! Info finns på hemsidan och på Fb. September månads Parentes vill ha bidrag till temat ”Samlarmani”!
På återseende efter sommaren!
Aprilmötet hölls den 17 april och trots att vårvärmen kommit av sig och näsorna var lite småfrusna lyckades 100-talet glada pensionärer samlas från Pargas samt inbjudna gäster från Kimito Pensionärsförening till detta möte som organiserats av Grupp 8. Vår ordförande Gunnel Jansson är på resa men hennes ställföreträdare Annica Forssell – vice ordförande axlade denna roll helt perfekt när hon tog över informationen efter att Solveig Nurmela hälsat oss alla välkomna! Annica började med att påminna om Pargasdagarna 7 – 8/8 där vi hoppas några från både våra program- och hobbygrupper kan närvara och göra oss synliga. En påminnelse om att betala medlemsavgiften kom också. Något vi inte får glömma bort som pensionärer – är att rösta i EU-valet 6 – 9/6. Ställ frågor till de olika kandidaterna och kräv svar. Låt oss inte bli bortglömda – speciellt nu som Statistikcentralen i sina undersökningar slutat ta med oss över 79 år och vilka ska då göra våra röster hörda om inte vi själva! Annica informerade också om att den 13/5 är alla välkomna att uppleva kultur och natur i den nya virtuella världen. I Kultursalen i Piug kl 16 – 18 får man prova de virtuella glasögonen och genom dessa beundra de vackra vyerna som spelats in från Skärgårdshavet, Tiilikkajärvi nationalpark, Lofoten eller Lappland. Eventet är gratis och det finns kaffeservering!
Sedan nämndes också att det var möjligt att ge en donation till Magnus Londens projekt ”Karavanen till Ukraina” – mer info i Parentesen.
Ordet gick vidare till Ben Johansson – ordförande för Kimitos pensionärsförening som tackade för inbjudan med en kasse med kaffepaket – alltid välkommet!
Pia Rantanen påminde om Åbolands sommarsamling i Kimito dit det fortfarande finns platser så anmäl er gärna så fort som möjligt! I höst kommer att anordnas en Porkkala-resa med anledning av deras jubileum. Pia som också är Parentesen-ansvarig nämnde att temat för maj är ”Ut & lek” så ni som har minnen från lekar och utevistelser – skicka in dem till henne!
Vår motionsguru Tiiti Karlsson gladdes åt att flera återsamlats till motionsstunderna på måndagar och hoppas att även fler kommer nästa måndag – samling vid Brankis 10.30 och på torsdag (25/4) kommer de att prova motionsredskapen igen. Stavgångarna samlas även de på måndag vid Brankis kl 10.
Dagens första gäst var Henrik Wrede – Pargasbo sedan 1991 som berättade för oss om de 3 grupper ormbunksväxter som finns – de egentliga ormbunk-, fräken- och lummerväxterna. Som ett litet axplock kan nämnas den ovanliga ”ormtungan” som är svår att hitta men som faktiskt finns i Pargas. Nästa gäst var Röda Korset´s Axel Gröndahl som berättade om deras vänverksamhet dit han välkomnade oss alla – under devisen ”Ensamhet berör var och en av oss vid något skede av livet - Alla behöver en vän som ställer upp”.För att bli en Röda Kors vän ordnas en gratis kurs som beskriver deras riktlinjer och hur man kan hjälpa varandra som vänner, det är bara att höra av sig! Varje år utses också en Årets vän i Åboland – i år Esko Lundén.
Annica påannonserade sin man Toms intention att försöka få till en schack grupp om det fanns intresse varpå han själv också tog ordet och berättade om sin egen början till spelet – som lunchsysselsättning på sitt tidigare arbete där han spelade mycket med arbetskamraterna.
Allsång hölls under ledning av Solveig ackompagnerad av Kurre Långbacka och efter detta smakade kaffet bra tillsammans med Robert´s goda kanelbullar. Lotteriet hittade många glada vinnare och mötet avslutates med sången ”Jag tror, jag tror på sommaren”! Och visst gör vi det!
Text: Yvonne Vestberg Hino
Bilder: Yvonne Vestberg Heino, Beni von Weissenberg
PSP – Pargas svenska pensionärer. Mars månadsmöte i kombination med föreningens årsmöte hölls den 20 mars 2024 i Brankis och vi var +/- 110 medlemmar närvarande! Grupp 7 under ledning av Christina Ahlsund och Arvo Björkroth hade organiserat vårt möte så här innan påskatider med påskris o påskägg på borden! Clara Kronqvist-Sundström hälsade oss alla välkomna och gav sedan ordet till vår ordförande Gunnel Jansson som direkt avtackade Clara med en blombukett för hennes idoga arbete med Resegruppen under flera års tid och som nu beslutat sig för att avgå. Så följde välkomnandet av Mikael Reuter som hedersmedlem i föreningen tack vare lång o trogen tjänst samt ett tack till Gusse Laurén för de viktiga dokument och skrifter han donerat till föreningen. Gunnel påminde om Seniorföreläsningen ”Ukraina – vad händer och hur kan jag hjälpa?” med Magnus Londen i samarbete med Kombi den 27/3 kl 13 i stadshuset.
PSP kommer på nytt att medverka med ett stånd på Pargasdagarna 7-8/6. Efter några ”språkgrodor” och lustiga anekdoter gavs ordet till Pia Rantanen från Resegruppen som önskade anmälningar till den Åboländska samlingen i Kimitotorsdagen den 6 juni. Resan till Bohuslän har fortfarande några platser lediga så vid intresse - ta kontakt med Leena Sjöblom.Pia påminde om hur viktigt det är också på ålderns höst med social samvaro och att småprata både med varandra och nya bekantskaper.
Carita ”Tiiti” Karlsson redogjorde lite grann från träffarna med motionsgruppen vilka inte varit så frekvent besökta – förstås också tack vare det tråkiga vädret – men uppmanade oss alla att försöka komma med, nästa träff är 25/3 kl 10.30 utanför Brankis.
Årsmötet öppnades av Mikael Reuter som ordförande med Pia Rantanen som sekreterare. Protokolljusterare var Christina Ahlsund och Clara Kronqvist-Sundström. Alla punkter på föredragningslistan gicks igenom utan några kommentarer.Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och efter mötet följde allsång under ledning av Rabbe von Weymarn till ackompanjemang av Kurre Långbacka vid pianot.
Kitty Abrahamsson – grundaren av REKO i Pargas samt ordförande för BOUNDBIRSN – berättade lite om sig själv som uppväxt Pargasbo med 2 gårdar där de bedriver direktförsäljning. REKO har funnits ca 15 år i Pargas och är Facebook-baserat dvs än så länge måste man vara medlem i FB-gruppen för att få beställa varor av de producenter som erbjuder sina närproducerade varor på nätet och som sedan hämtas varannan onsdag kl 17.30 utanför Brankis.BOUNDBIRSN fyller 30 år i år – startades 1994 för att föra samman producenter och konsumenter. En av viktiga funktioner idag är att låta barngrupper uppleva lantliv som t ex åka hölass, sitta i en traktor eller träffa gårdens djur. I år hålls Birsn den 10 augusti.
Som vanligt bjöds på kaffe med bullar och mötet avslutades med det sedvanliga och uppskattade lotteriet!
Yvonne Vestberg Heino
En sen februaridag – den 21e i detta år 2024 – samlades ca 140 pensionärer, med inbjudna gäster från Åbo för att underhållas av grupp 6 under ledning av Stina Engblom Colliander. Stina hälsade oss välkomna med några väl valda ord om omtanke och vänlighet i dagens hårda värld - fylld av hemskheter.
Vår ordförande Gunnel Jansson påminde om nästa föreläsning i slutet av mars som handlar om Ukraina och hur vi kan hjälpa. Kombi kommer också .att ha en Nätbildningskurs i mars för de som vill lära sig mer. Hon påminde även om att titta i skåpen därhemma efter bidrag till nästa Parentes som kommer att handla om onödiga prylar!
Annica Forssell informerade om att Boulegruppen kommer att finnas i Folkhälsans gymnastiksal torsdagen den 7 mars kl. 15 för att visa hur man spelar detta roliga spel som inte kräver förkunskaper. Välkomna alla att prova på – med inneskor!
Bengt Sandell från ÅBO svenska pensionärsklubb tackade för inbjudan och förtydligade att det bästa med Åbo är ”bussen till Pargas”!
Den nye bibliotekschefen Tapani Häkkinen presenterade sig med lite personlig information och nämnde lite om hans planer för bibliotekets utveckling och ett samarbete med Kimito om AI.
Nästa gäst var Pargas blivande stadschef Tom Simola som presenterade sig med ett digert CV och berättade lite om de utmaningar som alla kommuner står inför nu i dessa tider. Han gav en vänlig bild av sig själv som en person som vill ha ordning och reda. När han börjar sin anställning kommer han att vara tillgänglig för alla både i telefon, via email eller om man träffar honom i butiken. Hans devis var ”problem ska inte utvecklas utan de ska avvecklas”...nå, vi får se hur han löser detta då han kommit på plats!
En överraskande gäst som stigit ner från ”ovan molnen” i skepnad av Fredrika Runeberg född Tengström och fru till J L Runeberg blev intervjuad av Stina och vi fick veta hur hon så gott som hela sitt liv både försökt hålla sitt eget författarintresse vid liv samtidigt som hon liksom de flesta kvinnor på den tiden stod stark bakom sin framgångsrike make. Fredrika gestaltades av Paola Fraboni.
Allsång, kaffe med bullar från café Nathali stod också på programmet liksom lotteriet som bjöd allsköns godsaker till vinnarna som vanligt!
Läs på vår hemsida om de resor som går av stapeln i vår egen regi samt även de i samarbete med övriga pensionärsföreningar! www.pargas.spfpension.fi.
Det nya året 2024 kickades igång den 17 januari i Brankis och ca 130 medlemmar varav 4 gäster från Houtskär hade trots väderlek lyckats ta sig dit. För programmet stod Grupp 5 -och Kurre Lindroos hälsade alla välkomna!
Ordförande Gunnel Jansson informerade om:
Seniorföreläsningarna (28/2 13.00 – 15.00 VEM och VAD i PARGAS där Magnus Sundman berättar om kända Pargasbor och 27/3 13.00 – 15.00 UKRAINA – Vad händer och hur kan jag hjälpa? Magnus Londen ger oss en inblick i sitt eget biståndsprojekt ”Karavanen till Ukraina” till vilka förhandsanmälan behövs och görs via tel: 0400 852596 eller kombi.pargas.fi
*Varhas enkät om vård på svenska. Länk till enkäten finns på föreningens hemsida under ”aktuellt”
*Kommande möten"
Brankis som samlingsställe med litet nya regler samt uppmanade oss alla att ”Gå och rösta” i presidentvalet!
Den nya styrelsen, varav 8 var närvarande, presenterade sig och sina uppgifter
Pia Rantanen informerade från Resegruppen om resor i en snar framtid, både föreningens egen resa till ”Tytyri och Chappe” den 7/3.- anmäl dig snarast samt kulturresan till Åland som redan börjar bli full. De som är intresserade kan också delta i Folkhälsans skrivarseminarium som finns på nätet
Gruppen ”Pratglada” går på Alvar Gullichsens utställning den 23.1. Övriga är också välkomna!
Grupp 5´s ledare Soili Svahnström berättade om sitt liv likt ”Ett skilsmässobarn, som har levt ett lyckligt liv i många olika miljöer” där hon från uppväxten i Helsingfors hamnade på olika ställen på Åland, vidare genom både Tammerfors och Åbo för att sedan hamna här i Pargas!
En tyst minut hölls för de som lämnat oss under året som gått och vi lyssnade till stycket ”Svanen” av Camille Saint Saes.
Dick Karlsson – berättade om sin bok ”Hackat i sten” som tog honom 3 år att skriva och där man får följa en arbetarsläkt under ett århundrade. Dick sa att han som tidigare lyriker var väldigt ovan vid att som här ha över hundra åhörare men berättade också om att han nu arbetar med en parallell historia om hur kvinnorna i boken ser på de saker som männen berättat om i romanen..
Skröbbellgåbbarnas ”Gåbbkör” bestående av 8 skönsjungande herrar bjöd på underhållning under ledning av Ralf Eriksson och stämde upp i välkända sånger som t ex ”Pensionärsvisa” av Tore Skogman, ”Gulligullan” av Jokkmokks Jocke och ”Klockorna i Gamla Stan” ur en film. Efter mycket applåderande lät de sig övertalas att även sjunga ”Igelkottaskinnet”.
Sedan blev det allsång och vi stämde alla upp i Videvisa och Sjung och le..
Kaffe och wienerbröd från Roberts bageri serverades till allas belåtenhet!
Som vanligt avslutades träffen med lotteri bestående av många fina vinster!
Februarinumret av Parentesen behandlar ”HÅLLBARHET OCH ÅTERVINNING” och i mars skriver vi om ”ONÖDIGA PRYLAR”. Lämna gärna in bidrag till Parentesen. Bilder på prylar tas också gärna emot!
Som vanligt var stämningen god på träffen och många skratt hördes runt om i salen!
Vår tidning Parentesen finns att få på träffen och också efteråt i begränsat antal i Booklet, större mataffärer samt såklart på vår hemsida www.pargas.spfpension.fi
Yvonne Vestberg Heino
Bilder: Beni von Weissenberg
Julfest den 20 december. Vi var rekordmånga pargasiter, runt 160, som sökt oss till ett julsmyckat Brankis, där Julgumman och Julgubben var de första som hälsade oss välkomna. Grupp 4 stod för arrangemangen och som speaker fungerade Bertel Nordlund. Trubaduren Kerstin Stubb sjöng egna och andras visor samt ledde allsången. Efter en värmande välkomstglögg inledde ordförande Gunnel Jansson med att låta sin tomteluva sjunga, spela och dansa, något av en tradition. Gunnel välkomnade våra gäster, fyra medlemmar från pensionärsföreningen i Iniö. Vidare informerade hon om bl.a. följande: från och med nästa år är vår medlemsavgift 23 EUR och fakturan kommer att skickas ut i februari/mars. I första hand per epost eftersom det är ett billigt alternativ. Härmä Rehab och Spa ordnar diverse kurser som FPA finansierar och som vi kan delta i. Gunnel avtackade de fyra avgående styrelsemedlemmarna. Hon avslutade sitt andragande med några fyndiga vitsar.
Pia Rantanen berättade om kommande resor och aktiviteter främst under våren, bl.a. en resa i mars till Tytyri upplevelsegruva i Lojo och Chappe i Ekenäs, Operafestivalen i Nyslott i juli, med deadline för anmälningar redan i januari. Poesiverkstad med Paola Fraboni i januari. Mer information om kommande resor och aktiviteter finns på vår hemsida. Tema för nästa nummer av Parentesen är ”Vi Seniorer” och Pia tar gärna emot bidrag. Tiiti Karlsson, vår motionsansvariga, bad oss notera nästa motionsträff som är den 8 januari. Träff kl. 10.30 utanför Brankis.
Efter informationsbiten hade turen kommit till Bantis-barnen, som med stor entusiasm framförde sina sånger.
Efter det här glada framträdandet intog Pargas Lucia, Elvira Andersson, med sina tärnor scenen, ett besök många av oss sett fram emot. Vi fick lyssna på vacker sång och deklamation och en härlig julstämning infann sig.
Mätta och belåtna efter den goda risgrynsgröten fick vi stämma upp i allsång under ledning av Kerstin Stubb.
Julfesten avslutades med kaffe och jultårta och allra sist följde allsång, ”Härlig är jorden”.
Tack programgrupp 4 för den fina julfesten!
Text: Johanna Bondas
Bilder: Beni von Weissenberg
Vi var drygt 125 pargasiter som den 15 november mötte upp till medlemsträff med höstmöte. Bakom spakarna stod programgrupp 3, med Tettan Eriksson som proffsig speaker. Först på agendan var information om aktuella saker. Några plock: Gunnel Janssons berättade bl.a. om vilka föreläsare till seniorföreläsningarna vi kan se fram emot nästa år: Pia Heikkilä kommer eventuellt i januari. I februari hoppas vi att få Magnus Sundman som föreläsare och i mars Magnus Londén. Intressanta föreläsningar att se fram emot. Konstföreningen Picturas galleri är öppet till slutet av november. Bland utställarna finns några av våra medlemmar. Pia Rantanen informerade om kommande resor och evenemang, bl.a. länstolsresan i december i Seniorpunkten, samt poesiverkstaden tillsammans med Paola Fraboni i januari nästa år. Tema för Parentesens decembernummer är ”I väntan på jul”. Pia tar gärna emot bidrag. Tiiti Karlsson, vår motionsansvariga, fastslog att motionsgruppen tillsvidare träffas måndagar. (Info om datum och klockslag kommer att finnas på vår hemsida och på Facebook.)
Nu var det dags för det viktiga höstmötet som leddes av Kurre Långbacka, skicklig och erfaren mötesordförande. Gunnel Jansson återvaldes till ordförande. I stället för de styrelsemedlemmar som avgår valdes Yvonne Vestberg Heino, Per-Olof Nordin, Carita Karlsson och Maj-Len Bergman.
Efter allsång ledd av Bengt Johansson från orkestern Parmas bjöds det på kaffe med tilltugg. Sedan delade Tettan med sig av några nyttiga gymparörelser som kan förebygga skador.
Gusse Laurén berättade om och visade bilder av Samskolans och gymnasiets hus genom tiderna. Vemodigt och samtidigt intressant, speciellt för oss som en gång gått i Pargas Svenska Samskola. PSS lever kvar i våra hjärtan.
Nu var det dags att njuta av skön dansbandsmusik, med sång av Bengt som också trakterade synten.
Vår träff avslutades med lotteri. Tack programgrupp 3 för en mycket trevlig eftermiddag.
Mer info på www.pargas.spfpension.fi
Nästa gång ses vi den 20 december kl. 12!
Johanna B.
Bilder: Barbro Laurén, C-G Nygårdas
Vi var runt 120 glada pargasiter som den 18 oktober sökt oss till medlemsträffen i Brankis. Bakom arrangemangen stod programgrupp 2, med Christer Järnström som trevlig och humoristisk konferencier. Allsången leddes av Jörgen Hollsten, med Kurre Långbacka vid pianot. Först ut var ordförande Gunnel Jansson som välkomnade oss och våra gäster från Korpo. Sedan följde information om aktualiteter: bl.a. seniorföreläsningen 22.11 med Jeanette Björkqvist och att styrelsen kommer att skicka ut ett medlemsbrev 3 gånger om året per e-post via Desky.
Clara Kronqvist-Sundström talade om kommande resor, bl.a. den åboländska lillajulskryssningen 21–22.11. SPF Åboland planerar gemensamma resor och vi får mer info senare på hemsidor och månadsträffar.
Pia Rantanen informerade om Skärgårdsguidernas länstolsresa 14.12 och Paola Frabonis poesiverkstad i januari 2024. Tema för nästa nummer av Parentesen är Kura skymning och Pia tar gärna emot bidrag.
Tiiti Karlsson påminde om SPF:s motionskampanj i oktober och november (se God Tid). Tiiti rekommenderade Äldreinstitutets (Ikäinstituutti) hemsida där det finns nyttig information, bl.a. en guide ”Mer kraft i åren”. Torsdagen den 26.10 träffas motionsgruppen kl. 10.30 utanför Brankis.
Hanne-Maarit Mansala från Egentliga Finlands Minnesförening talade om trygghet i hemmet. Förutom god sömn, styrka och balans är det viktigt att äta bra. Idag finns det hjälpmedel som gör vardagen i hemmet enklare. Bra att checka t.ex. brandvarnaren, gamla elapparater, belysningen och mattor (risk för att snava?). Ett förslag är att be någon kolla vår bostad för att se vad vi kan ändra på för att öka tryggheten.
Efter solosången av Erik Törnqvist var det dags för kaffe med tilltugg. Därefter följde en presentation om Korpo Pensionärsförening av ordförande Christer Johansson.
Nu kom turen till Nalle Öhman, som berättade om sin vandring längs S:t Olofs pilgrimsled (St. Olav Waterway) som startar i Åbo, går över den åboländska och åländska skärgården till Grisslehamn. Slutmålet är Nidarosdomen i Trondheim, i vars närhet Olav, norsk kung på 1000-talet, begravdes. Nalles pilgrimsfärd var 1200 km lång med 64 dagsetapper. En vandring som ger mycket och som lockat många att ta till pilgrimsstaven.
Den här intressanta eftermiddagen avslutades med lotteri. Tack programgrupp 2!
Mer information på vår hemsida www.pargas.spfpension.fi.
Johanna B.
Den 20 september var det dags för höstens första medlemsträff. Träffen hade lockat 124 glada och förväntansfulla pargasiter. För arrangemangen stod programgrupp 1 med Sverker Engström som speaker. Allsången leddes av Rabbe von Weymarn, med Kurre Långbacka vid pianot. Sverker hälsade oss välkomna och speciellt tio Festingar från Nagu. Efter att först ha varmt välkomnat oss, både med ord och ”luftkramar”, tog ordförande Gunnel Jansson upp aktuella frågor, bl.a: Vi kommer att delta också nästa år i Pargasdagarna. Staden har ordnat och ordnar en hel del aktiviteter för oss pensionärer. Viktigt! Varha utarbetar en servicestrategi och -struktur och vill att vi svarar på frågor på blanketten på Varhas hemsida (blanketten är öppen 11.9‑5.10). En länk till blanketten finns på vår hemsida. Gunnel avslutade med tre vitsar.
Clara Kronqvist-Sundström informerade om resor och teaterbesök, bl. a. Something Rotten på Åbo Svenska Teater den 27 oktober och den åboländska lillajulskryssningen 21-22.11. Pia Rantanen efterlyste förstärkning till Parentesen och ville veta om det finns intresse för en skrivarklubb. Listor för intresseanmälan cirkulerades. Tema för oktobermånads Parentesen är Min hembygd och Pia tar gärna emot bidrag. Såväl herrar som damer är välkomna med i diskussionsgruppen De Pratglada.
Rektor Cecilia Hindersson vid Kombi, tillsammans med två kursplanerare, berättade om det tvåspråkiga Kombi. Kombi har över 500 kurser och majoriteten av kursdeltagarna är kvinnor. Ålderskategorin 60+ är välrepresenterad.
”I barockens labyrinter” ordnas 26.10-29.10, med tjuvstart den 15 oktober. Ordförande Lena Långbacka och Maria Simberg-Sörensen drog en lättsam frågesport om barockmusik, där alla hade möjlighet att vinna någon av de två konsertbiljetter som lottades ut.
Efter Tiiti Karlssons information om aktuella motionsärenden följde kaffet med läckert bakverk.
Apotekare Susann Franzén berättade om Pargas Apoteks verksamhet. Pargas Apotek kan anses vara ett relativt stort apotek. Susann gav oss råd om vad vi bör beakta när vi t. ex. tar ut medicin till oss själva eller till någon annan. Vi fick också information om vitaminer, protein och vätskeintag.
Träffen avslutades med ett lotteri.
Ett tack till Programgrupp 1 för en trevlig, intressant och lärorik eftermiddag!
Johanna B.
Onsdagen den 17 maj samlades vi, omkring 120 glada pensionärer, till ”terminens” sista medlemsträff. Programmet stod grupp 10 för, med Aino Mattsson som skicklig konferencier. Först ut var ordförande Gunnel Jansson, som konstaterade att Pargas stad deltar i projektet Kraft i åren, där tredje sektorn är själva kärnan i projektet. Vår förening har slutit ett intentionsavtal med Pargas stad och vår motionsansvariga, Tiiti Karlsson, är vår länk till detta viktiga projekt.
Gunnel redogjorde för aktuella resor och aktiviteter. Den 24 augusti är det sommarsamling i Åbo med lunch på Åbo slott. Dragsfjärds Pensionärer ordnar en resa till Göta kanal den 11 – 15 september. Nästa nummer av Parentesen utkommer i september med Minnen som tema och liksom tidigare tar Pia Rantanen gärna emot bidrag.
Vi kommer att vara med på Pargasdagarna den 9 – 10 juni, via våra hobbygrupper, och hoppas på det här sättet få mer synlighet och också locka nya medlemmar till vår förening.
Både Aino och Gunnel drog några roliga vitsar och det uppskattades!
Tiiti påminde oss bl.a. om Svenska pensionärsförbundets motionskampanj under tiden 1 maj – 30 juni. Se God Tid Nr 3.
Pargas stads turismchef, Benjamin Donner, berättade om skärgårdsturismens utveckling. Bl.a. Skärgårdens ringväg har blivit en mycket populär turistattraktion. Turismen är skärgårdens största arbetsgivare, men den yttre skärgården behöver mer turister. Under sommaren, främst i juli, är mängden turister störst, vilket medför stora problem för infrastrukturen. Idealet vore om turistsäsongen kunde förlängas och på så vis topparna jämnas ut.
Efter kaffet med delikat bulle, sponsrat av S-market och Café Hallonblad, var det Skärgårdsguidernas Paola Frabonis tur. Paola presenterade sommarens guidade turer i Pargas, Nagu och Houtskär, totalt 16 intressanta promenader varje tisdag, med början den 6 juni (se också Skärgårdsguidernas hemsida). Länsstolsresor och guidade lätta promenader är tänkta för seniorer som inte är så rörliga längre, ett uppskattat alternativ.
Träffen avslutades med två somriga sånger under ledning av Birran Rannikko. Tack programgrupp 10 för den trevliga träffen!
Den 19 april samlades vi, drygt 130 pargasiter, till månadsträffen i Brankis. Programgrupp 9 stod för arrangemangen, med Lilly och Jörgen Hollsten som värdpar och Rabbe von Weymarn som speaker. Allsången leddes av Jörgen Hollsten, med Kurre Långbacka vid pianot. Ordförande Gunnel Jansson informerade bl.a. om följande: den 15 maj arrangeras ett äldrerådsseminarium i Pargas, med kända föreläsare. Förutom styrelsemedlemmar är också andra intresserade välkomna med. Mer info på vår hemsida. Några av våra programgrupper har för få medlemmar och borde få ytterligare medlemmar. Annica Forssell är ledare för den nystartade boulegruppen, som träffas tisdagar kl. 10-12. De Ungas Vänner på Ålön ordnar den 6 maj en nostalgikväll i Dalaskog, för att dansa och umgås. Gunnel avslutade med två finurliga vitsar.
Kaffet och det välsmakande brödet hade sponsrats BeKa-Consulting och Café Nathali. Efter kaffet berättade Clara Kronqvist-Sundström om resan till Nystad den 20 maj, med bl.a. besök på blomstermässan. Den 24 augusti är det åboländsk samling på Åbo slott.
IT-gruppens Kurt B. Lundström informerade om en kommande IT-kurs för nybörjare i Seniorpunkten. Viktigt! Vår nya motionsansvariga, Carita ”Tiiti” Karlsson, poängterade vikten av styrka, balans och rörlighet. Motionsintresserade pargasiter träffas utanför Brankis den 4 maj kl. 10.30, för att under Tiitis ledning lära sig att använda gymapparaterna vid Sundet. Fotvårdare Malin Johansson på ElmaCare berättade om medicinsk fotvård, som är mer behandlande och förebyggande än vanlig fotvård.
Nästa programpunkt introducerades av Ole Bergen. Vi fick uppleva en stämningsfull videoinspelning med Pargas Damkör och Pargas Manskör som framförde en känd ukrainsk sång. Därefter fick vi träffa en ukrainsk familj som vistats ett år i Pargas: Olga med son och dotter. Barnen går i svenskspråkig skola och har fått nya vänner och hobbyn. Också Olga jobbar tidvis och studerar svenska. Det var glädjande att höra att de trivs i Pargas.
Träffen avslutades med ett lotteri. Tack programgrupp 9 för en mycket trevlig våreftermiddag!
Det var en härlig vårvinterdag den 15 mars då vi, runt 130 pargasiter, infann oss till medlemsträffen i Brankis. Programgrupp 8 stod för arrangemangen, med Solveig Nurmela som skicklig konferencier. Först ut var ordförande Gunnel Jansson som informerade oss om aktuella saker, bl.a. seniorföreläsningen den 22 mars med kyrkkaffe efteråt. Hobbygrupperna fortsätter som förut. Gruppen i hembygdskunskap kommer att ha en hörna i Pargas Kungörelser för sina minnen. Gunnel avslutade med två stämningsförhöjande vitsar. Pia Rantanen berättade bl.a. om ostig vinkväll på Matmalmen Eva den 21 april. Hon bad oss notera aktiviteternas referensnummer som ska användas vid anmälan och betalning. Tema för nästa Parentesen är öppet vatten och Pia tar gärna emot vattenrelaterade berättelser. Som tidigare utlovats berättade Jan-Peter ”Jampe” Kullberg från Åbo Pensionärsklubb vad det populära spelet boule går ut på, med en förhoppning om att få också vår förening med i boulegänget. Sedan var det dags för årsmötet med Kurre Långbacka som ordförande och Margareta Blomqvist som sekreterare. Ordförande Gunnel gick igenom verksamhetsberättelsen 2022 och skattmästare Annica Forssell ekonomin. Allt var i sin ordning. Kåseriet framfördes av Henrik Wrede som läste upp ett brev kryddat med fyndiga ordlekar.
Efter kaffe med läckert bakverk kom turen till vår huvudgäst, Markus Mustelin, som berättade om en spännande roddtävling över Atlanten, Atlantic Challenge, som han och vännen Jolle Blässar deltagit i. Rodden gick från La Gomera på Kanarieöarna den 12 december 2021 till Antigua i Karibien, med målgång den 22 januari 2022. Totalt 4800 km på 41 dygn. Paret kom etta i sin klass, parrodd. Tävlingen föregicks av noggranna förberedelser, både vad gäller fysisk träning och utrustning. Markus och Jolle uppnådde det mål de satt, nämligen att genom sitt tävlingsdeltagande samla in donationer på minst 100.000 för Östersjön.
Lotteriintäkterna gick till Håll Skärgården Ren rf. Ett tack till Reimari och Café Hallonblad för sponsring av kaffe och bakverk och tack programgrupp 8 för en intressant och trevlig träff.
Mer information på vår hemsida pargas.spfpension.fi.
Johanna
Bilder Beni von Weissenberg
Vi var närmare 130 pargasiter som sökt oss till månadsträffen i Brankis den 15 februari. Programgrupp 7 höll i trådarna; värdpar var Totto Kiwilsza och Gunnevi Lageroos och speakerskapet sköttes galant av Clara Kronqvist-Sundström. Birran Rannikko ledde allsången, med Kurre Långbacka vid pianot. Ordförande Gunnel Jansson gick igenom aktuella händelser, bl. a: Seniorföreläsningen i samarbete med Kombi den 22 mars handlar om Pargas kyrka och hålls av kaplan Jari Heikkilä. Vår förening har inte kommit igång med boule, ett populärt spel bland pensionärer i Åboland. Jan-Peter Kullberg från SPF Åboland har lovat introducera oss till bollspelet senare i vår. Gunnel avslutade sin informationsbit med två vitsar som fick oss alla att skratta gott. Kulturchef Fia Isaksson informerade oss om workshops i serieteckning som konstnär Siiri Viljakka kommer att dra dagtid för pargasbor. I mars kan vi se fram emot ett stort kulturutbud, främst inom musiken.
Diakon Linnea Nygård från Väståbolands svenska församling presenterade sig och sitt arbete. En diakon hjälper en människa i en svår livssituation, en situation där det inte finns någon annan hjälp att få. Hjälpen sker i det tysta, diakonen har tystnadsplikt. Diakonin sköter bl. a om Missionsboden, matutdelning och sorgegruppen.
Resegruppens Clara och Pia talade om kommande resor, bl.a. Vanumamma – Vaddmamma i St. Karins liksom Herr Pinello i Åbo, båda i mars. Den 20 maj bär det av till Nystad och blomstermässan där. SPF ordnar en programfylld kryssning med Viking Grace den 3 - 4 april, avresa från Åbo.
Efter all viktig information och skön allsång smakade det bra med kaffe och fastlagsbulle. Efter kaffet var det Daniel Lindströms tur. Jordkällaren är ett företag som specialiserat sig på främst ostar, med en årlig import om runt 800 ostar. År 2020 beslöt sig Daniel, också internationell ostdomare, och hans sambo Mikaela, att satsa fullt ut på företaget. Efter lotteriet kunde vi inhandla en kasse med företagets produkter.
Tack programgrupp 7 för den trevliga träffen!
Johanna
Foton: Lorenz Michael
Årets första medlemsträff hölls onsdagen den 18 januari i Brankis, med drygt 130 pargasiter. Programgrupp 6 stod för de praktiska arrangemangen och för programmet. Värdpar var Kari och Marita Penttinen. Stina Engblom Colliander introducerade de olika programpunkterna och det gjorde hon suveränt. Jörgen Hollsten ledde allsången, med Kurre Långbacka vid pianot.
Stina hälsade oss varmt välkomna med en förhoppning om att det nya året medför ljusare tider. Vi höll en tyst minut för medlemmar som gått bort under det gångna året.
Vice ordförande Annica Forssell berättade bl. a. om att vi som har e-post kommer att få ett meddelande från Desky där vi ombeds bekräfta vår e-postadress. I februari sänds fakturan på medlemsavgiften per epost. Föreningen Pro Runeberg firar Runebergsdagen den 5 februari. Pia Rantanen talade om kommande aktiviteter, bl. a Hemliga resan den 10 februari. Februarinumret av Parentesen fokuserar på mat! Matminnen kan skickas till Pia före den 8 februari.
Därefter presenterade Stina Nina Söderlund, medlem i Egentliga Finlands välfärdsområdes (Varha) styrelse. Det är viktigt att vara med då verksamheten byggs upp. Arbetet har kommit bra igång, men givetvis återstår en hel del frågor. Det är många organisationer och olika system som ska jämkas ihop. Vilken ska servicestrategin vara? Hur många välfärdscenter (hälsocentraler), var ska de finnas och vilken service ska de erbjuda? Vi hoppas naturligtvis på en fullvärdig service här i Pargas.
Efter allsång och kaffe med dopp hade vi glädjen att välkomna Pargas nya livskraftschef, Maria Leppäkari. Maria uttryckte sin uppskattning över att få vara med på vår träff. Pargas är en fin stad och här finns mycket bra saker, som kanske inte alltid lyfts fram. Maria önskar ha en dialog med oss pensionärer, eller ”årsrika”. Vår erfarenhet och våra perspektiv behövs. Social- och hälsovårdsreformen medför förändringar inom kommunen och då behövs det samarbete, god vilja och en positiv inställning.
Träffen avslutades med allsång och lotteri.
Tack programgrupp 6 för en lärorik och intressant träff!
Johanna
Bilder: Beni v Weissenberg
Den 21 december är årets kortaste dag och i år var det dagen för vår julfest. Vi var runt 140 pargasiter som med glad förväntan steg in i ett juldekorerat Brankis. Programgrupp 5 höll i trådarna och värdpar var Maria och Pekka Sörensen. Under glatt småprat intog vi glögg och pepparkaka. Både ljudnivån och stämningen steg. Birgitta ”Gia” Rittinghaus var konferencier och presenterade programpunkterna med välkänd värme och humor. Ordförande Gunnel Jansson med finurlig tomteluva hälsade oss välkomna och informerade oss om aktuella saker. De avgående styrelsemedlemmarna, Maria Simberg-Sörensen, redaktör för Parentesen, och Bror Berg, skattmästare, avtackades av Gunnel. Ny skattmästare är Annika Forssell. Maria fungerar som redaktör ännu under våren 2023, tillsammans med Pia Rantanen. Ny medlem i äldrerådet i Pargas är pargasiten Johan Nyberg. På Svenska Pensionärsförbundets höstmöte invaldes Jan-Peter Kullberg från Åbo i styrelsen, med Kristina von Weissenberg som suppleant. Vivan Norring-Nyström invaldes i valberedningen. Pia Rantanen informerade om kommande resor och evenemang, bl. a besök på Nostalgimuseet i januari och Hemlig resa i februari (se också Händelsekalendern). Pia tackade årets bidragsgivare till Parentesen samtidigt som hon uppmanade skrivintresserade att ta kontakt med henne. På sitt medryckande sätt kåserade Gia om sin barndoms jular i Pargas köping. Många av oss kunde känna igen sig. Det var storstädning, pappa hämtade en mager gran som pyntades med det man hade, ofta flaggor som trasslade in sig i varandra. Fick man en gådocka i julklapp var ens lycka gjord.
Efter välsmakande risgrynsgröt, givetvis med några mandlar, fick vi stämma upp i allsång under ledning av Birran Rannikko, med Kurre Långbacka vid pianot. Hagar Lundell, och senare Gia, läste dikter av Viola Renvall, författaren som många av oss haft som lärare i Pargas svenska samskola. Medan vi väntade på lucia berättade Gia om då hon som liten flicka var lucia hemma. Sedan var det dags för Pargas Lucia 2022, Iris Fors, att med såväl större som mindre tärnor träda in i Brankis och lysa upp vintermörkret. Det var stämningsfullt, sångerna klingade vackert och vi kände oss alla ännu gladare till sinnes och lät oss väl smaka av det efterföljande kaffet med jultårta.
Festen avslutades med allsång ”Härlig är jorden”.
Tack programgrupp 5 för julfesten, vi kände oss styrkta både till kropp och själ! Ett tack också till LokalTapiola och S-market som sponsrat festen.
Johanna
Foton: Lorenz Michael
Ett ljus i novembermörkret var vår månadsträff i Brankis den 16 november, med runt 130 glada pargasiter. Programgrupp 4 höll i trådarna, med Kristina Lundström och Rainer Wahtera som värdpar och Bertel Nordlund som speaker. I samband med träffen hölls höstmötet under Kurre Långbackas skickliga ordförandeskap. Gunnel Jansson omvaldes till styrelseordförande. Nya styrelsemedlemmar är Pia Rantanen och Kurt B Lundström. Medlemsavgiften, 20 EUR, är oförändrad
Clara informerade om kommande teaterbesök/resor: bl.a. Dracula på ÅST och Vanumamma/Vaddmamma på Kaarina-Teatteri.
Ordförande Gunnel noterade bl. a.: Svenska pensionärsförbundet fyller 50 år och det firades den 18 november på Hanaholmen i samband med höstmötet. Ruth Johansson har donerat en CD, med en dikt på äkta pargasmål. Boulegruppen saknar ännu dragare, men trädgårdsgruppens nya kontaktperson är Asta Lindholm. Den 30 november kl. 13 berättar författaren Monika Fagerholm om musik och betydelse, språkets melodi och rytm, i sina romaner. En seniorföreläsning i Stadshuset.
Efter informationsdelen kom turen till barnen från daghemmet Bantis. Med entusiasm och glädje framförde de sånger som Bantissången och sången om lilla Olles äventyr i skogen.
Med anledning av farsdagen kåserade Birgitta Rittinghaus utgående från den bekanta meningen ”mor ror, far är rar”. Birgittas roliga tolkning lockade till igenkännande skratt bland publiken.
Vi fick en försmak av lucia då Pargasbördiga luciakandidaten Jenny Karlsson intog scenen. Jenny presenterade sig själv, berättade varför lucia är betydelsefullt för henne och om luciainsamlingen. Dessutom gladde hon oss med några fina sånger, med ackompanjemang av Axel Mattsson.
Efter kaffepausen framförde Lena och Kjell Nordström visor ur Cornelis Vreeswijks visskatt.
Ett lotteri avslutade vår novemberträff. Vi gick hemåt i skymningen försedda med reflexen som LokalTapiola donerat. Tack programgrupp 4 för en trevlig eftermiddag i sångens och musikens tecken.
Mer information på vår hemsida pargas.spfpension.fi och på vår Facebooksida.
Text:Johanna Bondas
Bilder: Beni v Weissenberg
Det blåste lite snålt när pargasiterna sökte sig in till värmen i Brankis stora sal i onsdags och hälsades välkomna av bröderna Per och Krister Österman. Snabbt fylldes alla tomma platser vid de vackert blomsterprydda borden och vi var redo för dagens program.
Konferenciär Tettan Eriksson inledde med lite ”höpöttande” innan Birgitta Rittinghaus på sitt oefterhärmliga sätt kåserade om sin barndoms minnesvärda upplevelser i Pargas så att pensionärerna fick sig många goda skratt.
Ordförande Gunnel Jansson informerade om aktualiteter, bl.a. den glada nyheten att man i fortsättningen kan betala både kaffe och lotter med kort. Hobbygrupperna har kommit igång med verksamheten utom boule som saknar en ledare. Hon påminde också om nästa veckas seniorföreläsning på Stadshuset där Jeanette Björkqvist berättar om hur det ser ut i samhällets utkanter. Den som känner för yoga på distans kan med fördel delta i en kurs som ordnas av Åbopensionärerna.
Reseledare Clara Kronqvist-Sundström framhöll att den som vill delta i den åboländska lillajulskryssningen 22–24/11 gör klokt i att slå till så fort som möjligt för att försäkra sig om önskad hyttkategori.
Sedan blev det jumpa med Tettan, dvs. nackövningar, så att det knakade när vi vred oss maximalt till höger och vänster enligt instruktionerna. Lätt vridna försökte vi sedan få stämbanden att tvinna upp sig för allsång under Kurre Långbackas ackompanjemang. Men belöningen var på väg; kaffetåren och det goda kaffebrödet återställde allt som eventuellt hade hamnat på sned!
Efter pianospel av Kurre med gamla evergreens och lite Tettan-jumpa följde Folke Pahlmans emotsedda anförande om Sundet. Redan på 1930-talet var Sundet ett stridsäpple, man ville antingen muddra: ”Sunde’ ska opp, om e’ så ska ösas me’ kopp” eller tvärtom fyllas ”fast me’ kvast”. Föreningen Pro Kyrksundet rf. vill göra Sundet farbart för fler båtar. Utöver muddring bör kajerna fås i skick samtidigt som miljön kring Sundet ska bli mer tillgänglig och trivsam. Sundet är Pargas guldåder, och man har satt upp ambitiösa delmål. Man hoppas i framtiden på EU-bidrag eftersom ”ont om pengar finns det gott om”. – Med nya tankar och intryck sökte vi oss hemåt i snålblåsten efter en givande eftermiddag, i synnerhet för dem som gynnats av lotteriets fina blomstervinster.
Marianne Saanila
Runt 130 medlemmar hade infunnit sig till höstens första månadsträff den 21 september. Den här gången var programgrupp 2 arrangör. Christer Järnström var speaker och skötte uppdraget elegant och med humor. Erik Törnqvist (sång) och Ralf Eriksson (dragspel) framförde välkända och stämningsfulla sånger.
Ordförande Gunnel Jansson inledde med att konstatera att vår förening är till för sina medlemmar, för gemenskap. Annat att observera: Brankis har en ny ljudanläggning. Två hobbygrupper är utan ledare: boule och trädgård. Den nya hobbygruppen i hembygdskunskap startar den 5 oktober. Åbo svenska pensionärsklubb anordnar yoga på distans varje onsdag kl. 10. Anmälningar till och info av Carita Isaksson. Höstens seniorföreläsningar i samarbete med Kombi äger rum den 26 oktober (Jeanette Björkqvist) och den 30 november (Monika Fagerholm).
Clara Kronqvist-Sundström informerade om resor. Bl a Dracula på ÅST den 28 oktober och den åboländska lillajulskryssningen den 22 - 23 november.
Ann-Maj Laurén konstaterade att en stor del av våra textilier kan återvinnas. T ex Rauhala avfallscentral i Pargas tar gratis emot rena och torra textilier, packade i plastpåsar.
Birgitta Rittinghaus drog sig till minnes den mängd av butiker som tidigare fanns i Pargas. Det var liv och rörelse på främst Köpmansgatan och roliga situationer kunde uppstå.
Efter kaffet med smakligt tilltugg bjöd Erik och Ralf på sång och dragspelsmusik.
Sven Engblom påpekade att de flesta insekter kan tjäna som pollinerare. Ett lugnande besked var, att även om pollinerarna försvinner blir vi inte utan mat. Det finns växter som inte behöver någon pollinering och dessutom kan pollinering ske via vinden. Sven avslutade sitt intressanta andragande med att visa vackra foton på fjärilar, foton han tagit själv.
Efter lotteri och allsång tog vi oss nöjda och glada hemåt i höstvädret. Tack programgrupp 2 för en fin träff! Nästa gång träffas vi den 19 oktober!
Vår träff den 18 maj hade lockat nästan 100 deltagare som hälsades välkomna av värdparet Pia-Gunn och Olle Anckarfrån programgrupp 1. Som speaker fungerade Sverker Engström. Träffen inleddes med att Gunnel Jansson, tillsammans med styrelsen, överräckte Budkavlen till ordförande för SPF Region Åboland, Jan-Peter Kullberg, och ombudsman Mona Lehtonen. Den 30 maj kl. 17 kommer budkavlarna från hela Pargas att överräckas till fullmäktige. Birgitta Rittinghaus kåserade om försommaren och om den tid då småflickor hade lamapajto och sömmerskesydd klänning till skolavslutningen. Gunnel presenterade sommarens program, bl.a. sommarsamlingen i Nagu den 25 augusti. Samarbetsplanerna med de finska pensionärsföreningarna framskrider.
Resegruppens Clara Kronqvist-Sundström poängterade, att anmälningar till ovannämnda sommarsamling skall vara henne tillhanda senast den 14 juli. Också att lägga på minnet är teaterresan till Helsingfors, Själarnas ö, den 1 oktober tillsammans med Åbo Svenska Pensionärsklubb.
Vidar Nyberg berättade om hobbygruppen i boccia.
Lena Långbacka, ordförande för Pargas Hembygdsförening, presenterade föreningen och dess omfattande verksamhet. En introduktion till den planerade hobbygruppen i hembygdskunskap hålls preliminärt den 16 augusti i Ordenshemmet, i samband med utställningen om Pargas som köping och landskommun.
Kaffet med den delikata bullen hade sponsrats av S-market.
Efter kaffet höll social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström en informativ presentation om Välfärdscentret, där såväl hälso- som socialtjänster ingår. Pargas torde vara väl rustat, då ansvaret för social- och hälsovård övergår till välfärdsområdet den 1 januari 2023.
Nelly Lönnroth, elev vid Musikinstitutet Arkipelag, framförde några välkända sånger. Därefter följde allsång under ledning av Johan Nyberg. Vid pianot Brita Holmström.
Ett lotteri avslutade den trevliga och informativa träffen. En fin sommar till er alla!
Text: Johanna Bondas
Foto: Clara Wickström
Pargas svenska pensionärer
Vi var runt 125 pargasiter som hörsammat kallelsen till månadsträffen den 20 april. Den här gången stod grupp 10 för planering och arrangemang, med Aino Mattson som suverän speaker. Birgitta Rittinghaus inledde med en anekdot om de dråpliga problem som uppstått då hon skulle tanka sin nya bil. Ordförande Gunnel Jansson var glädjande nog nästan helt återställd från halkolyckan tidigare i år och informerade oss om bl. a. följande aktuella saker: En ny hobbygrupp, hembygdskunskap, planeras börja i höst i samarbete med Pargas hembygdsförening. Vidare påminde hon om skrivartävlingen ”Det glömmer jag aldrig”, deadline den 31 maj. Ett samarbete med de finskspråkiga pensionärsföreningarna i Pargas är under planering.
Seppo Rajamäki berättade om bowlingen, en populär hobbygrupp som i detta nu har 40 medlemmar.
Clara Kronqvist-Sundström påminde om Hemliga resan den 10 maj. Den 1 oktober har vi möjlighet att gå på teater i Helsingfors, Själarnas ö. Mer info på vår hemsida!
Den läckra trakteringen sponsrades av LokalTapiola.
Jazz Café AXO:s Essi Luttinen och Petri Haapasalo berättade om caféet, dess verksamhet och vilka olika möjligheter de kan erbjuda. Förutom sedvanlig caféverksamhet bjuder caféet på olika slag av musik och underhållning. Vi fick också njuta av Essis och Petris underbara sång och musik.
Nästa gäst var Ulf Lindroos, kapten på Viking Glory. Det nybyggda fartyget startade sin hemresa från Xiamen i Kina den 26 december 2021 och var framme i Åbo den 6 februari 2022. Med hjälp av foton berättade kapten Lindroos om den intressanta och spännande hemresan genom Suezkanalen, till Medelhavet och Gibraltar och därifrån norrut. Bunkring skedde på olika ställen under resan. Främmande namn och platser som väckte reslusten hos många av oss!
Träffen avslutades med allsång ”En sjöman älskar havets våg” under ledning av grupp 10, samt lotteri.
Tack för en fin eftermiddag med trevlig samvaro och ett varierande och intressant program! Nästa gång ses vi den 18 maj!
Mer info om våra aktiviteter på vår hemsida på pargas.spfpension.fi . Se också vår Facebook-sida.
Text Johanna B.
Foto: Beni v W
Vi var runt 115 som deltog i Pargasitens månadsträff i Brankis den 16 mars, denna underbara vårdag. Programgrupp 9 hade dekorerat salen med videkvistar, tulpaner och levande ljus. Stämningsfullt! Speakerskapet sköttes galant av Nina Grönfors. Via ett foto fick vi en hälsning från vår ordförande Gunnel Jansson som skadat sitt ben i en halkolycka och nu låg på sjukhus. Viceordförande Annica Forssell, som vikarierar Gunnel, gick igenom kommande aktiviteter, bl a en ny hobbygrupp med fokus på hembygdskunskap. Ett datum att lägga på minnet är den 25 augusti då den åboländska sommarträffen kommer att gå av stapeln, denna gång i Nagu. Gustav Sundström informerade om nybörjarkursen i släktforskning som börjar den 28 mars. Clara Kronqvist-Sundström berättade om kommande resor, bl a en hemlig resa den 10 maj och resan till Estland den 20-22 maj. Också i God Tid finns det information om intressanta resor. Årsmötet var snabbt avklarat under Kurre Långbackas vana och skickliga ledning. Ett trevligt programinslag var de två välkända sångerna vi sjöng under ledning av Kurre Långbacka och Jörgen Hollsten. Sedan följde kaffe med gott tilltugg. Allt tyder på att våren, trots allt, snart är här. Sven Engblom tog vid efter kaffet och gav oss nyttiga tips på t ex beskärning av träd och buskar: när, om och vilka av dem man ska beskära. Aktuella saker nu i mars och april. Efter föredraget fick vi ställa frågor och det var många som tog tillfället i akt. En fråga var hur åtgärda problemet med hjortar och rådjur. Det kom några förslag från publiken. Kanske kunde man testa något av dem?
Intäkterna från dagens lotteri gick till Röda Korsets lokalavdelning som stöder ukrainare som kommit till Pargas, på flykt undan kriget i sitt hemland. Det kändes mycket bra att kunna hjälpa sina medmänniskor. Nästa träff är den 20 april. Vi ses!
Johanna Bondas
Foto Lorenz Michael
Drygt 60 medlemmar hade sökt sig till Pargasitens något förkortade månadsträff den 16 februari. Det hade gått över två månader sedan senaste träff, och det var glada återseenden. Annica Forssell från programgrupp 8 agerade speaker med den äran. Birgitta Rittinghaus framförde ett dråpligt kåseri om ett besök i en supermarket där hon halkade ner i frysen samtidigt som hon sträckte sig efter en bit griskött. Efter många vedermödor lyckades hon kravla sig ur frysen. Vi fick oss många glada skratt! Vår nya ordförande Gunnel Jansson gick igenom aktuella saker. Hon presenterade föreningens nya styrelse samt specialuppdragen inom styrelsen. Finlands Svenska Pensionärsförbund fyller 50 år och har några intressanta projekt. Bl a pekplattor till låns och skrivartävlingen ”Det glömmer jag aldrig”. Vår förening har många bra skribenter som vi hoppas nappar på detta! Mer information och annat på vår hemsida! Resan till bl a Türis blomstermarknad i slutet av maj berättade resegruppens Clara Kronqvist-Sundström om. Claras kompanjon i resegruppen, Pia Rantanen, talade om tänkbara resmål i Finland. Fredrikastugans Tarja Suomis Runebergstårta vann brons i tävlingen om bästa Runebergstårta. Vi fick veta varför hon deltog i tävlingen i Borgå och vad som ledde till bronsmedaljen. Runebergstårtan är som känt kaloririk, så Tarja passade på att leda ett kort jumpapass innan kaffeserveringen med Fredrikastugans vanliga Runebergstårta tog vid. Ett intressant vandringsmål i februari är Runostigen som elever vid Sydkustens ordkonstskola och Koivuhaan koulu skapat, från Tennby till Hjärtats Saga, Fredrikas och Johan Ludvigs minnesmärke vid Kyrksundet. Under kaffet fick vi fundera på citat ur Fänrik Ståls sägner, en frågesport som Kerstin Mustelin sammanställt. Träffen avslutades med ett lotteri. Glada och mätta gick vi hemåt i halkan och regnet! Nästa träff är den 16 mars och vi hoppas att coronaläget ser ännu ljusare ut då!
Vår hemsida hittar du på pargas.spfpension.fi
Johanna Bondas
Efter en paus på två år kunde Pargas svenska pensionärer fira en efterlängtad julfest onsdagen den 15 december. Visserligen krävdes coronaintyg men det var inget hinder för de ca 100 som hade sökt sig till Brankis.
Vi hälsades välkomna av värdparet Söderlund och fick välja mellan glögg som var spetsad eller naturell med alla tillbehör. Efter att ha bänkat oss vid de stiligt dekorerade julborden med doftande granris och granna konfektkarameller, fördjupade vi oss i julnumret av vår egen Parentesen som utöver ett digert innehåll hade en klurig tävling med foton från olika ställen i Pargas som det gällde att känna igen.
Grupp 6 stod för programmet avkonterfejades framför julgranen som i år kom från avgående ordföranden Mikael Reuters ägor i Sildala, och så inleddes festen med välkomsthälsning av gruppens ledare Stina Engblom Colliander. Kristina Rainio läste ett avsnitt ur Vinden vänder på Trollskär av Carina Wolff-Brandt och slutade precis där det började kännas som om något oväntat skulle hända …
Mikael Reuter tackade PSP för de gångna sex åren han varit vår ordförande och fick för sin del ett fint tack av sin likaledes avgående styrelsemedlem Stig Kavander och en stor blomsterbukett av programchefen Stina.
Reseledaren Clara Kronqvist-Sundström berättade att ÅST:s Baskervilles hund kommer till Pargas den 10, 11 och 12 mars och att en Estlandsresa till bl.a. Tartu (Dorpat) tillsammans med Åbopensionärerna är under planering.
Gärna skulle vi också vilja veta mer om det s.k. välfärdsområdet och Pia Rantanen som ”pryar” i Parentesens redaktion lovade information på nästa månadsträff.
Men vad är en julfest utan sång och Rydbergs Tomten?! Till Kurre Långbackas ackompanjemang klämde vi i med Nu tändas tusen juleljus. Och så läste Stina och Cornelius Colliander den älskade dikten med stort engagemang.
Efter vår andliga spis blev det dags för den lekamliga i form av kaffe med delikata fiskpiroger och lussekatter från Marissa medan vi väntade på Pargas lucia, Freja Karlsson med tärnor.
Text: Marianne Saanila
Foton: Beni von Weissenberg
Efter sex år som ordförande I Pargas svenska pensionärer önskade Mikael Reuter bli ”riktig pensionär” och ställde inte längre upp som ordförandekandidat för 2022.
I hans ställe valdes Gunnel Jansson till ordförande för år 2022.
I föreningens styrelsen kvarstår Annica Forssell, Carl-Gustav Nygårdas och Maria Simberg-Sörensen samt Bror Berg. Omvalda för två år till blev Margareta Blomqvist och Kurt Lindroos. Som nya i styrelsen invaldes Johanna Bondas och Mikael Reuter.
Ny verksamhetsgranskare blev Gustav Sundström som tillsammans med återvalde Bertel Karlsson skall hålla ett öga över föreningen.
Novemberträffen med höstmöte hölls i Brankis 17.11. I träffen deltog drygt 80 personer, vilket är färre än under tiderna före coronan.
Birgitta Rittinghaus skötte elegant speakeruppgiften och höstmötet drog igång under ledning av den till ordförande valda Kurt-Erik Långbackas vana ledning. Både verksamhetsplan och budgetförslag bygger på en normal och restriktionsfri verksamhet under 2022. Medlemsavgiften om 20 € (varav 14€ går till förbundet) är oförändrad.
Mötet var snabbt avknackat och allsång under ledning av Rabbe von Weymarn och med Kurre Långbacka vid flygeln fortsatte träffen.
Henrik Wrede berättade om filateli (frimärkssamlande) och Pargas Filatelister rf. Han berättade om hur ”små papperslappar” kan fängsla och hur viktiga de små naggade kanterna kan vara. Intresset för att samla finns inbyggt hos oss alla. Sedan gäller det bara att specialisera sitt samlande på någonting nyttigt och trevligt som t ex frimärken eller ännu i mindre enheter: ett lands frimärken eller olika bildtema eller dylikt!
Kaffet, bullen (från Marissa) och pratet kom igång och ljudvolymerna sökte sig in i varje vrå.
Det är någonting coronan inte har kunnat reducera…
Nästa månadsträff i kulna december firar vi som julfest 15.12. kl 12.
Vi hoppas att det blir av och att inga restriktioner nyper i kanten.
Text: Gunnel Jansson
Foto: Beni von Weissenberg
Novembertankar Ur Eva Rawlings Diktsamling
Det är november, åjo visst
inga färger, tomt och trist.
Ute är det grått och vått
vinden viner, allt känns rått.
Mörkt i ottan, mörkt på kvällen
endast lampor på vissa ställen.
Trött i huvudet, i kropp och själ
tungt att jobba, av tusen skäl.
Men snart så lyser alla husen
när folket tänder juleljusen.
Snön faller, frosten glimmar
allt blir skönt i några timmar.
November månad är snart förbi
och advent lockar med energi.
Röda färger, stearinljus överallt
detta värmer när det känns kallt.
Pensionärerna träffades igen efter 1år och 8 månader.
Musik skall skapas utav glädje – av glädje skapar man musik…..
Så tänkte programgruppen och ordnade en musikfylld månadsträff för Pargas svenska pensionärer.Det var i februari 2020 Pargas svenska pensionärer senast sammankom för månadsträff.
Onsdag 20.10.2021 blev Brankis igen välfyllt då drygt 100 glada pensionärer mötte upp för att ta delta i oktoberträffen. Dagens värd Rainer Wahtera hälsade välkommen med orden: ”Här e en man i gaaldrande dräkt – sa Sydänpär Josef då han steg in i Tara Backas ” (= här är en man i sina bästa år).
Ordföranden Mikael Reuter informerade om de kommande seniorföreläsningarna i samarbete med Kombi och att nya medlemmar i föreningen betalar medlemsavgift först nästa år. Det fanns trevligt nog ett flertal nya medlemmar i publiken.
De flesta hobbygrupperna har börjat med sin verksamhet och hoppet står till att deltagandet ”normaliseras” och rent av ökar i en nära framtid.
Reseledaren Clara Kronqvist-Sundström sade att hon varit närmast en reseavbokare under det senaste 1,5 året. Nu är en åboländsk kryssning aktuell i november. Tillsvidare är inga andra resor planerade.
IT-ledaren Kurt Lundström presenterade sig och önskade att data-intresserade med låg tröskel tar kontakt med IT gruppen för handledning och hjälp i ärenden gällande smarttelefon, dator, eller pekplatta.
Äldre rådet har efter kommunalvalet fått nya medlemmar utsedda av stadsstyrelsen. Från vår förening kommer den nya ordföranden Widar Nyberg samt medlemmarna Christina Ahlsund och Greta Mäkeläinen.
Widar Nyberg leder också boccia (boule) hobbygruppen och ville få nya medlemmar till den.
Marianne Saanila drog en lans för sin hobbygrupp ”De pratglada”, diskussionsgruppen, som tar emot flera medlemmar.
Rainer Wahtera presenterade musikgruppen som underhöll oss.
Duon består av Lena och Kjell Nordström och de kallar sitt program “Från Visor till Schlagers”. Duon framförde först med bravur välbekanta schlagers så som ”Minns i september”, ”Lyckliga gatan”, ”Romans” av N-E Fougstedt, ”Höstvisan”.
Som allsång togs bl a ”Sjung och le” och ”Paradiset”.
Duon fortsatte efter kaffepausen med bekanta Evert Taube-melodier och andra kända visor.
Duon bjöd in till allsång och både glada och sorgsna visor fyllde luften i Brankis.
Kaffepausen med Roberts goda kanelknyten och kaffe var efterlängtad. Det glada prathavet fick råda längre än vanligt – det var ju för att träffas vi alla hade kommit – äntligen!
Lotteri avslutade träffen. Vi hoppas vi får träffas igen i november.
Hösten är kommen, hör stormarna gny! Svanen tar avsked, och svalorna fly,
blomman har bäddat i mossan sin grav; vågorna brusa på villande hav.
Näcken mot klippan guldharpan slår; skogsbruden fäller sitt grönskande hår.
(CF Dahlgren)
Text: Gunnel Jansson
Fotograf: Beni von Weissenberg
Liksom allt annat under året var det osäkert in i det sista hur många som fick mötas för att delta i årsmötet i Brankis 19.5. Mötet hölls därför även som ett distansmöte och samlade så tillsammans 15 deltagare och konstaterades vara beslutfört. Mötet strömmades även på Facebook och i realtid hade 18 medlemmar där följt med mötet. En vecka senare hade programmet 97 visningar.
Till mötesordförande valdes Kurt- Erik Långbacka och föreningens sekreterare Margareta Blomqvist fungerade som mötessekteterare. Raskt genomgicks föredragningslistan och Mikael Reuter redogjorde för verksamhetsberättelsen. De två första månaderna 2020 hade normal verksamhet, men sedan slog Coronapandemin till och verksamheten låg ”av förekommen anledning” nere hela våren. På hösten försökte sig de flesta hobbygrupperna på verksamhet, men i november var det igen ”lapp på luckan”. Styrelsen har dock hållit alla inplanerade möten, de flesta på distans, och så försökt hålla ihop verksamhetens trådar. Föreningens tidning Parentesen utkom under hösten månadsvis, så att den distribuerades till större butiker och till avtalade postlådor i olika stadsdelar där medlemmarna kunde avhämta dem. Tidningen blev populär och fick kopieras i allt större upplagor. Julnumret postades till alla medlemmar.
Föreningens ekonomi var under året stabil och de rörliga summorna var ”av förekommen anledning” små. Ett större inköp: en stor bildskärm gjordes under våren med hjälp av Lieder-pengar. Skärmen är placerad i Seniorum och kan användas av alla som har verksamhet där.
Styrelsen beviljade ansvarsfrihet och mötet var slut.
En innerlig önskan om att följande höst kunde bjuda på mera verksamhet avslutade mötet.
Pargas svenska pensionärers höstmöte hölls 18.11 i ett sparsamt fyllt Brankis. Sexton föreningsmedlemmar var närvarande och alla bar ansiktsmask. Makabert i all sin saklighet.
Mötet streamades via föreningens facebook sida och kunde alltså följas med i real tid. Mötet finns ännu att se via facebook. https://www.facebook.com/Pargasiten
Ordförande Mikael Reuter hälsade välkommen och kunde konstatera att det inte ofta är så att man önskar att deltagarantalet är lågt, men så är det nu.
Till mötesordförande valdes Kurt-Erik Långbacka och till mötessekreterare kallades Vivan Norring-Nyström.
På höstmötet föreläggs verksamhetsplan och budgetförslag för följande verksamhetsår. Då tiderna är ovissa är det svårt att kunna förutsäga hur inkommande år kommer att se ut i praktiken. Planeringen har därför uppgjorts för ett ”normalt år” och verksamheten beräknas fortsätta enligt tidigare ramar.
En glädjande nyhet är att en hobbygrupp för pensionärernas golfande inleder sin verksamhet. Gruppledare är Johan Nyberg.
Medlemsavgiften för är fortsättningsvis 20 € (varav 14 € går till förbundet).
Budgetförslaget var även uppgjort enligt ett normalt verksamhetsår och fastställdes.
Sedan blev det aktuellt med val av föreningsordförande och styrelsemedlemmar.
Mikael Reuter återvaldes till ordförande för föreningen. Styrelsemedlemmarna Maria Simberg-Sörensen och Bror Berg återvaldes och i stället för Vivan Norring-Nyström och Kari Penttinen, som inte enligt stadgarna kunde återväljas, valdes för två år Annica Forssell och Carl-Gustav Nygårdas.
Som verksamhetsgranskare fortsätter Bengt Söderman samt invaldes Bertel Karlsson. Som suppleanter för verksamhetsgranskarna fortsätter Stig Engman och Kaj-Gustav Grönroos.
Mötesordföranden tackade Vivan Norring-Nyström och Kari Penttinen för utmärkt utfört värv och önskade dem ”Sköna pensionärsdagar”.
Mötet var slut. Alla tackade alla och leendena gömde sig under maskerna.
Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
”Det var så mycket bättre förr” då vår var vår, höst var höst och ingen covid19 fanns med i världsbilden. Men det är inte så illa att hänga med ändå och få uppleva hur förändringar och anpassningar sker.
Pargas svenska pensionärer bjöd in till föreningens vårmöte den 16.9. Förhandsanmälan skulle ske på webplatsen eller till föreningens sekreterare. Vi var 19 allvarliga personer som infann oss på Brankis med ansiktsmask på näsan eller i fickan.
Föreningens ordförande Mikael Reuter hälsade välkommen och konstaterade att det var bra att deltagarantalet inte var större denna gång. Vanligtvis samlar månadsträffarna 120-130 pensionärer i Brankis och då är där trångt. Nu är tiderna andra.
Vårmötet inleddes: Till mötesordförande valdes enhälligt Kurt-Erik Långbacka och till mötessekreterare Vivan Norring-Nyström. Kurt-Erik Långbacka konstaterade att formaliteterna bör hållas och drog snabbt igång mötet. Verksamhetsberättelsen föredrogs av Mikael Reuter och man kunde konstatera att år 2019 var verksamheten diger med aktiviteter på många plan. Föreningens medlemsantal var i slutet av året 471.
Hobbygrupperna var 12 st och de hade verksamhet ca varannan vecka eller mera sällan. Månadsträffarna samlade fulla hus i Brankis och programpunkterna på träffarna var många. Tio programgrupper håller turvis i trådarna för att arrangera träffarna. Föreningen har en utmärkt hemsida som hålls uppdaterad i tiden. Resor som föreningen arrangerade var till antalet nio varav en utomlands, till Madeira i april. Föreläsningar i samarbete med Kombi hölls två på våren och två på hösten. Kurser för föreningens funktionärer arrangerades av förbundet. Kontakter med andra föreningar var även aktiva. Pargas svenska pensionärer inbjöd de övriga åboländska pensionärsföreningarna på sommarträff i slutet av maj. Deltagarnas antal var 160.
Det infinner sig en känsla av nostalgi för envar av oss då vi tänker på att det under 2019 fanns möjligheter att fritt röra sig, utöva hobbyn och umgås – jämfört med läget i dag.
Föreningens ekonomi var stabil under 2019. Föreningens ekonom Bror Berg redogjorde för siffrorna i bokslutet. Carl-Gustav Nygårdas läste upp verksamhetsgranskarnas berättelse. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2019.
Mötet var över – ett verksamhetsår var lagt i mapp – kanske det aktivaste året under lång tid framöver.
Föreningens tidning, Parentesen, har utkommit månatligen (med sommarpaus) trots att mötesverksamheten har legat nere. Tidningen har funnits för avhämtning i de större butikerna på Malmen samt i en del privata postlådor i de olika byarna (Skräbböle, Finby och Parsby). Upplagan har varit 150-170 tidningar och alla har tagit slut i förtid. Pensionärerna har varit aktiva läsare! Parentesens redaktion är mycket tacksam för material som skickas in till Parentesen för publikation även i fortsättningen.
Månadsträffar under hösten hoppas styrelsen att skall kunna hållas i någon, om än begränsad, form trots gällande restriktioner.
Text: Gunnel Jansson. Foton: Stig Kavander
Onsdag den 19 februari var ”Nordeas” parkeringsplats tyst och nästan öde … tills klockan närmade sig halv ett och den ena försiktiga rattvändaren efter den andra blinkade in på parkeringsplatsen. Snart var parkeringsfickorna fyllda och glada människor trampade mot Brankis dörr där en stilig, blåklädd herreman vänligt småleende hjälpte till med att öppna dörren. Pensionärernas februariträff skulle börja.
Borden med välstrukna, randiga dukar var dekorerade med vårens tulpaner, videkissor och björkris med små mössöron. Visst är våren här! Och huset är fullt!
Dagens konferencier Aino Mattsson hälsade alla välkomna, presenterade dagens program och berättade att Lokal Tapiola bjuder alla på fastlagsbullar.
Ordförande Mikael Reuter fick ordet och berättade att vår förening har gjort mycket väl ifrån sig vid den Åboländska uttagningen i pensionärsförbundets frågesport. Pargas pensionärerna hade ställt upp tre lag, som i uttagningen med 12 Åboländska lag intog femte, tredje och första plats. I laget som segrade i uttagningen finns Margareta Blomqvist, Mai Lindblom och Stig Kavander. De deltar i finalen, som går av stapeln på Kåren i Åbo torsdag 26.3. Hejarklackar är välkomna att delta.
Nya hobbygrupper drar igång: en schackspelargrupp leds av Tom Ramström och för en diskussionsgrupp är Marianne Saanila sammankallare. Trädgårdsgruppen har fått en ny ledare i Amie Nygrén. Alla grupperna tar emot nya medlemmar. De tolv tidigare hobbygrupperna fortsätter enligt tidigare modell och de flesta av dem hälsar även nya medlemmar välkomna.
Rekryteringen av nya föreningsmedlemmar sker i år genom att alla medlemmar uppmanas att ta med sig sina vänner och bekanta i lämplig ålder till föreningens trevliga träffar. Föreningen kan bjuda på aktiviteter som länder mången till nytta och nöje.
En seniorföreläsning ordnas tillsammans med Kombi torsdag 27.2 i stadshuset. Då håller europarlamentariker Nils Torvalds en föreläsning om aktualiteter i ”Europa 2020”.
Clara Kronqvist-Sundström berättade om kommande resor: Hemlig resa i mars, Candide på ÅST i april, utfärd till Utö i april i samarbete med Åbo pensionärer. Nyplanerad resa även den i samarbete med Åbo pensionärer är en resa i september till östra Finland och nya Valamo.
I presentationsserien av hobbygrupper berättade Stina Engblom-Colliander om Litterära Salongen, som samlas hemma hos henne en gång i månaden. Gruppen har hållit ihop i nio år och man diskuterar en författare per gång. Främst är det Nordiska författare eller Nobelpris-författare som man valt. Hittills har gruppen behandlat 62 författarskap.
”Vargarna i Egentliga Finland och Åboland” hade viltplanerare Jörgen Hermansson valt att kalla sitt föredrag. Han konstaterade att vargen har ett dåligt rykte. Personer i nuvarande pensionärernas ålder har hört föregående generationer berätta om vargars framfart och det med oro och rädsla. Vargen var vanlig även i sydligaste Finland och eftersom det fanns rikligt med flockar var det flera vargar som vant sig vid att livnära sig på husdjur. (Skribentens mormor har pekat ut den halvstora sten där gråben stod och grinade med sylvassa tänder då kuskens småflickor skyndade sig hem från den ambulerande skolan i kvällsskymningen i Sjundby. Småflickorna kom väl hem men skräcken fanns med i över åttio år.)
Vargen började utrotas i mitten av 1800-talet och då anlitade man bl a ryska yrkesjägare. Vid sekelskiftet fanns det i stort sett inte längre vargar kvar i södra Finland. Vargen blev utrotningshotad och fick skyddsstatus. Blev fridlyst.
Nu då klövvilt (hjortar, rådjur) har ökat har vargen igen hittat områden där den kan skapa sig revir och föröka sig och bilda flockar. Vargen vänjer sig över några generationer att anpassa sig till nytt sätt att leva i nutidssamhället.
Till Sydvästra Finland återkom vargen 2006. Första säkra observationen var i Oripää.
Ett revir omfattar ca 70 000-100 000 ha. ”Gamla” Pargas är för litet för att bilda ett revir.
Ett vargpar med en alfahona och en alfahane leder sin flock, som ofta består av deras ungar. I mars splittras flocken. I april föds nya ungar.
I Sydvästra Finland finns nu elva vargrevir av dem fanns det ungar i sex revir år 2019.
Individvargar kan ströva omkring ensamma.
I Finland fanns i mars senaste år 47 st revir och 185-205 vargar.
Vargen har nu ”gynnsamt skyddsstatus”. EU lagstiftningen ger starkt skydd
Efter denna digra sakinformation var vi varghungriga och kaffe med fastlagsbulle från Marissa smakade ypperligt. På vita duken underhöll bildspelet från februari 2019 oss med stillbilder från en rörlig tillställning.
Efter kaffepausen tågade tre Korpodamer ´tripp, trapp, trull´ in. Det var Rödakorsvännerna Ulla Alstrand, Margot Hollsten och Inga-Britt Sjöström som hade skrivit ihop en dråplig komedi, ”Solstrålen”, om en dam som flyttar in på service-boende och en rödakorsvän som kommer och hälsar på. De placerade in händelserna på Pargas malm och drog ihop härliga situationer där publikens ”snygga karar” beundrades och en stickad ”sticka-gädda” skall bli klar till jul som presidentgåva. Dana-arv, banker, mögelost och mögelhus, klädpoker, medicinfördelning, pilgrimsled, servicehus och ålderdomshem hann man diskutera och analysera medan man litet smuttade på vin till publikens stora glädje. Aldrig har en träff lyft skrattet så upp i taket som denna gång.
Stort Tack till de tre lysande och värmande solstrålarna!
Videvisan hann vi ännu med under ledning av Kurre Långbacka och Jörgen Hollsten innan det var dags för lotterivinsternas utdelning. Ännu skrattande skiljdes vi denna gång. Vi strålar tillbaka i mars!
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Det bara regnar alternativt regnar och stormar. Kung Bore har helt glömt att komma till dessa nejder i år.
Men till det var dags för ”Januariträffen i Brankis” hade vädret klarnat och ”glada vi till träffen gå” kunde ske utan huva och galoscher. Brankis-salen fylldes snabbt och man fick glatt småvinka åt höger och vänster där solskensleenden mötte en. På vita duken snurrade en bildshow från senaste års januariträff och det var med värme och igenkännande man påminde sig om vad som försiggått i samma lokal då.
Borden var i år dekorerade i silver och glitter och kristaller på mörkt blått botten. En tulpan stoltserade i en liten vas per bord. Det var ju Tulpanens Dag just denna onsdag!
Dagens konferenciär var Lilly Hollstén och hon hälsade välkommen och tog i sina talturer upp begreppet ”världens längsta” i olika former.
Ordföranden Mikael Reuter hade nyheter att berätta: föreningen har inköpt halkskydd att trä på skorna. Skydden delas ut till föreningens medlemmar. Till den nationella frågesportens uttagning har föreningen nu tre stycken tremanna lag. Blir det ett fjärde? Föreningen deltar i IKINÄ mässan, som arrangeras av staden nästa vecka. Nya hobbygrupper diskuteras kontinuerligt. Nu är en schack- och en diskussionsgrupp påtänkta. Till grupperna söks ledare och medlemmar. Tag kontakt om det intresserar! Även till de olika programgrupperna söks flera medlemmar. Omsättningen bland pensionärerna är ibland tyvärr rätt snabb.
Ställ upp – det är trevligt att vara med!
Reseledaren Clara Kronqvist-Sundström berättade om de planerade resorna, besök till grannstaden Salo i januari, teaterresa till Fallåker i februari, Hemliga Resan i mars, operetten Candide på ÅST i april och i maj en resa med övernattning till Utö.
Allsången satt i gång med Jörgen Hollstén som sångledare och Kurt-Erik Långbacka vid pianot.
”Nu tändas tusen juleljus” ljöd så här i god tid inför nästa jul och sedan blev det ”Till en fågel” som JL Runeberg skrivit orden till – eventuellt i Pargas? Samtidigt gjorde Kurre Långbacka litet reklam för Pro Runeberg-föreningens fest i Manegen på Runebergsdagen 5.2.
Världens längsta textilkonstverk – vad kan det vara? Det visste Kurre Långbacka berätta om: Bayeuxtapeten finns i staden Bayeux i Frankrike. Tapeten är inte alls någon tapet utan en medeltida broderad textil, som skildrar normandernas erövring av England år 1066 då slaget stod vid Hastings. Broderierna är gjorda med färgade yllegarn på linneremsa. ”Tapeten” är 70 m lång och 50 cm bred och på den beskrivs 73 historiska bilder som berättar om tiderna före normandernas invadering av England samt om slaget vid Hastings. Broderierna gjordes antagligen på 1070-talet eventuellt i ett engelskt kloster. Det förekommer 1512 föremål samt latinsk text i broderiet och i bårderna kring de historiska händelserna skildras vardagsliv samt djur och träd.
Tapeten finns att beskåda i Musée de la Tapisserie de Bayeux.
Så var det dags för mera musik: Systrana Hilma och Kaisa Holkko från Musikinstitutet Arkipelag underhöll oss med två musikstycken, det ena av Arcangelo Corelli och det andra av Toivo Kuula. Hilma spelar cello och Kaisa violin. De tar sig an sin uppgift med stort alvar och har övat mycket för att kunna spela så bra och lyhört tillsammans. Trevligt med musikaliska löften från vår egen stad.
Kaffe med smöröga-bulle stod som nästa på programmet. Bullarna hade donerats av köpman Kim Mattsson från K Reimari med en varm hälsning samt stort Tack för det gångna året!
Sorlet av prat steg i höjden då kaffet avnjöts och mattades av först då följande högklassiga programnummer kom i tur.
Musikinstitutet Arkipelags elev Marina Johansson spelade mycket njutbart tre klassiska stycken på piano: av Camille Saint-Saëns, Ludwig van Beethoven och Frédéric Chopin. Oj då, vilken skicklighet och precision. Vi får hoppas hon har stor framgång på sitt musikområde! Publiken lyssnade andäktigt. Denna frid och stillhet efter det nästan öronbedövande sorlet under ”kaffepausen”.
Efter denna musikunderhållning är det lätt att tro på ungdomen – vilka begåvningar !
Pargas stads samhällsingenjör Mathias Jensén kom för att berätta om vad som håller på att hända kring S-Market där ett stort byggprojekt, Vapparvägens affärskvarter, är på gång. Staden själv äger endast en liten del av området där byggnadsverksamheten pågår. Planeringen av stadens område har gjorts av konsultföretaget Oteran OY. På stadens område byggs en ny infart och gata ”Handelskajen” som man med högersväng kommer in på från Åbohållet. Från gatan kan man igen med högersväng komma tillbaka ut till Skärgårdsvägen. Vid den nya gatan finns bränsleförsäljning och en liten parkering samt ett grönområde. En brygga om 100 m x 10 m på stålstomme med trälock skall byggas. Pålningen är klar och pålarna har gått ner 40-50 m innan fast berggrund kom emot. Vattendjupet i båtbasängen beräknas bli 1,5 m
Fastigheten Paraisten Kauppasatama byggs av TOK-Rakennus och kommer att omfatta S-Market och Lidl. Affärshuset kommer att omfatta ca 5000 m2 varvid nuvarande affärshus ungefär fördubblas.
Kostnad för stadens tomtdel blir ca 1,5 milj varav TOK kommer att stå för drygt hälften.
Tidtabellen: färdigt i maj 2020
Parkino-området kommer att utvecklas i framtiden. Det finns ingen dagsaktuell plan just nu.
Allt detta var intressant att få veta!
Den sista allsången för denna gång blev : ”Jag väntar vid min stockeld” med Dan Anderssons (i år blir det hundra år sedan hans död) känslofyllda ord.
Lotterivinster delades ut som näst sista programnummer – och halkskydden som sista
Ha det gott till nästa gång ……
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
En trist, regnig och stormig dag, onsdag 18.12, skulle Pargas svenska pensionärer fira julfest.
Julgranarna utanför Brankis dörr stjälpte omkull upprepade gånger och paraplyhögen i tamburen bildade en pöl av regnvatten.
Inne i salen steg stämningen och sorlet snabbt och den värmande glöggen och pepparkakorna hade god åtgång. I år var det över 180 pensionärer samlade och det var inte mången stol som var ledig.
På vita duken rullade ett bildspel från senaste års julfest och man såg att det även då var trängsel mellan borden.
Träffens värdpar Annica Forssell och Tom Ramström hälsade välkomna vid dörren och speaker var denna gång Gunnel Jansson, som hade en dansande julgubbeluva på huvudet.
Ordförande Mikael Reuter hälsade alla välkomna och avtackade den mångåriga styrelsemedlemmen Kristina von Weissenberg samt ”researrangörsdamerna” Asta Lindholm, Rauni Schleutker och Aino Mattsson för välutförda åtaganden under många år.
Reseledaren Clara Kronqvist-Sundström berättade om vårterminens alla resor, som i januari inleds med en resa till grannstaden Salo. Därefter finns en resa inplanerad per månad.
Pasi Holmberg, It -projektledare vid FSU, berättade om projektet ”recycle IT” i Pargas. Projektet har redan pågått ett år och går ut på att gymnasister vid PSS utbildar sig till IT-handledare. Den teoretiska delen görs i skolan och önskemålet är att därefter utföra den praktiska utbildningen genom att undervisa äldre personer i IT hantering. Det ryms 50 st äldre personer med i handledningen. Anmälningen kan ske direkt till Pasi Holmberg: pasi@fsu.fi eller tel 050 5020732.
Pensionärsföreningens hobbygrupper har vid alla möten under året presenterat sig – en grupp per möte. Denna gång var det släktforskarnas gruppledare Gustav Sundström som berättade om hobbymötena och ställde oss alla frågan: känner du din släkt? Dina kusiner, dina småkusiner, vad var din mormors-, farmors flicknamn? Ja, ja det får vi fundera på under julhelgen då tankarna går till forna tider och gamla seder.
Julegröten bars in till tonerna av ”Tomtarnas vaktparad” som Kurt-Erik Långbacka spelade på pianot. Gröten var kokt av Kjells Kitchen och den som hittade en mandel fick i utbyte en lunchsedel till Kjells lunch. Det återfanns nio stycken mandlar!
Allsången som vidtog leddes av Jörgen Holsten med Kurre Långbacka vid pianot. Vi sjöng ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Nu har vi ljus här i vårt hus”.
Med ens stod Lucia vid dörren. Lucia, Rebecka Nygård, och hennes sju tärnor och en stjärnflicka skred in över Brankis tiljor och äntrade scenen för att framföra sin hälsning och julsånger till ackompanjemang av gitarristen Emma Vahtola. Att få höra Luciadikten, som Viola Renvall skrivit just för Pargas Lucia, ger en fin stämningsstund. Den mjuka skönsången, den varma stämningen och det milda ljuset ingav en bra julkänsla. Det är en sjuttioårig tradition att fira Lucia i Pargas. Många av oss pensionärer är jämnåriga med traditionen och kan därför med tvetydigt belägg påstå: ”Lucia blir bara yngre och yngre”. Den insamling vi hade vid kaffeborden gav Lucia-insamlingen ett tillskott på drygt 850 €. Bravo Pargasiterna !!
Kaffe med jultårta, bakad av Marissa, smakade mycket bra och följdes av musikalisk underhållning av Tom Ramström, som ackompanjerade sig själv på gitarr och sjöng australiensiska julbetonade visor i blues stil. Tom har bott i Australien i drygt trettio år och kallar det för sitt andra hemland.
Tomten, juldikten skriven av Viktor Rydberg redan 1881, stod sedan i tur. Mikael Reuter läste dikten med en präktig, lång, luva på huvudet. På vita duken kunde vi följa diktens illustrationer gjorda av Harald Wiberg.
Som sista programnummer sjöng vi tillsammans ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt”.
Stort Tack till S-market och K-market Reimari som sponsorerade julfesten.
Så var året 2019 och den verksamhet Pargas svenska pensionärer har över för i år.
Vi får alla tacka för det stöd och den glädje vi givit varandra och önska varandra En God Jul och ett Nytt givande År ! Vi går mot ljusare tider igen.
Text: Gunnel Jansson
Foton: Stig Kavander
Höstfärger och höststämning fanns på borden i Brankis då Pargasiterna samlades till oktoberträff. Bildspelet med foton från oktoberträffen senaste år rullade på vita duken och man mindes ”det var ju då som …..”
Den sköna hjärtevärmen inträdde då Stina Engblom-Colliander hälsade alla välkomna till träffen med temat: höst. Höstens starka färger råder ännu och tiden går mot det avskalade och kravlösa i senhöstens konturer.
Siv Fagerlund tolkade känsligt och stämningsfullt fyra höstdikter av Bernt Mårtensson, Sven O Bergqvist, Arvid Mörne och Viola Renvall.
Ordförande Mikael Reuter var inne på samma varma spår då han hade funderat på vad allt vi skall vara glada över. Vi har en fin förening, engagerade medlemmar, flera skapande hobbygrupper, fantasirika programgrupper och inte minst ett fint hus att samlas i: Brankis !
Samtidigt gjorde han ett upprop om att hitta ledare till två programgrupper samt ledare till några hobbygrupper … Glädjen att jobba för varandra är större än arbetsinsatsen …
Reseledarna Asta Lindholm och Clara Kronqvist-Sundström informerade om höstens resor och gav glimtar om vårens tilltänkta resor. 17.11. åker vi för att se ”Täkters president Mauno Koivisto”, som just haft premiär. På den Åboländska Lillajulskryssningen i november kommer Teater Josefina samt musikerna Benny Törnroos och Teddy Granroth att vara med.
I januari en resa till Salo och museer där; i februari en teaterresa till Fallåker. Eventuellt en utlandsresa i maj.
Det råkade sig så att det denna gång var herremän som utgjorde oktoberträffens programpunkter.
Den första av dem var Tom Simola, ansvarig utgivare av Åbo Underrättelser (grundad 1824) och Pargas Kungörelser (grundad 1912) samt vd för Förlags Ab Sydvästkusten.
Han berättade ledigt och med glimten i ögat om sig själv och sina kopplingar till Pargas, där han bl a varit vikarierande häradsskrivare och haft uppgiften att förrätta civila vigslar.
Tidningsvärlden genomgår, så som vi alla vet, en stor förändring. Mediavärlden är ”så stor, så stor” att tidningarna har blivit endast en liten del därav samtidigt som deras pappersupplagor ständigt minskar och nyhetsflödet tar annan skepnad än pränt på papper. Konkurrensen inom nyhetsspridningen är stor – kanske inte heller helt sund.
Pargas är en viktig del av ÅU:s spridningsområde och PK är även viktig för Förlaget Ab Sydvästkusten. Man planerar en utveckling av PK mot skärgården.
Man får gärna skicka in tips om vad PK och ÅU skulle ta upp på sina sidor.
Förlags Ab Sydvästkusten ägs av 195 aktionärer, därav några större fonder.
Gnurf kommer ut som bok till julen (=julklappstips)
Slutet av Tom Simolas föredrag blev en IT lektion i hur telefonen kan fungera som nyhetshämtare. Snabba tryck ”här uppe, här nere”, skrolla, förstora……” Det där blir nog bra att ta upp i hobbygruppen för IT. Så enkelt är det inte för oss vid pensionärskaffeborden – så sorlet i salen ökade märkbart och väldigt få, om någon, plockade fram en telefon för att prova sig fram.
Vid mitt bord satt Ruth Johansson som berättade att hon läst både ÅU och PK i 85 år.
Kaffedags med världens godaste wienerbröd (Roberts kanelbulle).
Efter kaffepausen var det herrarna Stig Kavander och Ralf Eriksson (dragspel) som drog i gång allsången.
”Höstvisa” och ”Har du visor min vän” låg rätt inne i höststämningen och de var Stinas favoritsånger, som hon valt ut att dela med alla andra i salen.
Följande herreman var krukmakare Cornelius Colliander som berättade för oss om hantverk, närmare bestämt krukmakeri. Han betonade att förmågan att med sina händer kunna skapa känsla för material och forma planer och tankar in i materialet är en förmåga som allt mera glider ur tiden. ”Är vi den sista generationen som på bredare front utför hantverk ?”
Han pratar med sin lera då han känner på den och kan med sina händer forma den till det hans fantasi skapar.
Cornelius berättade hur han skaffar sin lera från tegelbruket i Kimito, kör hem den, övervintrar den, hanterar den. Glasyren på krukan förutsätter ett specialkunnande. Han gör den egna glasyren av sten, aska och porslinskulor. Fantastiskt kunnande.
Den stora brännugnen enligt kinesisk modell har han byggt upp i Seivis. Han berättade ingående hur eldning med ved åstadkommer förbränningsgas, hur gasen brinner och hettan bränner leran till keramik. Under processen muras ugnen igen. Spännande.
På Storgårdsgatan har Cornelius sin verkstad, som han inrett i ett tidigare stall, som han byggt om. Han har även hållit kurser för lågstadiebarn för att de skall få uppleva vad de egna händerna kan skapa.
Cornelius samarbetar med Åbo Akademi på området förbränningskemi. Samarbetsprojekt har även fört honom till Ryssland där likatänkande skapare arbetar.
En hantverkare lyder sitt material.
”Ett hantverk lyckas ibland över förväntan – ibland blir resultatet oväntat”
En mycket sympatisk, intressant och lärorik stund är förbi.
Lotterivinsterna vandrade ut tillsammans med sina nya ägare och den gemensamma höststunden var över. Vi möts igen i november – då träden står kala och svarta eller vita
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Grått, dugg, dimma – sådant är novembervädret, i alla fall i år.
Glad, upplyst och sorlande var stämningen i Brankis på pensionärernas novemberträff.
Redan från Köpmansgatans mitt såg man hur ”pargasbåorna kom ströömandes” mot Brankis dörr - och man hade klätt på sig den glada minen.
Det skulle hållas Höstmöte och planer för kommande år var utfunderade och borden vackert dukade. På vita duken snurrade ett bildspel från novembermötet senaste år och man fick småle åt och heja på gamla bekanta på duken - även på personer som tyvärr inte längre finns med oss.
Rainer Limnell hälsade å arrangörsgruppens vägnar välkommen och mindes tider då salen i Brankis inte var fylld med bord utan det fanns litet utrymme även för dans på månadsträffarna.
Ordförande Mikael Reuter tog över mikrofonen och inledde med en tyst minnesminut för de föreningsmedlemmar som under året avlidit.
Mikael Reuter påminde om seniorföreläsningarna, som arrangeras tillsammans med Kombi och berättade att nästa vår kommer igen två föreläsningar att ordnas. De hålls av Nils Torvalds (27.2) samt Sophia Jansson från Mumin Characters (25.3)
Till ordförande för höstmötet valdes Ole Anckar och till sekreterare Vivan Norring-Nyström.
Verksamhetsplanen och budgetförslaget godkändes. Medlemsavgiften om 20 € bibehålls, därav går 14 € till förbundet. En medlemsvärvningskampanj planeras för 2020. I övrigt fortsätter föreningen och hobbygrupperna verksamheten enligt tidigare modell.
Mikael Reuter omvaldes som ordförande, styrelsemedlemmarna Gunnel Jansson, Stig Kavander och Kurt Lindroos återvaldes och som ny i styrelsen invaldes Margareta Blomqvist i stället för Kristina von Weissenberg som undanbett sig återval. Återval blev det av verksamhetsgranskarna Bengt Söderman och Carl-Gustav Nygårdas samt deras suppleanter Stig Engman och Kaj-Gustav Grönroos.
Höstmötesförhandlingarna gick smidigt och snabbt och därefter berättade reseledaren Clara Kronqvist-Sundström om vårens resor samt en tillsammans med Åbo pensionärsförening planerad resa till Utö i april. Publiken ombads fylla i på borden framlagda blanketter gällande reseönskemål för kommande tider.
Provisor Milla Heinonen presenterade med foton personalen på Apoteket i Pargas samt de rätt nya funktionerna: Medicheck; dosdispensering och nätapoteket Medica.
Apoteket sponsorerade även kaffe + kardemummabulle för alla de församlade, som lät sig väl smaka – och sorlet steg mot taket….
Efter kaffet ville man högtidlighålla den internationella barnkonventionsdagen, som råkade vara just denna dag, 20.11, med att få inbjuda Folkhälsans daghems förskolegrupper. Två grupper om tillsamman 20 barn uppträdde under ledning av sina ”tanter” Mikaela Sjöblom och Jeanette Höglund. Barnen sjöng elva sånger delvis med gitarr ackompanjemang och till de flesta sångerna hörde beledsagning av gester och rörelser. Bland barnen kunde man se blyga, som gömde sig längst bak eller bakom en störres rygg, frimodiga i första raden som gav sitt allt för att få visa vad just han/hon kan eller litet försiktiga som tittade under lugg och blev allt mera lössläppta då allt gick fint och man kom ihåg orden till alla sångerna. Händerna var det litet svårt att hålla reda på – ibland pekade de rakt ut eller viftade litet extra – eller höll hårt i kamratens hand. Många av sångerna tog upp tankar om miljön medan andra var mera traditionella barnsånger. Genom olika tider varierar klädsel och sätt att uppträda men barnasinnets egenskaper består.
Ett säker sätt att få pensionärer att le är att de får uppleva barns energi och livsglädje.
Erland Mattson påminde om att jakten Eugenia gärna kör grupper under sommaren och berättade att man planera att göra resor utgående från Airisto år 2020
Trubaduren Rabbe von Weymarn sjöng och ackompanjerade på gitarr visan ”Låt oss ge åt barnen” och sedan allsångerna ”Två solröda segel” och ”Lyckliga gatan”.
Munkvikföreningen har gett ut boken ”Munkvik – en fantasi med bilder” av Dick Karlsson. Mona Lehtonen, ordförande i Munkvikföreningen, presenterade boken, som finns till försäljning i Booklet.
Dagens hobbygrupp, som presenterades av Kari Penttinen, var ”Vattenjumpan”. Pensionärerna har två fullbelagda grupper (43 st) som jumpar en gång per vecka i Folkhälsans terapibassäng.
Lotterivinsterna var många denna gång och förväntan var stor: en del blev utan vinst och andra fick flera. Sånt är livet.
Utanför Brankis var dagen ännu gråare och disigare än två timmar tidigare, den dagens ljusglimt var över.
Julfesten hålls onsdag 18.12. kl 12 i Brankis och den bjuder föreningen på. Även blivande, nya medlemmar är hjärtligt välkomna ! Väl mött då !!
Text Gunnel Jansson
Foton: Stig Kavander
Pargas svenska pensionärer sammankom för sin novemberträff och stadgeenliga höstmöte onsdag 21.11 i Brankis.
Det var programgrupp sju, med dragare Agneta Hermansson, som hade hand om arrangemangen kring träffen. Agneta äskade tystnad och den 120 hövdade skaran tonade så småningom ner diskussionsljudet och träffen inleddes med allsången ”Lilla Idas äldrevisa”. Visan går till melodi av Idas sommarvisa men orden är mycket sorgliga och sanningsenliga gällande ålderdomens mindre trevliga sidor.
Kurre Långbacka satt vid pianot och Jörgen Hollsten fungerade som allsångsledare.
Ordförande Mikael Reuter fick ordet och han inledde med att uppmana träffdeltagarna att med en tyst minut hedra minnet av de föreningsmedlemmar som under året gått bort.
Mikael Reuter konstaterade den talrika medlemsnärvaron och berättade om möten på förbundsnivå; om intressebevakningsfrågor både gällande pensionärer på riksnivå och om personlig intressebevakning. Ökat samarbete på Åboländsk nivå eftersträvas fortsättningsvis. Han berättade även att IT-projektet Recycle IT har kommit väl i gång.
Kari Penttinen konstaterade att det är möjligt att få en grupp till för vattenjumpa från nästa år. Finns det ca 10-15 intresserade? Jumpadagen är torsdag kl 15-15.45. Ni, som är intresserade kan kontakta Kari Penttinen. Ännu är gruppen inte fulltalig.
Asta Lindholm berättade om de planerade resorna under våren 2019. Förutom en Hemlig Resa i januari, teaterresa till Fallåker i februari, resa till Helsingfors i mars gör föreningen en resa till Madeira i april (2.4-9.4). I maj avslutas resesäsongen med Sjukyrkorutten i omgivningarna av Åbo. Det är igen ett digert resepaket resegruppen bjuder ut !
Till ordförande förHöstmötetvaldes enhälligt Kurt-Erik Långbacka. Som mötessekreterare fungerade Vivan Norring-Nyström. Mötesförhandlingarna avancerade med god fart och ordföranden bibehöll humor i blick och i ord både då texten var tät och då mobiler ringde.
Mikael Reuter presenterade verksamhetsplanen och Bror Berg budgetförslaget för 2019. Medlemsavgiften, 20 €, bibehålls år 2019.
Ordförande Mikael Reuter återvaldes med acklamation och även de fyra styrelsemedlemmarna, som stod i tur att avgå: Vivan Norring-Nyström, Maria Simberg-Sörensen, Bror Berg och Kari Penttinen återvaldes. Återval blev det även av verksamhetsgranskarna Bengt Söderman och Carl-Gustav Nygårdas samt deras suppleanter Stig Engman och Kaj-Gustav Grönroos.
Efter en halvtimme av höstmötesförhandlingar klubbades mötet av i god, godkännande stämning och allsång av ”Höstvisa” tog vid.
Dags för kaffe med en häftig morotsbakelse bakad av Yrkis elever. Mycket gott och rikligt.
I kaffepausen rullade igen ett bildspel från senaste års novembermöte på vita duken. Det är alltid trevligt att återuppliva gamla minnesbilder!
Programpunkten efter kaffepausen var två damer från Stiftelsen Hemmet i Åbo. De kom och berättade om projektet Villa Vinden. Damerna konstaterade att hela Brankis sal var fylld av energi och att de kände sig bäras med på denna ”pratvåg” av energi. Vd Ann-Mari Backman och projektanställda Johanna Slotte berättade med inlevelse om projektet att bygga ut det 133 år gamla Hemmets fjärde våning, vindsvåningen, från att ha varit ett kallt vindsutrymme till ett utrymme där Åboländska äldre personer kan träffas och umgås. Planeringen har pågått 2012 – 2018 och byggandet påbörjades i mars detta år. Utrymmena står klara om en månad.
Där finns ett café med utrymme för 20-30 personer och det serveras lunch kl 11-15. Där finns även två mindre konferensrum samt en konsertsal (för 50-60 pers) i husets högre mittdel.
Det är tänkt att dessa utrymmen tillsammans skall kunna locka äldre personer i Åbo och Åboland att mötas och umgås under trevliga former och på det sättet stöda sociala kontakter och även det fysiska välmåendet och därigenom underlätta äldre personers boende hemma.
Svenska språket har högsta prioritet på Villa Vinden.
På Facebook och på nätet kan man följa med vad som händer/kommer att hända på Vinden.
Transporter till Observatoriegatan 2, som är Hemmet adress, är ännu under diskussion och planering. Hissen, som går ända upp, har dock kommit för två veckor sedan !
Aktiva Pargas pensionärer gav beredvilligt förslag på aktiviteter som kunde involveras i Villa Vindens verksamhet.
Programmet för denna onsdagsträff började närma sig sitt slut och lotteriet drogs igång. Många pris vandrade ut med de energifyllda pensionärerna som begav sig hemåt i den grånande novembereftermiddagen.
Julfestenhålls onsdag 19.12. kl 12 i Brankis och den bjuder föreningen på. Även blivande, nya medlemmar är hjärtligt välkomna !
Text Gunnel Jansson
Foton: Stig Kavander
Hösten kommer med starka färger och förändring i naturen. Det är inte genomgripande trevligt med höst men en trevlig sak infaller alltid tredje onsdagen i september: Pargas svenska pensionärer har sin första höstträff !
Brankis sal stod pyntad med solrosor och höstfärgade servetter och inväntade de första gästerna, som sin vana trogen kom i god förtid och bänkade sig vid långborden eller sidoborden. På vita duken rullade ett bildspel från septembermötet senaste år, många bekanta ansikten.
I dag skulle det vankas radiochefer från Helsingfors. Folk strömmade till. Flera bord och stolar fick tas fram och inalles blev det över 160 personer som mötte upp. Trångt och trevligt !
Kurt Lindroos, ledare för programgruppen som ordnat träffen, hälsade välkommen prick klockan 13 och berättade att dagen program är så digert att det gäller att ta vara på minuterna för att eftermiddagen inte skall bli sen.
Ordförande Mikael Reuter hämtade hälsningar från ett EU seminarium i Helsingfors som representanter för Pensionärsförbundet deltagit i. Han gjorde ett upprop för att Pargas pensionärerna igen i höst skall ta emot läkarstuderande i sina hem och prata svenska med dem.
Villa Vinden i Hemmet i Åbo arrangerar SeniorFest 9-11.10 med digert program.
Resegruppen har en ny ledare. Det är Clara Kronqvist-Sundström som tar över efter Asta Lindholm, som dock finns kvar i resegruppen som mentor till årets slut.
Dessa två presenterade kommande resor: Hemliga resan (24.9); teaterresa till ÅST och pjäsen Kalevala (5.10); Teater i Täkter, Ingå: Mauno Koivisto ,Täkters president (17.11); två kryssningar med Viking Line i november. Den ena är Helsingfors-Stockholm-Helsingfors med Pensionärsförbundet (4-6.11), den andra är Åbo-Stockholm-Åbo med de Åboländska pensionärsföreningarna (25-26.11).
Anmälningar till resorna kan numera göras via Pargas svenska pensionärers hemsida. Där finns, under de presenterade nya resorna, en ruta som man kan fylla i och skicka och då noteras anmälningen direkt. Även de gamla sätten att anmäla sig: på mötet, per telefon eller per e-post kvarstår.
Den hobbygrupp som denna gång stod i tur att presentera sig var ”Fotogruppen”. Lorenz Michael är ledare för gruppen och berättade att man varannan vecka samlas för att diskutera en teoridel och sedan se på foton, som deltagarna har tagit under olika teman. Deltagarna ”knäpper” med allt från avancerade systemkameror till telefonkameror.
Christer Järnström gjorde ett upprop för att intressera träffdeltagarna för att bli skolmorfar/farfar eller skolmormor/farmor. Seniorer behövs som medfostrare i våra skolor.
Pargas frivilliga brandkår, FBK, har fyllt 125 år detta år och för att hylla detta visade Bengt Sandström ett bildspel över de tidiga åren i brandkårens historia, de första vattensprutorna, den första bilen, Brandkårshusets tillblivelse. Efter bildspelet berättade han om de olika skedena sedan den första diskussionen 17.12.1893 huruvida Pargas skulle behöva en frivillig brandkår.
Många var de brandkårsfester som under åren samlat in pengar för att utrusta brandkåren. Första Maj paraderna var en tradition och släckningsövningar hölls med stor uppslutning av publik som ville se hur de egna pojkarna klarade sig i kampen med slangar, vatten och eld. Många är de pargasbor som under åren har varit medlemmar i Pargas frivilliga brandkår, som alltjämt har en viktig roll på orten.
Pargas FBK fick sin första hornsextett redan år 1894. På dagens septemberträff spelade Pargas City Släckers. Släckerspojkarna hade tillfälligt decimerats till två stycken (Hasse Gustavsson och Patrick Sundell) och de ledde och ackompanjerade frejdigt allsången. Vi fick sjunga: ”Jag tror, jag tror på sommaren ”, ”Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag”, ”En sjöman älskar havets våg” och ”Kom i kostervals”. Glada, trevliga sånger som sjöngs sprudlande friskt.
Efter den sångstunden satt kaffe och vinerbröd perfekt.
Då kaffekoppen blivit tom och sorlet i salen litet minskat var det diskussionsvärden Jörgen Hollstens tur att bjuda fram tre chefer från Svenska Yle. De var mediechef Johanna Törn-Mangs, TV- och radiochef Unni Malmgren, och chefen för Yle Åboland Ulrika Fagerström ,.
Johanna Törn-Mangs presenterade först TV-kanalen Yle 5 och betonade att de populäraste programmen är TV-nytt, Närbild och Efter 9. Nordiska program köps in och antalet har ökat, textning till svenska har ökat och sändningstiden på kanalen Teema/Yle 5 har ökat.
Yle Radio Vega är till stort sällskap för den pensionär som tillbringar en stor del av dagen i sitt hem och som knäpper på radion tidigt på morgonen och stänger den först då kvällen infunnit sig.
Men vad kan Radio Vega bjuda oss på – och vad kan bli ännu bättre?
Radio Vega riktar sig till över 35 åringar, vill hålla sällskap och hålla lyssnarna uppdaterade med nyheter från hemlandet samt det som är nordiskt och globalt aktuellt.
Radion erbjuder punktprogram och flödesradio. Flödesradion är direktsänd, prat varvat med musik och sänds i huvudsak då ”folk rör sig”. Flödesradion är flexibel och ändringar i utbudet kan vid behov göras snabbt.
Den regionala radion sänder mycket direkt, lokala nyheter samt uppföljningar av dem.
På frågan varför inte den finlandssvenska musikskatten värnas om och varför så litet av finlandssvensk musik spelas svarade Johanna Törn-Mangs att man gått in för att 10% av musiken i flödesradion skall vara finlandssvensk. Kanske publiken och cheferna inte uppfattar begreppet ”finlandsvensk musik” på samma sätt.
I en fråga betonades att ”dunka-dunka” musiken tagit helt över i flödesradion och att man inte beaktar att det finns många genrer av musik. ”Ensidigheten i flödesmusiken ska bort!”
En annan fråga från publiken var om radiocheferna väljer litet av varje för att parera kritik och att musikutbudet därför är så brokigt.
Ett önskemål som kom från flera håll var att lätt klassisk musik skulle sändas även i flödesradion ”Radions uppgift är ju att bilda och fördjupa kunskapen, varför då inte bilda folk att lyssna även på klassisk musik”. ”Den återkommande vinjetten Radio Veegaaa” är irriterande”
”Vi behöver inte hela tiden piggas upp- utan vi vill ha program som berör. Berättelser ur livet”.
”Avbryt inte talprogrammen med musik hela tiden, tala färdigt, spela sedan”.
Frågan varför musiken mitt i ett talprogram har mycket högre ljudvolym än rösterna var en teknisk fråga som Johanna Törn-Mangs inte kunde svara på.
Regionalradiochefen Ulrika Fagerström presenterade Radio Åboland och dess personal. Även lokalradions musikutbud diskuterades - men informationen var att musiken kommer som en ”matta” från Yle i Helsingfors, så den kan lokalradion inte påverka.
Förslag på nya program: klassisk musik under rubriken ”Det vi inte visste att vi ville höra”. Gamla fina dokumentärer vore trevliga att få lyssna på igen. En serie i radion ? eller på Arenan?
Yle cheferna avtackades av Jörgen Hollsten som också tackade för den livliga diskussionen – som varit upplysande och konstruktiv för bägge sidor.
160 mogna, aktiva människors åsikter hade blivit hörda.
Efter dragningen av lotterna stimmade pensionärerna ut från Brankis i det vackra höstvädret. ”Nu går vi och knäpper på radion och funderar vad mera vi ännu tycker ….”
Text: Gunnel Jansson foto: Stig Kavander
…. Den pensionärstid nu varar …..
Representanter från de svenska åboländska pensionärsföreningarna sammanstrålade i Pargas för vårträff tisdagen den 28.5.
Pargas svenska pensionärer stod värd för träffen denna vår, senaste år var det Houtskärs pensionärer som bjöd in för vårträff.
Pargas svenska pensionärers ordförande Mikael Reuter konstaterade att dessa vårträffar nu har blivit en tradition då detta redan är den andra och en fortsättning utlovades av Tryggve Röblom, som trodde att det nog skulle bli en fortsättning på Kimitoön nätta vår.
Denna gång var det ca 160 pensionärer som fyllde Brankis med prat och glada skratt. Trevligt att träffa övriga åbolänningar i livets liknande skede. Vädret var på vår sida och trots att det var litet kyligt i luften tittade solen fram och gjorde allting mycket vackrare och mera sympatiskt.
Den gemensamma lunchen intogs på Barndkårshuset och Kjell´s Kitchen hade trollat fram hönsfrestelse och sallad.
Efter lunchen berättade hembygdsmannen Egil Essen om Vladimir Lenins flyktfärd via Åbo, Pargas och Nagu till Stockholmsbåten vintern 1907. Han visade intressanta dåtida foton av byar och gårdar, som Vladimir Iljitj Lenin hade kontakt med på sin flyktväg. Pensionatsägaren Johan Wilhelm Sjöholm, som tog Lenin över isarna till Stockholmsbåten, hade senare låtit ta ett ateljéfoto av sig med den tidens skridskor (”wirabrukare”)på fötterna och käpp med pik (kölvå) i handen.
Geologen Lennart Lauren berättade om den kalksten, som bildats för 1900 miljoner år sedan i nutid gjort Pargas till industriorten Pargas. Han gav grunduppgifter om kalksten och berättade om hur utvinningen framskridit från historisk tid till nutid.
Som tredje berättare introducerade Pargasguiden Magnus Sundman oss i samhället Pargas från tiden som landskommun via köping till stad och sedan till ”storstad” via kommunsammanslagningen 2009. Han berättade om arkitekterna Albert Rickardssons och Erik Bryggmans byggnader i Pargas och om dagens Pargas Malm.
Efter alla dessa faktarutor delades deltagarna i fyra grupper som gav sig ut på Malmen för att vandra ca 2 km och besöka Gamla Malmen med dess smala gator och låga trähus, kyrkan på sin backe, hembygdsmuseet på sin backe och utsiktsplatsen över dagbrottet.
De fyra grupperna började sin vandring var och en vid olika punkter och vandrade motsols till alla de nämnda målen. Grupp 2 var bilburen med en minibuss och var ämnade för dem som hade svårare att röra sig.
I kyrkan guidade Magnus Sundman och på museibacken Maria Ekqvist. Längs promenaden på Gamla Malmen informerade gruppledarna Asta Lindholm, Aino Mattsson och Rauni Schleutker sina respektive grupper om hur Gamla Malmen uppstått och vilka bygdeorginal som bott och verkat där.
Klockan 16 samlades alla igen kring kaffeborden i Brankis och fick morotskaka till den goda koppen kaffe. Sedan var det åter dags att skiljas åt och åka till de egna trakterna med en trevlig dag rikare i bagaget.
Text Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander, Kari Penttinen
När solen tänder sina strålar …….
Pargasiternas majträff hölls en vacker dag i maj. Kylan härskade ännu på natten men dagstemperaturerna lovade redan att trädgårdssommaren finns nära intill.
Tillströmningen till Brankis sal var strid och på salens vita duk snurrade bildspelet från senaste års majträff. Bland bilderna fanns intressanta gamla foton av Brankis då förra seklet var ungt och den frivilliga brandkårens verksamhet hyrde in sig i den dåvarande biografen.
Brankis sal var sgs fullsatt då den arrangerade programgruppens ledare Rainer Wahtera hälsade alla välkomna. Han utlovade programförändringar och en trivsam majträff för alla och envar. Rainer har alltid någon Pargas-historia nära till hands och några gav han prov på även denna gång.
Ordförande Mikael Reuter travesterade lyckat: ”nu nalkas jobbig sommar då flyn och gräset gror ” Han påminde om att den åboländska pensionärsträffen med deltagare från alla åboländska pensionärsföreningar går av stapeln tisdag 28.5 på samma ställe: Brankis i Pargas. Anmälningarna bör vara inne per 18.5. Den gemensamma lunchen följs av några anföranden gällande Pargas och sedan beger sig deltagarna ut på promenad på Malmen för att bekanta sig med sevärdheterna. Specialguidning har vi i kyrkan och på hembygdsmuseet.
Den 13 augusti deltar Pargasiterna i den promenadträff som Eläkeliiton Paraisten yhdistys har inbjudit till på Pajbackaplanen. Ingen förhandsanmälan behövs.
Hälsningen från reseledaren Asta Lindholm var att vårens resor är resta och följande resa är en ”Hemlig resa” i september, en teaterresa i oktober samt i november både åboländsk kryssning och förbundets kryssning. I början av år 2020 ordnas en teaterresa till Åbo Svenska Teater och operetten Candide.
Kari Penttinen informerade om en motionsgrupp som startar på hösten i samarbete med Kombi. Anmälningar till Kombi 14.8. Det är torsdagar kl 12.30-13.30 som blir kurstiden
Hobbygruppen Boule presenterades av ledaren Estrid Enlund.
Gruppen håller till på Yrkesskolans sportplan i Bläsnäs fredagar kl 11-12 och tar gärna emot nya medlemmar. Spelet spelas med plastklot och den variant av boule som pensionärerna i Pargas spelar är den italienska boccia. Man spelar utan poängräkning och uppskattar det sociala umgänge som spelet ger möjligheter till. På vintern spelar man i Kombilas utrymmen.
Projektplanerare vid Röda Korset, Åbolands distrikt, Siw Karlsson, berättade om projektet ”Vi ses i byn”. Det går ut på att minska ensamheten för de äldre hemmaboende personer som är ofrivilligt ensamma och gärna skulle ha någon att prata med eller göra gemensamma saker tillsammans med. Projektet Elämänote, är en del av en stor helhet, som arrangeras av stiftelsen ”Äldreinstitutet för ett gott åldrande”. Röda Korset har engagerat sig i de projektdelar som utförs i Västra Finland, Åboland och Lappland. Siw Karlsson berättade medryckande om projektet och bjöd in till att delta och ”bli en vän” eller ”hitta en vän”. Hon föreslog att vi kunde gå vänutbildningen och på det sättet komma in i frivilligverksamheten att hjälpa de ensamma i samhället.
Allsången ”Vårvindar friska… ” leddes vant av Jörgen Hollsten och Kurt-Erik Långbacka satt vid pianot och ackompanjerade.
Kaffepausen var väntad och Roberts kanelknyten smakade lika gudomligt som de brukar och kaffet var både hett och starkt !
Sorlet av prat under kaffepausen är alltid högt. Denna gång måste jag, utan stor hörselnedsättning, göra beslutet att försöka lära mig att läsa på läppar då jag inte ens kunde höra vad personen mitt emot sa.
Efter kaffepausen berättade Carl-Gustav Nygårdas om forskningsprojektet Digital Wells, en aktuellt aktivitet som går ut på att man via digitala hjälpmedel (telefon, aktivitetsarmband) gör upp sitt eget konditionsprogram och med hjälp av det hålla eller höjer konditionen. Projektet riktar sig till yngre äldre i åldern 60 - 75 år och finansieras av FPA och kostar därför ingenting för deltagarna. Aktiviteten har redan börjat i Pargas men ännu ryms någon med i programmet. Följande träff är onsdag 22.5 kl 10 i Seniorum.
Rainer Wahtera hade i all hast satt ihop ett bildprogram om stavgång eftersom det tidigare planerade programmet på grund av sjukdom inte kunde genomföras.
Men vilket trevligt bildspel Rainer gjort ! och vilka fina berättelser han kom med !! Rainer är ledare för stavgångsgruppen som på måndagförmiddagar vandrar ute i byarna i Pargas. Våren 2017 startades hobbygruppen ”stavgångarna” och många är de områden man har hunnit vandra i. Jag noterade byarna: Norrby-Söderby, Tennby, Pjukala-Pexor, Kårlax, Sildala, Bollböle-Fagerkulla, Heisala, Tara-Levo, Kyrkäng, Ybbersnäs, Sysilax-Finnängen, Hundbanan, Gunnarsnäs, Hyvilemp, Las Pargas – Salsejde. Rainer visade foton från vandringarna och bland fotona fanns gamla bilder av hur det såg ut i byarna förr och var de gamla gårdarna stod och hur bybackarna såg ut. En tid som svunnit men som ändå evigt finns kvar som utgångsläge för förändringen. Rainers historier var minst lika upplysande och trevliga som fotona. Många landsvägar har stavgångarna hunnit med men många områden finns kvar att upptäcka.
”Morgonvisa” var följande allsång som ljöd i Brankis.
Sedan tog utdelningen av fina lotterivinster vid. Kjells Kitchen hade donerat fyra lunchkuponger och bland den långa raden av vinster fanns både kaffe, blommor och pärlande drycker.
”Den blomstertid nu kommer” sjungen stående ljöd så som sig bör som sista examenssång för denna termin i Brankis.
Nu väntar grönbete för ung och äldre och sol och salta vindar och mull under naglarna i en lång räcka av dagar.
Ha en riktigt bra sommar !
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Med hälsan i fokus
Pargasiternas aprilträff blev igen en fullträff. Denna gång i hälsans tecken.
Solen lyste från en klar, blå himmel då en av de första varma vårdagarna gjorde sitt intåg. Arrangörsgruppen befarade att det fina vädret och påskens närhet skulle ha gett anledning till att mången inte skulle ge sig tid att ”komma ströömandes” till Brankis onsdagen i Stilla Veckan.
Men pyttsan, det fanns 160 stolar framplockade och det var inte många som blev utan besittare.
Programgrupp 3:s ledare Gunnel Jansson fungerade som speaker och hälsade alla välkomna och berättade om programmet vi skulle få del av.
Ordföranden Mikael Reuter tog till orda och berättade om den fantastiska resan till blomsterön i Atlanten, Madeira, som 31 deltagare från Pargasiterna hade varit med på och kommit hem från en vecka tidigare. Förvisso regnade det en del men dess intressantare blev strapatserna längs vandringslederna, levadorna, (omdöpta av Pargasborna till lervador). Madeira är en ö med dalar berg och stup och är vacker under alla årstider och ger djupa minnesintryck att bära med sig.
Åboländsk Samling arrangeras tisdag 28.5 i Pargas. Till den har de övriga Åboländska pensionärsföreningarna inbjudits för att alla skall få bekanta sig med varandra och med orten Pargas. Vi hoppas på en stor anslutning.
Det vimlar av projekt just nu: aktivitetsprogrammet ”Digital Wells”; projekten ”Vi ses i byn” och ”Kulturkompis”. IT-projekt o s v. (Man börjar snart undra när man skall hinna vara pensionär)
Asta Lindholm berättade om vårens två resor: Sju-kyrko-rutten 8.5 samt teaterresa till pjäsen ”Pappan” i Helsingfors 9.5.
Gunnel Jansson berättade om konstgruppens resa till Hanaholmen (Lars Lerin-utställning) och till Villa Gyllenberg (Sigrid Schauman-utställning) 3.6.
Pirkko Lehtonen presenterade Pargasiternas hobbygrupp för trädgårdsintresserade. Den har verkat i nio år men eftersom Pirkko nu ämnar avgå behöver den en nytändning och eventuellt nytt koncept och nya medlemmar ryms med. En bildkavalkad av blomster beledsagade Pirkkos anförande.
En ny hobbygrupp inleder sin verksamhet 25.4. Fågelskådargruppen kommer att ledas av Marcus Duncker. Anmälningar till honom önskas snarast.
Kari Penttinen berättade att en pensionärernas motionsgympagrupp i höst kommer att börja i Kombis regi. Han berättade också om projektet ”Digital Wells” ett aktivitetsprogram för äldre som med stöd av digitala hjälpmedel hjälper användarna att skapa och genomföra ett mångsidigt motionsprogram för sig själv. Projektet har kört igång och önskar 20-30 deltagare. Se Pargas svenska pensionärers hemsida för närmare presentation.
Som följande i programmet skulle specialsjukskötare Birgitta Köhler och koordinator Emma-Lena Lybäck presentera organisationen KRAN.
Jag satt mittemot dessa gäster medan den aktuella informationen om föreningens verksamhet gavs. Jag kunde riktigt på riktigt notera att Helsingforsdamerna ”himlade med ögonen” och verkligen var imponerade av allt vad vi aktiverar och aktiveras av.
KRAN rf är en takorganisation inom missbrukarvården i Svenskfinland. KRAN kommer från Kristliga blåbandsförbundet för Rehabiliteringsarbete bland Alkohol- och Narkotikamissbrukare i Svenskfinland. Specialsjukskötare Birgitta Köhlers rubrik var: ”Mediciner i kombination med alkohol och hur man skall tänka gällande det”. Hon gav många konkreta råd samt påpekade att det är på läkarmottagningen man bör förfråga sig om hur en aktuell medicin fungerar ihop med alkohol. T ex diabetesmedicin förstärks av alkohol, lugnande mediciner kan i kombination med alkohol ha överraskande inverkan. Biverkningar kan uppstå eller så inte. Kombinationers samverkan kan inte alltid förutspås. Medicin med röd triangel bör alltid beaktas. De blodförtunnande medicinerna kan ge leverproblem om de kombineras med alkohol. I övrigt är de blodförtunnande medicinerna knepiga i många sammanhang. T ex chia-frön ger förtunnat blod, lågt blodtryck och luftbesvär. Gällande antibioter är det viktigt att medicinen tas med föreskrivna jämna mellanrum och en del av dem får inte kombineras med alkohol. Allergier kan uppstå helt plötsligt utan förvarning. Riskerna är verkliga. Människan reagerar så olika för alkohol. Känn dina gränser.
”Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker…” så ock på aprilträffen. Kvarkbullen kom från Marissa och Nordkalk sponsorerade både kaffe och bullen. Stort TACK för det.
I kaffepausen rullade bilder från senaste års aprilmöte på den vita duken. Trevligt då också !
Efter kaffet traskade Påskhäxan in med sin kvast, katt och kaffepanna. Hon var på väg till Julön för omväxlings skull men kurvade via Brankis även i år. Det fanns många bekanta ansikten i publiken och hon undrade om de suttit där hela året…… Till jul åker hon på kvasten till Påskön för att sätta sprätt på traditionerna.
Från Terapihörnet kom fysioterapeut Irena Nylund och doktor Alessandra Sarelin. Irena berättade under rubriken ”Vad är akupunktur”.Hon utövar akupunktur enligt klassiskt mönster och kinesisk medicin. Kroppens mittparti, magen, är ofta ett problem. Akupunkturnålarna är väldigt tunna och inte alls ”farliga”.
Alessandra Sarelin berättade om ”Tarmen (vårt mikrobiom) och hjärnan”.
Några konstateranden: Hälsan börjar i tarmen. Mat och lycka hänger ihop. Tarmen är vårt största immunologiska organ. Det finns 40 biljoner bakterier i våra tarmar. Stor artrikedom är bra. Bakteriemassan väger ca 1,4 kg hos en vuxen person. De tre första levnadsåren är viktiga för tarmens mikrobiom. Ät hellre grönsaker med tillsats av kött och inte tvärtom. Fibrer är viktigt. Avkoppling – inte stress ! Allting börjar i tarmen. Tarmen är din andra hjärna.
Allsånger hörde även till träffens program. Vi sjöng: Carl Antons finstämda: ”Om maskros och tjärdoft”, folkmelodin ”Vårvindar friska, leka och viska” samt Zacharias Topelius ”Videvisan”. Som allsångsledare fungerade Rabbe von Weymarn och vid pianot ackompanjerade Kurt-Erik Långbacka.
Lotteriet bestod av blommor. Blommorna fanns inne i bruna papperskassar, som fått fantastiskt fina påskhäxor påritade. Det var Ingeborg Hermansson som prytt kassarna.
En programfylld aprilträff var över och hemvägen i solen fylldes av hälsosamma tankar.
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Året gav många innehållsrika resor och stort intresse för hobbygrupper
Dagen för Vårdagjämning, den dag då solen är över horisonten lika länge som under horisonten, kom även detta år. Just den dagen höll Pargas svenska pensionärer sitt vårmöte samt sin marsträff. Det var programgrupp 2 som var arrangör och stod för dukning, dekorationer, programplanering och kaffe. Till sin hjälp hade de fått LokalTapiola Sydkusten, som bjöd på Roberts läckra kanelbullar.
Ute på Brankis trappa stod ett stort knippe blommande forsythiakvistar och lyste gult och välkomnande. Lisbeth och Guy Karlsson hälsade som värdpar välkommen och speakern Christer Järnström, som alltid har en spjuver bakom örat, vinkade ihop programgrupp 2 och de hälsade publiken med sång med hemgjord text till melodi av ”Nu är det ljus här i vårt hus”.
Ordförande Mikael Reuter tog till orda och konstaterade att det ute inte riktigt råder ”i vårsolens glans” trots att det är vårdagjämning. Ute slasksnöade det. Han konstaterade att tre hobbygrupper söker nya ledare: konst, musik och trädgård samt att ny reseledare eller reseledargrupp söks. Övrig information för kommande tider är att den Åboländska pensionärsträffen anordnas i Pargas med Pargasiterna som värd 28.5. samt att vandring tillsammans med Eläkeliiton Paraisten Yhdistys sker på Pajbackaplanen 13.8.
Asta Lindholm informerade om vårens resterande resor. Resa till Heureka och Fazerila, till Madeira i april och i maj resa till sju kyrkor norr om Åbo samt till teaterpjäsen Pappan i Helsingfors.
Den hobbygrupp som idag presenterade sig var ”stavgångsgruppen”. Rainer Wahtera är gruppens ledare och rutterna har gått i olika byar i Pargas. Gruppens medlemmar vandrar med eller utan stavar på måndagar. Sträckan är 3-5 km och Rainer berättade att vandringen är socialsamvaro och att anekdoter och humor strömmar mellan vandrarna. Rainer pratade med sådan entusiasm , glädje och humor att man verkligen kan tro att Glädje är meddragare på stavgången. Ett bildspel på vita duken med gamla byabilder och nya vandrarbilder ackompanjerade Rainers presentation.
Vårmötet inleddes med val av mötesordförande. Det var Kurt-Erik Långbacka som med precision, noggrannhet och humor ledde ordet och Vivan Norring-Nyström som förde protokollet.
Mikael Reuter presenterade verksamhetsberättelsen för 2018 och konstaterade att föreningen består av 474 personer varav 294 kvinnor och 180 män. Föreningen har under året fått 75 nya och förlorat tio medlemmar.
På månadsträffarna möter 130-200 personer upp. Nio månadsträffar hålls under kalenderåret.
Sju resor, av vilka två med övernattningar, en teaterresa samt en kryssning har föreningen arrangerat. Utlandsresan gick till Estlands svenskbygder i maj.
Föreningen har elva hobbygrupper: bowling, boccia, bridge, konst, litteratur, musik, trädgård, vattengymnastik, IKT, fotografering, stavgång och släktforskning. Ca 300 pensionärer deltar i hobbygruppernas verksamhet.
Föreningens egen tidning ”Parentesen” har utkommit i nio nummer med 160 exemplar per nummer. Föreningen har en utmärkt webbplats: www.pargas.spfpension.fi
Ekonomin för föreningen är stabil.
Vårmötet fastställde verksamhetsberättelsen och bokslutet för år 2018 samt beviljade styrelsen ansvarsfrihet.
Vårmötet var över och Erik Törnqvist (sång) och Rolf Eriksson (dragspel) klev upp på scenen och framförde sångerna: ”I dina kvarter”, ”Jag vet ett litet hotell”, ”Violer till mor”. Erik har en fantastiskt varm och fyllig röst – den blir bara bättre nu ”efter tonåren”. Hans nya CD ”Ännu jag minns” har just kommit ut.
Under kaffepausen och medan folk kom in till mötet rullade ett bildspel, gjort av Stig Kavander, på vita duken. Det var marsträffen från senaste år, som passerade förbi våra ögon. Senaste år var påsken tidig, så det var på påskträffen 2018 som den hemska påskhäxan mellanlandade i Brankis innan hon med kvast och termos begav sig iväg till Blåkulla. Få se om hon dyker upp även i år.
Efter kaffepausen berättade Mariella Ramstedt om projektet ”God Morgon – Rynkeby” (det handlar inte oss pensionärer, som nog är en by av rynkor)
Team Rynkeby - God Morgon är en del i ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris.
Team Rynkeby grundades år 2002 i Danmark, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslöt sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France.
Mariella Ramstedt kom med i det finländska teamet senaste år och cyklade första gången till Paris sommaren 2018. Hon ämnar även delta i sommar med start 26.6 från Domkyrkan i Åbo. Deltagare i Åbo-laget är 42 personer. Det finns sju stycken lag som cyklar iväg från Finland. I år är antalet deltagare från alla Nordiska länder (och Tyskland) ca 2100 cyklister och 500 personer i servicestyrkan. Förutom själva cykelresan till Paris samtränar lagens medlemmar på olika sätt under hela året. I år är det sex personer från Pargas som är med i teamet. Själva cyklandet sker i kolonner om ca 20 cyklister längs asfalterade mindre vägar. Resan går via Tyskland, Holland och Belgien. Dagsetappen är ca 200 km och hastigheten ca 25 km/tim. Deltagarna är mellan 25 och 60 år och fördelningen mellan män och kvinnor är ganska jämn. Hemresan får var och en göra på eget sätt. De större sponsorerna, som understöder projektet får sin logo fäst vid de gula västarna eller svarta byxorna cyklisterna är klädda i. Alla cyklister har likadana kläder, gula hjälmar och gula cyklar. De insamlade pengarna kommer för Finlands del till Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö och Sylva ry för vidare utdelning.
Som avslutning sjöngs en allsång: ”Flicka från Backafall” med en förtrupp om fyra sångare: Christer Järnström, Mårten Malmlund, Erik Törnqvist och Rolf Eriksson. Lotterivinsterna gick glatt hem med sina ny ägare. Ute hade snöslasket upphört och man kom torrskodd hemåt i den kyliga vårvinden.
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
”Is och snö har januari, höga drivor februari”.
….så berättar ramsan om årets vintermånader. I år har detta stämt och dessutom har halkanhållit i sig under båda månaderna.
Onsdag 20.2 var det bra sandat utanför Brankis då lämmeltåget av Pargas svenska pensionärernasglada medlemmar siktade mot ingången med dess fina dekorationer av höstörar och lyktor.
Borden var vacker pyntade med blommor och stämningen som snabbt spred sig var varm och ingalunda försynt eller tystlåten. På vita duken snurrade bildspelet med bilder från februariträffen senaste år. Stig Kavander hade prövat sig fram med nya och eleganta övergångar mellan bilderna och gjort fina förteckningar över dem som syntes på bild.
En minut över kl 13 äskade Kristina von Weissenbergtystnad med att ringa i någonting som lät som en koskälla. Hon berättade om programmet för några timmar framöver och prisade sin programgrupp (nr 1) för professionalitet i arrangemangen. Nå, det återstod att se ….
Ordföranden Mikael Reuter fortsatte på linjen om programgrupper och hobbygrupper. Det är inte många andra pensionärsföreningar som har likadan agenda som vi med att en programgrupp i tur och ordning arrangerar månadsträffarna. Vi har tio programgrupper och nio träffar per år, så det blir ungefär en gång i året varje programgrupp får göra sitt bästa att plocka ihop ett bra program och ta hand om arrangemangen i Brankis. Varje programgrupp består av ca 25 personer.
De andra grupperna, hobbygrupperna,hör till ”smågruppverksamheten” och riktar in sig på någon speciell verksamhet eller något intresse, som pensionären vill sysselsätta sig med tillsammans med andra likasinnade. Just nu finns det tolv fungerande smågrupper: boccia, bowling, bridge, foto, musik (2 grupper), konst, stavgång, trädgård, vattengympa, IT- grupper (3 grupper), litteratur och släktforskning. Nya grupper diskuteras. Hur vore det med: pingis, biljard, pyssel ? Aktiverandet av medlemmarna i föreningen är viktigt.
En röd idélåda finns i Brankis invid dörren. Kom med förslag !!
Hobbygrupperna kommer att under det kommande året i tur och ordning presentera sig vid månadsträffarna och berätta om sin verksamhet.
Maria Simberg-Sörensenpresenterade de två musikgrupperna Encore och Da Capo. Medlemmarna lyssnar på musik med något givet tema eller verk av någon bestämd kompositör. Träffarna sker hemma hos någon av medlemmarna.
Förbundet arrangerar en ”riksomfattande” frågesport och den Åboländska uttagningen skedde i februari i Pargas. Det var Nagu Festingarna som vann uttagningen. De båda Pargaslagen kom som fyra och femma av tio deltagande lag. Finalen går i Åbo den 4 april.
Asta Lindholmberättade om resor under våren. Dagsresorna går till ”Heureka och Fazerila”, ”Sju kyrkor och creme de menthe” och en teaterresa till föreställningen ”Pappan” (med Asko Sarkola i huvudrollen) på Svenska Teatern i Helsingfors. Utlandsresan går till Madeira i april.
”Back on Track” är ett ursprungligen svenskt firmamärke för funktionstextilier med värmereflekterande egenskaper. Clara Wickströmpresenterade dessa Welltex produkter som består t ex av led- och muskelskydd. Textilierna innehåller keramikpulver. Huden värmer upp tyget och återspeglar värmen till kroppen. Detta ökar blodtillförseln vilket hjälper återhämtningen till det normala. Ofta saluförs dessa produkter till idrottsmän och ungdomar, men även äldre personer har stor nytta av att ”bättra på” slitna och sjuka områden i kroppen. Produkterna finns för både människor och hundar och hästar.
Kaffet serverades av flinka pensionärer som med stora leenden bjöd på goda bullar från Marissa, småbröd och väldigt gott kaffe – och pratet körde igång -.
Staden Pargas har i samarbete med Röda Korset påbörjat projektet ”kulturkompis” och ordnar en tre timmars kurs om att vara kulturkompis med någon. Lisa Tauliooch Fia Isaksson berättade om projektet.Många kulturproducerande teatrar, museer och körer fungerar som samarbetspartners.
”Som kulturkompis:- Jobbar man på frivillig basis, man bestämmer själv hur ofta man vill medverka. - Åker man till olika kulturevenemang och platser med ’kunden’ (inträde ofta gratis eller billigare för kompisen).- Får man ta del av träffar där kulturkompisarna både får umgås, dela erfarenheter och får chansen att lära sig något nytt. Anmäl ditt intresse till kulturkompis@pargas.fi. ”
Sverker Engströmhar i april 2017 dragit igång ett intressant projekt på Sellmo Vestergård i Nagu. Han har namngett projektet SellmoSolEl3. Ett ca 100 kvadratmeter stort tak till rian försågs med 66 st. solpaneler. Efter förarbete, bygglov, anskaffning av solpaneler etc. började monteringen av solkraftverket i augusti och krävde ca 120 arbetstimmar av vilka Sverker själv stod för mera än hälften. I oktober 2017 kopplades solkraftverket till Finlands elnät. Priset för projektet gick lös på drygt 21.800 €. Under hela året 2018 producerade solcellerna 18.735 kWh. På gården förbrukades under 2018 ca 6.000 kWh, överskottet såldes till Helsingfors Energi, dvs. samma bolag som han på vintern köper elen av i Skräbböle. Den energi som produceras av solkraftverket är helt utsläppsfri, endast ren elkraft produceras. Sverker nämner att då samma mängd kWh produceras av Helsingfors Energi på det koleldade kraftverket på Hanaholmen så uppstår det ”på köpet” utsläpp av bl.a. ca 15.000 kg koldioxid! Sverker avslutade med en önskan om att hans presentation kunde inspirera även andra att investera i ett eget litet solkraftverk och därmed bl.a. bidra med att minska utsläppet av koldioxid i atmosfären.
Musik fyllde slutet av februariträffen. Orkestern Five Shades of Grey, nu bestod den av fyra medlemmar, d v s Ulf Carlsson, Stig Byskata, Lars Ridberg och Erik Nordenswan spelade bl a : ”When you walk in the room” och ”Save the last dance for me” samt ackompanjerade allsångerna: ”Midnatt i Moskva”, ”I natt jag drömde ” och ”Dans på Sunnarö”.
Lotterievinsterna var denna gång gömda inuti snygga bruna papperskassar och många var de lyckliga som fick bära hem en av dessa men ännu fler undrade vad det fanns i kassarna.
….. och visst hade programgrupp 1 gjort väldigt väl ifrån sig …..
Nästa glada träff har vi i mars, närmare bestämt onsdag 20.3 och då har vi årsmöte och annat trevligt att se fram emot.
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Pargasiterna (Pargas Svenska Pensionärer) hade årets första månadsmöte 16:nde januari i Brankis. Det var programgrupp 10 under ledning av Siv Nygårdas och Aino Mattson, som hade ställt i ordning och fått ihop ett synnerligen intressant program. Bordsplaceringen, med sina diagonalt mot scenen riktade bord, bidrog starkt till förbättrade möjligheter att följa med programpunkterna vid och på scenen. I kassan, den första anhalten på väg in i salen, satt Magdalena och Åke Johanssonoch delade ut Parentesen (pargasiternas egen tidning) och efter betald "kaffeavgift" togs gästerna emot av det varmt leende värdparet Carola och Jan-Erik Silvander. Det glada sorlet överröstade rätt snabbt musiken i filmen, som snurrade på från fjolårets januarimöte.
Dagens speaker, Aino Mattsson, annonserade mötets öppning och berättade kort vad dagens program gick ut på. Därpå kallade hon fram föreningens ordförande Mikael Reuterför öppningsorden. "Som vanligt", såsom han uttryckte sig, "är huset glädjande nog nästan fullsatt". Han hyste dessutom en förhoppning om att de flesta av de nya medlemmarna skall hitta en fin fritidssysselsättning i någon av de många hobbygrupperna, som är aktiva inom pargasiterna. Han passade även på att kalla fram fem pigga gymnasister från gruppen Recycle IT UF. De unga damerna var Rebecka Nygård, Julia Lastuniemi, Valentina Frank, Ellen Wikmanoch Saga Rosenlund och de redogjorde klart och tydligt för sitt projekt, som innebär att stöda pensionärerna med stöd i dagens telefoni och informationsteknologi från hur låg nivå som helst. Mången äldre person kan känna sig ganska vilsen i dagens IT-djungeĺ med smarttelefoner, tabletter och datorer, men detta skall Recyle IT hjälpa till med att råda bot på. Nästa på plan var Asta Lindholmfrån resegruppen, som redogjorde för de många och populära resorna, som skall företas under året.
Wellness Park presenterades av Marina Saanilaoch Pia Cederholm och föreningens medlemmar instruerades inom vilka motionsformer man kan hålla igång rörligheten i både kropp och hjärna, bl.a. käpp och yoga.
För dagens första musikprogram stod Ralf Lindströmpå sitt fina knappdragspel. Han inledde med två fartfyllda stycken av Pietro Frosini. Basens följsamma spel imponerade. Som avslutningsstycken hade han valt "Estrellas" (Malando) och "Spanska Ögon". Efter detta hann ännu Kurre Långbackastiga fram och göra reklam för årets Runebergsfest femte februari innan kaffeserveringen tog vid.
Kaffepausens prat och glam tystnade då salen mörklades och Björn Lindholm steg fram till presentationsbordet med mikrofonen i hand. Han framförde sin reseberättelse "Spitzbergen" med varm humor och saklighet och åhörarna rycktes snabbt med på den intressanta färden runtom på Svalbards öar och fick lära sig både ett och annat om hur det ser ut i det verkliga "kaamoslandet" vid 75:te breddgraden - isbjörnar, sälar, valar och sibiriska renar icke att förglömma. Rungande applåder.
Efter detta tog dagens allsångsduo vid - Rabbe von Weymarnmed sång och Kurre Långbacka vid pianot. Hela salen sjöng mjukt med i "Vide visan" med text av Topelius och tonsättning av Alice Tegnér samt "Tänk att få vakna" ("Morning Has Broken"), vilka visor introducerades så fint av Rabbe. Kvarstod endast lotteriet och en hel del glada vinnare och ännu fler glada miner och röster sågs och hördes då det ljudliga sällskapet begav sig hem. Kvar på plan blev endast programgrupp 10 och disken.
Text och foto: Stig Kavander
En Traditionell Julfest på traditionellt sätt
Pargas svenska pensionärer firade sin decemberträff som grötfest i Brandkårshuset onsdag 19.12.
Vi hade förväntat oss många deltagare och blev sannspådda. Alla tillgängliga bord och stolar var framplockade och det blev trångt mellan borden. Man fick dra in magar och stolar för att kunna passera/passeras. Sorlet under glöggstunden innan det egentliga programmet började nådde höjder som sällan tidigare. På vita duken snurrade ett bildspel från julfesten senaste år. Hej hallåå, många bekanta ansikten och situationer.
Programgrupp 9 stod för arrangemangen och värdparet Ulla-Britt och Kaj Ahlbäck hälsade välkomna samt speaker/sångledarparet Lilly och Jörgen Hollstén höll den röda tråden i sina nypor. Bordsdekorationerna bestod av en snillrik och stilig uppsättning av granris, kottar och ledljus.
Ordföranden Mikael Reuter kallade det för ”Reuters lag” att s g s alla platserna igen i dag blivit fyllda och han fortsatte med att konstatera att medlemmarna inför det nya året kunde fundera ut förslag till eventuella nya hobbygrupper utöver de som redan finns samt att det finns utrymme för nya deltagare i IT projektet ”RecycleIT”. Förbundet ordnar åter under vintern en riksomfattande frågesport. Uttagningen i Åboland går av stapeln 13.2 i Pargas. Målet är att ställa upp flera lag.
Kari Penttinen gjorde ett upprop för den nya vattenjumpagruppen, som kan ta emot ännu ca fem deltagare. Jumpadag: torsdagar
Asta Lindholm redogjorde för vårens reseprogram: Musikalen Chess avnjuts 9.1. En teaterresa till Fallåker 10.2. Hemliga Resan har bytt datum till 1.2. En resa till Helsingfors planeras i mars, Sjukyrko-rutten körs i maj. Det har snabbt kommit in anmälningar till resan till Madeira (2-9.4) men ännu ryms några med.
Allsånger hör julen till och med Kurt-Erik Långbacka vid pianot stämde Jörgen Hollstén upp ”Julpolska” följd av ”Nu tändas tusen juleljus” samt ”Giv mig ej glans”.
Yrkesskolan hade kokat den julegröt som nu bars in i stora skålar till tonerna av ”tip-tapp-tip-tapp”. Fyra mandlar hade gömts i gröten och de fyra vällottade fick inte en ny partner denna gång utan en smaklig Fazerina som uttryck för sin goda tur vid grötfatet.
Lilly Hollstén hade studerat julens olika kännetecken och berättade informativt om Julglögg, Julgranen och Julkort.
En stor förväntande tystnad spred sig då Lucias intåg aviserades. Lucia Julia Karlsson med tärnorna Ellen Lindström, Isabelle Vikman och Tilde Gustafsson och gitarristen Robin Enlund skred in sjungande Luciasången. Varma, ljusa leenden bjöd ungdomarna på uppifrån scenen då de sjöng sina julsånger och deklamerade Viola Renvalls traditionella Lucia-dikt. Denna gång hade medlemmarna i gruppen delat upp dikten så, att var och en läste en strof av dikten. Julfestdeltagarna samlade in bidrag till Luciainsamlingen och det blev hela 658,70 € som vi tacksamt överlät till ljusbringarna i den mörknande eftermiddagen.
Juldikten med stort T är naturligtvis ”Tomten” av Viktor Rydberg. Den kan vi nog alla i våra sinnen men inte lika flytande som Nina Grönfors, som deklamerade den invid Julgranen. Alla fjorton verser med både ”Karo”, ”Pålle” och ”Gåtan, som inte låter gissa sig, kom så åter” fanns med. (då det var dags för ”tycker sig höra tidens ström” ringde någons telefon; en verklighet som inte fanns då dikten föddes).
Köpman Kim Mattsson på Reimari bjöd pensionärerna på jultårta, en mycket god jultårta, och kaffet hade var även ”bra kåoka”.
Jesper Jakobsson äntrade scenen och sjöng kända julsånger: Feliz Navidad, Halleluja samt Helga Natt. Därefter drog han igång en svängig ny komposition på akustisk gitarr: ”det svänger om Pargas svenska pensionärsförening” konstaterade han.
Allsången ”Härlig är jorden” sjöngs unisont stående - och därmed hade vi festat färdigt för den här gången. God jul hördes eka mellan borden och ännu ute i kapprummet.
Det är ett Nytt År med ny nåd då vi alla ses igen.
Pargas svensk pensionärsförenings styrelse önskar alla föreningsmedlemmar, alla pensionärer och alla övriga Pargasbor en Riktigt God Jul i nådens år 2018.
Text Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
HÖSTINLEDNING för PENSIONÄRERNA
Stina Engblom Colliander knackar i mikrofonen och kallar den månghövdade stimmande församlingen till lystring. Det är pensionärsföreningens första höstträffen i Brankis. Många av föreningens smågrupper har redan startat sin verksamhet men 19.9 hålls första månadsträffen.
Stina filosoferar kring den gångna sommaren och den stundande hösten samt önskar nya medlemmar välkomna i de andras skara.
Det är grupp nummer sex som förtjänstfullt har ordnat programmet och prytt salen med massor av solrosor, ringblommor och andra växter i höstens färger.
Ordförande Mikael Reuter tog över mikrofonen och konstaterade ”aktivitet ger glädje”. Föreningens medlemsantal har ökat med ca 60 personer och är nu uppe i drygt 460. Han berättade om höstens program, nämnde föreningens många smågrupper samt seniorföreläsningarna som hålls i samarbete med Kombi. Alla föreläsningsdeltagare bör från i höst anmäla sig till Kombi då de beslutat sig för att delta i föreläsningen. Anmälningarna kan göras till Kombi via telefon (040 7006915) eller via websidan. Den första föreläsningen hålls 10.10 på stadshuset och behandlar Aleksis Kivi (just 10.10 är det flaggningsdag för Aleksis Kivi).
Ordföranden informerade om att läkarstuderande även i höst söker kontakt med svenskspråkiga pensionärer för att få besöka dem och öva sig i att tala svenska med svenskspråkiga eventuella blivande patienter.
Asta Lindholm och Rauni Schleutker informerade om resor. Hemliga Resan körs 26.9; det finns lediga platser till teaterpjäserna Jane Eyre och Chess. Den Åboländska Lillajulkryssningen görs 26-27.11 Åbo- Stockholm och förbundets Seniorkryssning 5-7.11 Helsingfors-Stockholm.
Siv Nygårdas berättade om RK:s av Teater Josefina inköpta pjäs, ”Bekännelsernas natt”, som ges 28.10 i PIUG.
Marianne Saanila presenterade Konsgruppens resa till Mänttä 2.10. där Serlachius museerna skall beses. Det blir en gedigen heldags utflykt.
Dagens föredrag hölls av Sonja Österholm, anställd i Pargas stad, som sedan slutet av 2017 har fungerat som arbetsledare för arbetsgänget Parfix. Parfix sysselsätter långtidsarbetslösa eller personer i behov av rehabilitering och de ”fixar” snabbt arbeten som anmäls som behövliga i samhället. Sonja nämnde reparationer i lekparker, i hundrastparken och visade bilder från de olika utförda arbetena i Iniö, Korpo och Pargas. På frågan om Parfix kan beställas för jobb hos privatpersoner tvekade Sonja och uppmanade att ringa in förfrågan om det skulle bli aktuellt. Parfix har begränsad kapacitet. Det är nu tre personer som arbetar på Parfix. Timdebiteringen är 12,40€.
Allsången tog vid med Kurre Långbacka vid pianot och Stig Kavander som sångledare. Bengt Ahlfors visa ”Kan du visor min vän” ljöd mjukt i väntan på kaffekoppen med tilltugg.
Då kaffetanden fått sitt och sorlet igen mattats av sjöngs följande allsång: ”En gång jag seglar i hamn” av Stig Olin.
Musikgruppen ”5 Stars Under” med tre studerande från musikinstitutet Arkipelag uppträdde med fyra stämningsfulla och lågmälda sånger. Tilda och Ellen sjöng ackompanjerade på piano av Mira. Som värdefull tilläggskraft fungerade utbyteseleven Ducky från Indiana, USA som slagverkare på cajón.
I lotteriet delades mångt och mycket ut. Mest var det sådant som gick att äta och mången vandrade hem med sött i magen och en trevlig känsla av att höstverksamheten igen inletts.
Väl mött den 17.10 igen !
Text: Gunnel Jansson Foton: Stig Kavander
Unikt i Pargas – information på pensionärernas träff.
På Pargas svenska pensionärers oktoberträff fick vi information om att någonting nytt och alldeles speciellt riktar sig just till seniorer i Pargas.
IT- projektledare Pasi Holmberg, Pargasbo och anställd av Finlands svenska Ungdomsförbund berättade om projektet ”recycle IT”. I projektet är kungstanken att förena ungdomars kunnande i datafrågor med det behov seniorer har för att lära sig använda datorer och hitta nyttan i dagens datoriserade värld. Situationen skall vara en win-win situation alltså sådan att båda parter drar nytta av inlärningssituationen. Projektet är treårigt och genomförs endast i Pargas.
Projektet genomförs som gymnasiekurser. I skede ett utbildas kursens gymnasieelever i hur de skall bemöta och undervisa personer som inte kan så mycket om datorer och hur man genomför undervisning i InformationsTeknik.
Skede två innefattar uppgiften att i praktiken undervisa seniorer.
Av seniorerna förväntas att de delar med sig av det kulturarv de bär med sig samt kan delge gymnasisterna ”samhällskunskap” d v s öka ungdomarnas förståelse för vari svårigheterna inom datavärlden finns för oss äldre – och på det sättet utbilda de unga till att hitta undervisningssätt.
IT stödet underlättar vardagen och hämtar mervärde till seniorer. I dag ställer samhället på många sätt krav på att även seniorer följer med i tiden och lär sig hantera olika tjänster på nätet så som bank- skatte- hälso- transport- och övriga tjänster.
På lång sikt eftersträvas att ta vara på den kunskap ungdomar innehar samt införliva seniorer i den kunskapen samtidigt som ett gott samarbete och förståelse byggs upp.
Det finns redan sex stycken gymnasieelever som har genomgått skede 1 och fått utbildning i att undervisa. Var och en av dessa elever jobbar med två seniorer en timme i veckan i ca fem veckors tid. Inga hembesök görs utan undervisningen sker antingen i skolan, i Bibban, i Folkhälsans hus eller i stadens utrymmen.
För seniorens del behövs inga förkunskaper i IT. Man kan t ex börja med att diskutera vilken datautrustning senioren kanske skulle behöva och vad som kunde vara behändigast att börja med. Längre hunna seniorer ges även vägledning allt beroende på vilken nivå behovet finns.
Handledningen inleds redan vecka 43. Den aktuella gruppen är fylld, men en ny kurs börjar på våren. Den av projektet intresserade senioren kan ta kontakt med Pasi Holmberg (pasi@fsu.fi).
Pensionärernas oktoberträff gick av stapeln i Brankis, tredje onsdagen i oktober, så som brukligt är. Tillströmningen av folk var jämn och igen var det flera nya medlemmar som kom med på träffen. På vita duken snurrade bilder från oktoberträffen senaste år. Många bekanta, glada ansikten verkade ha haft trevligt även senaste år.
I dag fungerade Arvo Björkroth som speaker och hälsade alla välkomna och berättade om dagens program.
Vår ordförande Mikael Reuter tog energiskt till orda och påminde om många kommande program: Seniorföreläsning i ämnet ”Hur få sin vilja hörd - Intressebevakning”, medicinstuderande som önskar komma och prata med seniorer för att öva upp sin svenska, föreningens höstmöte/valmöte i november, Förbundets frågesport i februari.
Reseledaren Asta Lindholm påminde om två kryssningar i november och en teaterresa i januari. Hon aviserade även vårens ”Hemliga Resa” samt ”Sjukyrkorutten”. Vad sägs om en eventuell längre resa i vår: till Madeira eller till Estlands öar?.
Allsången ledd av Jörgen Hollsten och med Kurre Långbacka vid pianot lockade fram ”Båklandets vackra Maja” och ”Två solröda segel”. Den senare i en annorlunda tappning då Kurre tog fram sitt munspel och visade att han behärskar även det instrumentet.
I väntan på följande programnummer satte sorlet igång. Apotekare Henrik Brenner skrattade gott åt det glada ”oljudet” vi förde då han kom fram för att berätta om sin tid på Pargas Apotek. Först tvivlade han på att han skulle få oss att tystna, men vi är ju inte bara pratglada utan också ”hörglada”, så vi lyssnade gärna till hans charmiga redogörelse om sin väg från Varkaus via Borgå och sommar-Korpo till jobb-Nagu, Karis, Nådendal och nu Pargas, som han ämnar stanna i tills han ansluter sig till oss pensionärer om ett antal år. Han berättade även om apotekets ”stamkundssystem” som ger rabatt på andra varor än mediciner.
Kaffepausen är alltid lika uppskattad och denna gång hade Apoteket i Pargas ”bakat” (läs: sponsorerat) alldeles underbara vinerbrödsrullar till kaffet. Gissa bara om sorlet i rummet stod högt i kurs en stund framöver igen.
Den senare delen av programmet bestod av Kari Penttinens referat av en höstvandring i Kuusamo. Föreningen ”Vandrarföreningen Skärgårdsstigen” begav sig ut på Björnrundan, 82 km, från Hautajärvi i Salla till Ruka i Kuusamo. Se en artikel i PK 20.9.2018.
Kari hade många fina foton som beledsagade den personliga och humoristiskt framförda berättelsen färgad av många sympatiska tankeställningar. Jag iakttog mina medlyssnares miner och reaktioner och mera koncentrerade och andäktigt mot vita duken vända profiler minns jag mig inte ha upplevt under pensionärsträffarna. Vi var alla med på vandringen, men i en lättare form sittande vid långborden i Brankis. Dundrande applåder avslutade föredraget.
Allsången ”Min Hembygd” var en hyllning till vårt vackra land där många landskap överträffar varandra i skönhet. Hembygden är ändå i viss mening den tryggaste och bästa.
Utdelningen av lotterivinster drog i gång och denna gång fanns det ett stort utbud av olika slag av vinster.
Vi tackar programgrupp 7 för ett gediget program och ett smidigt genomförande.
Ibland verkar väderleken spegla stämningar: då oktoberträffen började var det mulet men uppehåll, då vi gick ut från Brankis var det fullt solsken och hösthumöret i topp.
Text Gunnel Jansson
Foton Lorenz Michael
Tredje onsdagen i månaden kom så åter.
Brankis sal var välfylld och några nya ansikten tittade sig storögt omkring medan den goda stämningen och sorlet av pratet lade sig tät över de vackert vårdekorerade borden och drog alla med i känslan av förväntan inför de närmaste timmarna.
Denna gång var det programgrupp nr 4 som höll i rodret och gruppens dragare Rainer Wahtera höll både i programtrådarna och mikrofonen då han hälsade alla välkomna, berättade om programmet för de närmaste två timmarna och drog några historier från det gångna, verkliga livet.
Ordförande Mikael Reuter informerade om en gemensam samling i Houtskär 29.5, som arrangeras för alla de Åboländska pensionärsföreningarna; om inbjudan från vänföreningen Eläkeliitto, Paraisten yhdistys, gällande en gångkamp på Pajbackaplanen den 15.8.
Ännu har Pargasiterna några resor på agendan denna vår och sommar. Aino Mattsson och Gunnel Jansson redogjorde för bussresan inkommande vecka till det nyrenoverade Riksdagshuset, sightseeing i Helsingfors samt besök bl a på Nationalmuseum och Sandudds begravningsplats. Resan till Estlands svensköar går i maj och en resa till sydöstra Finland med Tattoo i Fredrikshamn i augusti.
Konstklubben kommer att göra utfärd till konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal i maj.
Dagens föredrag hölls av Sanna Frizen från Folkpensionsanstalten. Hon visade hur man via datorn kan hålla kontakt med Fpa, boka telefontid, fylla i blanketter, skriva ut fullmakter samt göra ansökningar. Mycket elegant. Det förutsätts då tillgång till och behärskande av datorer – med eller utan hjälp. Uppfriskande nog strulade datorn emellanåt för Sanna Frizen – alldeles som för oss vanliga användare …..
Från publiken kom flera frågor gällande olika Fpa relaterade ärenden. T ex Fpa taxi väckte frågor.
Därpå fick vi alla ta oss ton i allsångens och sommarens tecken. Eller vad säger ni om ”Dansen den går uppå Svinsta skär” och ”Kostervalsen” … kan det bli mera somrigt?
Efter kaffet fortsatte ”allsångsbandet” med en egen konsertdel. Bandet heter ”Five Shades of Grey” och består av fem herrar med olika gråtoner i håret. Tyvärr hade två av dessa herrar fått förhinder, så det var ”Three Shades of Grey”, Stig Byskata, Erik Nordenswahn, och Ulf Carlsson som uppträdde för oss pensionärer. De är, liksom många av åhörarna, fängslade av den musik The Beatles framförde på sin tid. Vi fick lyssna till bl a: ”And I love her” och ”Girl”. Från Everly Brothers repertoar fick vi lyssna till bl a ”All I have to do is dream” och ”Bye, bye love”.
De grå herrarna avslutade sedan med allsångerna: ”Dansen på Sunnanö” samt ”En gång jag seglar i hamn
Från lotteriet vandrade mången hem med en blomma, ett kaffepaket eller någonting annat trevligt. Tamburen upplevde igen en stund av trängsel – och så var aprilträffen över – och man vandrade ut i solskenet och hem till krattan som väntade vid hemporten i solskenet.
Programgrupp 3
Text: Gunnel Jansson
Foton: Stig Kavander
Solen sken, så som så mången annan dag i mars detta år. En vinter liknande alla barndomsvintrar: snö och is, skridskobana på Kyrkfjärden, utfärd till Tjuven, dagsmeja mot söder…..
I mars hålls årsmötet med genomgång av verksamhetsberättelse och bokslut. Så även i år.
Det var programgrupp 3 som förtjänstfullt hade dekorerat Påsk på borden och på alla upptänkliga hörn och lister. Tuppen hade värpt chokladägg längs borden och stämningen steg ju flera som fyllde salen. På den vita duken snurrade ett bildspel från senaste års mars-träff och man kände igen lika ungdomliga ansikten som nu i borden runt omkring.
Speakern Gunnel Jansson överlät ordet åt ordföranden Mikael Reuter, som hälsade hjärtligt välkommen och åt Asta Lindholm, som berättade om vårens och sommarens inplanerade resor. Resan till Riksdagshuset i april är fullbokad men ännu finns det platser till Estland i maj och Kotka-Fredrikshamn i augusti.
Till årsmötesordförande valdes enhälligt Kurt-Erik Långbacka och Vivan Norräng-Nyström fungerade som mötessekreterare. Verksamhetsberättelsen genomgicks smidigt under föredragning av Mikael Reuter och vi fick alla veta vad vi varit med om eller eventuellt missat under föregående år. Kassören Bror Berg redogjorde för den ekonomiska delen av föreningens verksamhet. Föreningens ekonomi är stabil och beroende av bidrag och sponsoreringar. Styrelsen för 2017 beviljades ansvarsfrihet och man slöt upp i en välförtjänt applåd för av styrelsen utfört arbete under år 2017.
Birte-Maj Rannikko klev upp på scenen och drog oss alla med i en stol-jumpa-stund då alla delar av kroppen tänjdes på och helt okända muskler och senor lät känna av sig.
Kurt-Erik Långbacka spelade på pianot tre stycken, som blev kvar som vackra örhängen i den lyssnande pensionärens öron: ”Poem” av tjecken Zdenek Fibich, 1930-tals låten ”Georgia on my mind” av Hoagy Carmichael och ”Ack Värmeland Du sköna”, en traditionell folkmelodi.
Strax före kaffestunden gav sig Påskhäxan tid att tillsammans med sin kvast besöka salen och berätta hur man ”lappar kaffetanden”. Hennes katt-historia lär ha varit festlig.
Kvarkbullen tillsammans med kaffet smakade bra och sorlet i salen steg till höga, positiva höjder.
Allsången under ledning av Rabbe von Weymarn och med Kurre Långbacka vid pianot inledde sedan den senare delen av programmet.
Trafiklärare Johan Gröndahl från den lokala bilskolan Easy Rider berättade om - och visade - nya trafikmärken. Det finns ett flertal sådana samt ännu flera ”tilläggsmärken” som fästs under trafikmärket på samma stolpe. Tätortsmärket innebär alltid en fartsänkning. Upphörandet av fartbegränsning hittar man längs vägens vänstra sida. Särdrag att köra i Pargas: i rondellen, i hela områden med fartbegränsning, gårdsgator och en felaktigt utmärkt gågata. Johan fick flera kvistiga frågor att svara på och han hade goda råd att ge. Massor att tänka på. Kanske inte så mycket stora nyheter – men har vi tänkt på det - och har vi anammat det? Det tål att tänkas på.
Lotteriet bestod till stor del av vårblomster eller andra saker med vår-tema. Det blev många glada vinnare.
Så var igen marsträffen slut. Med lätt sinne ut i trafiken igen. Vi inväntar april-träffen!!
Månadsträffarna har blivit en trevlig tradition – och vi är väldigt tacksamma över de firmor och företag som sponsorerar våra tillställningar. Februariträffen sponsorerades av LokalTapiola och det tackar vi stort för !
Text: Gunnel Jansson
Foto: Stig Kavander
Pargasiterna säsongsavslutade
Pargas Svenska Pensionärer samlades till vårens sista månadsträff i Brandkårshuset senaste onsdag den 16:nde maj. Utomhus sken solen klar och temperaturen rörde sig vid +28 °C. Inomhus var det dock svalt och skönt och programgrupp 5 under ledning av Kurt och Rose-Marie Lindroos hade gjort ett fint jobb med gullvivsdekorationerna och placeringen av borden.
Gästerna togs emot av Pia Söderholm och Olav Joelsson och redan innan det hade det första samtalet ägt rum vid kassan där paret Britta och Bengt Sandström satt och delade ut den pinfärska Parentesen, föreningens egen tidning. Trots sommarvädret utanför blev Brankis återigen välfyllt och en del var alldeles nytillkomna medlemmar, som nu fick komma in i det kännspaka sorlet i salen. Det hade ju gått en månad sedan senaste träff och mycket fanns att utbyta tankar om. Så småningom var det dags för öppningen av mötet och Kurt Lindroos kallade fram Birgitta Rittinghaus, som fungerade som speaker och som den vana talare hon är, så inledde hon med en ytterst charmig barndomshistoria och passade därpå att ge över mikrofonen till föreningens ordförande Mikael Reuter. Han tackade för den gångna säsongen och passade på att välkomna alla nya medlemmar samt tillönskade alla en riktigt god sommar. Nästa månadsträff blir onsdagen den 19:nde september. Resegruppens Aino Mattson informerade om kommande resor; om en hemlig resa alldeles inom kort och om en hel del andra resor under nästa säsong.
Följande person, som Birgitta Rittinghaus bad fram, var klassläraren Jeanette Enkvist. Hon hade kommit en stund innan mötet med en hel grupp elever från Skräbböle skolas årskurs 2. De hade inrättat sig som en del av "dekorationerna", levande sådana, uppå och framför scenen i god tid. På programmet stod J.L. Runebergs liv och leverne. Jeanette Enkvist fungerade som berättare och eleverna spelade olika viktiga roller som viktiga personer i Runebergs liv och även som Runeberg själv av flertalet av de 8-9 år gamla skådespelarna. Gestaltningen av Runebergs liv ända från hans födsel till slaganfallet, som gjorde honom sängliggande för de sista åren, löpte som en dans. Pjäsen var välinövad och man kan redan ana sig till att Teaterboulage har nya förmågor på kommande om något år. Framförandet var alldeles bedårande och ensemblen fick en välförtjänt lång applåd av den hänförda publiken, som fortsatte klappa medan skolfarfarn från Skräbböle skola, Ralf Wahtera tillsammans med Rose-Marie Lindroos delade ut en fin Flower Fantasyblomma till Jeanette Enqvist och godis till barnen, eventuellt deras första riktiga gage. Saften och bullarna därpå tycktes även sitta rätt. Följande i tur var allsångsproffsen Jörgen Hollstén och Kurre Långbacka, som fick de flesta i salen att stämma in i tonerna "Till en fågel" - Runeberg förstås. I kaffepausen steg ånyo sorlet till nya höjder, medan man kunde följa med ett litet bildspel från fjolårets majmöte.
Och efter kaffet tog Bengt Sandström vid med sitt föredrag "Från biografteater till Brankis". Han hade satt in sig i Brandkårshusets tidigare öden och en imponerad församling fick följa hans digra och sakkunniga redogörelse allt ifrån grundandet av Pargas Frivilliga Brandkår år 1894 till dessa dagar. Bengt visade också en hel sekvens med fotografier, som fick en att tidvis tappa andan - "Har det faktiskt sett ut på det viset", kom osökt i tankarna. "Fanns det faktiskt så där många brandkårister?". I den ursprungliga blivande Brankisbyggnaden, uppförd 1905, fanns en biografteater och i den inhyrde sig FBK år 1912. Sedermera köpte föreningen huset år 1916 och därefter har huset genomgått åtskilliga förstoringar och renoveringar och 1985 fick byggnaden sin nuvarande utformning. En alldeles förstummad publik gav Bengt en rungande applåd. Här finns alldeles säkert anledning till en repris.
Hagar Lundell var nästa i turen och hon läste en vacker dikt "Dagen idag är en märklig dag - den är din" skriven av en okänd indisk författare. Därefter äntrade Jörgen Hollstén och Kurre Långbacka scenen igen och såsom någon gång under skoltiden sjöngs "Den blomstertid nu kommer" markerande det stundande sommarlovet. Avslutningsvis lottades lotterivinsterna ut och pargasiterna kunde förnöjda vandra vidare till sina egna härdar.
Text o foto: Stig Kavander
Värdparet Sirkka-Liisa Malmlund och Erik Törnqvist.
Ett glatt lämmeltåg mot Brankis. Isskrovligheter på gatorna men välsandat.
I dag hade flera nya medlemmar hittat sin väg till Brankis. Ordföranden Mikael Reuter hälsade alla hjärtligt välkomna och vände sig skilt till de nya: trevligt, trevligt med nya ”äldre ungdomar”. Välkomna!
Ordföranden gjorde ett slag för hobbygrupperna och programgrupperna. Det finns för tillfället möjligheter att sälla sig till de flesta grupperna. Ta bara kontakt med gruppernas ledare eller någon styrelsemedlem. Web-sidan ger även värdefull information om föreningen och dess aktiviteter. www. /pargas.spfpension.fi. I tidningen Parentesen hittas motsvarande uppgifter på papper.
Asta Lindholm informerade om de många resorna i vår. Hemliga Resan, Helsingfors med det nyrenoverade Riksdagshuset, Sandudds begravningsplats, Estlands svensköar i maj, Tattoo i Fredrikshamn i augusti samt teaterresor till ÅST och Chess i Helsingfors under hösten.
14 mars hålls en seniorföreläsning under rubriken ”Aiboland – på besök i Estlands svenskbygder” av Mikael Sjövall. Föreläsningen hålls i samarbete med Kombi.
Pentti Nystöm redogjorde för nättjänsten ”Suomi.fi” som har skapats för att underlätta myndighetskontakter eller övriga kontakter som kräver identifikation. Visst låter det invecklat och väldigt tekniskt. Men det kan nog fungera… då man lärt sig ……
Dagens konferencier Christer Järnström höll gott i trådarna och presenterade som följande förra årets Pargaslucia, skönsjungande Jenny Karlsson som ackompanjerad av kantor Hanna Lehtonen framförde sångerna ”Slipping through my fingers” (ABBA), ”My heart will go on (Celine Dion) och ”Viska en bön” (Peter Jöback). Jenny har en känslofylld röst och jag tror att vi kommer att höra mycket av/kring henne ännu
Alf Jansson har sedan 2011 arbetat inom en grupp i Röda Korset som heter Psykosocialt stöd och har ca 20 medlemmar i Åbo, Pargas och på Kimitoön. Mentalt stöd är en volontärbaserad verksamhet som blir tillkallad då traumatiska händelser sker i samhället och hjälp behövs på det medmänskliga planet. Knivhuggningarna i Åbo hösten 2017 gav verksamheten mera synlighet.
Det blir alltid litet oroligt i salen med mycket stolskrap och extra skruvande på sig då man börjar förvänta sig kaffe. Gott kaffe med Roberts underbara kanelsnurror denna gång.
En trevlig nyhet var att ett bildspel snurrade på under kaffepausen och innan mötet började: På den nya, stora skärmen kunde vi följa med händelserna från aprilträffen senaste år. Det är Stig Kavander som har skapat bildspelet av de många foton han tagit under träffarna. Till vår glädje kommer denna programpunkt att fortsätta även under följande möten. Den beledsagande musiken drunknade nog totalt i publikens sorl …..
Programgrupp 2, som var framgångsrik arrangör av februariträffen, ställde efter kaffet upp med en egen sång och musikgrupp och inbjöd till allsång. Mårten Malmlund, Christer Järnström och Jan Suominen stod för sången och Ralf Eriksson för dragspelsmusiken då alla stämde upp i ”Vi skall leva för varandra” och ”Min älskling du är som en roo-os”.
Dagens föredrag bestod av hortonom Sven Engblom och ”Trädgårdsglädje för pensionärer”.
Sven visade mycket bilder från sin egen trädgård i Lielax by där han och Gunilla skapar skönhet och nyttigheter både på åkermark, i skogskant, i växthus och på bergsklack. En fantastisk arbetsinsats har Sven gjort under de tio år han varit pensionär. ”Det är lätt” sa han många gånger och då han berättade om att gräva ut sjöar, bygga broar och göra avsatser hördes beundrande kommentarer: ”det är lätt” även ur publiken. Sven driver i växthuset upp sommarblommor på våren, odlar tomater på sommaren – och har bärbuskar, äppelträd, vattenkonst och allt annat man bara kan drömma om. Gunilla har perennerna och mossan på bergen på sin lott. Det verkade dock som om Svens gröna tummar nog finns med bland perennerna och i mossan också. Å ljuvliga sommar…
Sedan berättade att han ”tog till litet mera odlingsyta för att ha någå´ att göra”
Utdelning av lotterivinsterinslagna i vackra paket avslutade träffen.
De vackert med tulpaner och björkris dekorerade borden blev avdukade och får vänta på detta glada gäng till nästa gång - den 21 mars på Brankis.
Text Gunnel Jansson
Foton: Stig Kavander
Pargas svenska pensionärer samlades i Brankis onsdagen den 17.1 för sitt första träff detta år.
Salens alla delar blev snabbt fyllda och det var verkligt trevligt att märka att det fanns många nya medlemmar som mötte upp tillsammans med alla dem som varit med under flere år som gått.
Värdparet Ragni Lindholm och Stig Grönholm hälsade välkomna med ett varmt handslag och ett stort leende.
Det sorl som småningom uppstod i salen gick helt i dur, inte heller var det svagt till styrkan.
Sverker Engström fungerade som speaker och fick medlemmarna tystade för den stund ordförande Mikael Reuter hälsade alla välkomna till månadsträffen. Reseledaren Asta Lindholm presenterade vårens och sommarens reseprogram, som är digert. Föreningen ordnar en resa per månad under våren. Resan i maj går till Estlands svensköar i Finska Viken. I augusti ordnas en tvådagars bussresa till Fredrikshamn för att besöka Tattoo, en marsch-show som utförs av militärmusikkårer från bl a Tyskland, Norge, USA, Ryssland, Syd Korea och Finland. Denna resa planerar vi att göra tillsammans med andra pensionärsföreningar i hela Åboland.
Även konstgruppen inom Pargasiterna gör en egen utfärd 25.1 till Salo och besöker en fotoutställning där.
Kurre Långbacka informerade om Runebergsfirandet i år – naturligtvis på Runebergsdagen 5.2 – denna gång i Råttis.
Allsången leddes av Rabbe von Weymarn med Kurre Långbacka vid pianot.
Föreningen har planerat att starta en ny hobbygrupp för släktforskare under ledning av Gustav Sundström. Gustav höll ett informerande och humoristiskt anförande om ”agnatisk- och kognatisk släktforskning” om antavlor, släkttavlor, förfäder och anmödrar och han påstod bestämt att det som gjorts hemligt inom släkten ”det vet nog grannarna berätta om.”
Det är mycket viktigt att teckna ned det ”äldre människor berättar” annars faller det i glömska. Kanske det alltså vore bra om just vi alla antecknar det vi själva minns: skriv bakom foton vilka personer fotona föreställer, skriv ner de egna föremålens historia tex vem som köpt hemmets tavlor, stolar osv. - varifrån och varför.
Även DNA-forskningen, som blivit populär t.o.m. bland ungdomar, berättade Gustav om. Via den forskningen kan man erhålla ett helt nytt historiskt perspektiv på sitt eget ursprung. Man kan få reda på vilka vägar ens förfäder troligen vandrat till Finland, man kan via jämförelse mellan likadana stumpar av kromosomer få namnen på över 3000 nya släktingar.
Gustav fick allting att låta så lätt.
Helt lätt är det inte, men det är lätt att bli biten av intresset för släktforskning och sedan är man bara fast … (det konstaterar jag, som ”blev fast” ca år 1974). Den nya hobbygruppen inleder sin verksamhet onsdag 24.1 kl 13 i Manegen.
Det var 18 personer som redan på mötet anmälde sig till hobbygruppen.
Två glada damer från den kommunala vården på Malmkulla, avdelningsskötare Marika Cederlöf och vårdchef Ann-Helen Saarinen, informerade om ”Slussen” vilken på Malmkulla utgör en förlängning av rehabiliteringen för klienter. För dem som finns i ”slussen” planeras för den fortsatta vården. Slussen är en del i ett större pågående projekt.
På Malmkulla fungerar även en geriatrisk poliklinik sedan något år tillbaka.
Ett nytt projekt som upprätthålls av Kulturfonden pågår även på Malmkulla. Tre städer d vs Pargas, Karis och Jakobstad är med i detta projekt som kallas ”Soli i minne” (se projektets hemsida). Projektet, är ett treårigt ”Kultur i vården – fortbildningsprojekt” för personalen på enheter som riktar sig till klienter med minnesjukdomar.
”Malmkulla lever och mår bra och vi vill möta era behov” framförde Marika och Ann-Helen.
Det slår en lyssnare huruvida vi, kommande klienter, förmår leva upp till den ambitiöst tilltänka vården.
Ungdomen Jesper Jakobsson klev sedan upp på scenen och underhöll med fyra sånger till eget gitarrackompanjemang. Sorlet och pratet lät sig inte dämpas men då han kommit in i den första versen av ”För Kärleks Skull” av Ted Gärdestad blev det med ens allt tystare till det var andäktigt tyst och vi alla fick lyssna till finstämd sång. Även ”Bridge over Troubled Water” sjöng han med en personligt känslig stil. Lasse Berghagens ”Tacka vet jag logdans” var sedan en fartfylld stampa-takten-låt. Leonard Cohens ”Hallelujah” blev fullträffen för det trevliga sånginslaget på Pargasiternas första träff för året. Denna Pargasyngling arbetar med en egen orkester men har börjat uppträda som ensam sångare och funderar på att söka sig in i även den genrén.
Januariträffen närmade sig sitt slut och ett stort tack riktas till programgrupp nummer ett som med den äran ordnat mötet med ett lyckat program och bra tidtabell.
OBS följande påminnelse:
Pargasiterna har en väldigt redig, klar och bra hemsida på adressen: www.pargas.spfpension.fi
Där kan man hitta uppgifter om planerade resor, hobbygruppers verksamhet och naturligtvis om föreningens övriga verksamhet i nutid och under de år som varit. Under den nya rubriken ”Senas inlagt” hittar ni allt det nyaste som ni inte vetat att hänt.
Gunnel Jansson